ÚOHS začal dávat zadavatelům pokuty i za formální chyby

30.09.2011 10:19

Reálně úřad dává sankce v řádu desítek tisíc. Například Liberecký kraj má zaplatit 40.000 korun za chyby v tendru na rekonstrukci silnice z Malé Skály do Frýdštejna. Nedodržel desetidenní lhůtu pro odeslání písemného rozhodnutí o námitkách, které v tendru podala společnost Eurovia CS.

ÚOHS začal dávat zadavatelům pokuty i za formální chyby

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal dávat obcím, městům a dalším zadavatelům pokuty i za méně závažná - formální pochybení. Využívá k tomu ustanovení zákona, které začalo platit loni. Pokuty budou zadavatelé platit například za pozdní vyřizování námitek uchazečů, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Preventivní pokuty

"V minulosti jsme se v mnoha případech setkávali s tím, že zadavatelé přistupovali k vyřizování námitek liknavě a úřad přitom neměl žádný nástroj, jak tomuto jednání zabránit," uvedl Rafaj s tím, že pokuty za tyto delikty mohou teoreticky dosahovat až částky deset milionů korun.

Reálně však úřad dává sankce v řádu desítek tisíc. Například Liberecký kraj má zaplatit 40.000 korun za chyby v tendru na rekonstrukci silnice z Malé Skály do Frýdštejna. Nedodržel desetidenní lhůtu pro odeslání písemného rozhodnutí o námitkách, které v tendru podala společnost Eurovia CS.

Podle Rafaje mají tyto pokuty preventivní funkci. Přísnější chce být ÚOHS i u závažnějších deliktů. Ty byly často stíhány pouze sankcemi v řádu desítek tisíc. ÚOHS chce být do budoucna přísnější. Letos už uložil i několik milionových pokut. Nedávno například Rafaj potvrdil Praze pokutu 1,1 milionu korun za chyby v tendru na zajištění provozu metropolitní sítě. Více než šest milionů měl zaplatit Liberec za chyby v zakázkách souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování. Město se ale odvolalo.

Související:

ÚOHS zrušil zakázku Prahy 7 na obnovu Ortenova náměstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …