Za zrušení smlouvy o prodeji sídla zaplatí KSČM 40 milionů

12.10.2011 13:12

Za zrušení smlouvy o prodeji sídla Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) v centru Prahy musí strana zaplatit 40 milionů korun italské firmě Poste Re, která od ní chtěla budovu koupit. Rozhodl o tom dnes pravomocně odvolací pražský městský soud. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z října loňského roku. Komunisté firmě sídlo sami nabídli, ale pak si obchod rozmysleli jako nevýhodný.

Za zrušení smlouvy o prodeji sídla zaplatí KSČM 40 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Původně chtěli komunisté budovu nedaleko Václavského náměstí prodat a vybudovat si nové sídlo v pražských Vysočanech. Uzavřeli proto s Poste Re smlouvu o smlouvě budoucí, ze které vyplývala povinnost uzavřít smlouvu o prodeji a také smluvní pokuta. Cena, za kterou strana nabídla sídlo italské firmě, činila 410 milionů korun. Firma dokonce zaplatila v roce 2005 KSČM první zálohu 40 milionů korun. 

Porušili povinnost

Komunisté si ale transakci rozmysleli a zálohu vrátili. Dospěli totiž k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná, za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz. 

"Je zřejmé, že žalovaný (KSČM) porušil svou povinnost vyplývající z platné smlouvy o smlouvě budoucí, ve které byla stanovená smluvní pokuta," uvedla předsedkyně senátu Ivana Hasalová. Podle ní je výše pokuty přiměřená, zejména vzhledem k penězům nabízeným za odprodej nemovitosti. Soud také uložil komunistům povinnost zaplatit náklady řízení, které činí asi 350.000 korun.

Čtěte více:
Komunisté budou moci zůstat v ulici Politických vězňů
Politický vězeň: Dnešní "kluci politický" nikdy nemakali, tak dělají kiksy

Komunisté oplakávají pád Sovětského svazu: Američani se roztahují

Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …