Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista

30.09.2011 9:57

"Na tenhle zákon už pamatujeme ze třicátých let a víme, co tenkrát provedl. Skončilo to Letech," říká v rozhovoru předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR Čeněk Růžička o normě, která má starostům měst a obcí umožnit vyhostit nepřizpůsobivé občany z jejich území. Trvá proto na založení politické strany Romů.

Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista

Romové ostře kritizují zákon z pera bývalé chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS), jenž by měl dát starostům možnost vykázat nepřizpůsobivé občany z konkrétní lokality. Je to prý předstupeň k dalšímu holocaustu. Aby zabránili podobným excesům a navrátili Romům hrdost, jsou někteří jejich představitelé připraveni založit politickou stranu. Zprávu přinesl server Týden.cz

Dále čtěte: Profesor Keller v úspěch partaje Romů nevěří. Rozhádají se

"Na tenhle zákon už pamatujeme ze třicátých let a víme, co tenkrát provedl. Skončilo to Letech," říká v rozhovoru předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR Čeněk Růžička o normě, která má starostům měst a obcí umožnit vyhostit nepřizpůsobivé občany z jejich území.

Zavedené strany jdou proti nám

Růžička k tomu dodává, že je třeba, aby se nějaká politická síla postavila za zájmy Romů. Zavedené politické strany totiž prý jdou proti romským zájmům. O tom svědčí o deklarovaná podpora zákona Řápkové. Socialisté se prý chvíli tvářili, že chtějí Romům pomoci, ale dnes jdou proti nim.

„Za dobu od revoluce v roce 1989 značně utrpěla romská kultura. A to je dost důležitý cíl naší strany: vrátit ji Romům a některým romským rodinám, protože o ní velmi málo vědí. A cílem zakladatelů politické strany teď také je snaha najít mezi romskými vysokoškoláky vhodné osobnosti, tlačit je dopředu a předat jim to. Tak aby za několik let vedli takovou politickou stranu mladí a vzdělaní lidé," říká Růžička.

Prvotním cílem Růžičky je prosadit se s novou politickou silou v pár městech v komunálních volbách. Další vývoj teprve ukáže, zda se nová právě vznikající strana dokáže prosadit i na celostátní úrovni.

Související:

Romové chtějí vlastní politickou stranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …