Prý referendum o euru. Tak to rovnou o vystoupení z EU, graduje ČSSD

21.10.2011 19:57

Předseda vlády Petr Nečas říká, že o přijetí eura Českou republikou by se mělo hlasovat v referendu. Jak informovaly Parlamentnilisty.cz ODS premiéra podporuje. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg to ostře odmítl. Jak zjistily ParlamentníListy.cz Věci veřejné a KSČM referendum podporují a poměrně dost hlasů pro zaznívá i v ČSSD.

Prý referendum o euru. Tak to rovnou o vystoupení z EU, graduje ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Premiér uvedl, že potom, jak se eurozóna mění a snaží se stát nejen měnovou unií, ale i dluhovou a transferovou unií, by bylo vhodné nechat o vstupu do ní opět rozhodnout občany v referendu. A to i přesto, že ke členství v eurozóně jsme se zavázali už při vstupu do Evropské unie, které schválilo referendum v roce 2003.

Čtěte také: Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

„Tím, že se euro mění z monetární unie v unii transferovou a dluhovou, tak tato věc je natolik důležitá, že by hlasování referendem mohlo být přehlasováno zase jiným referendem," říká Nečas.

Véčka pro referendum

„Referendum k euru jednoznačně podporujeme. Stejně jako přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů. V situaci proměny unie společné měny a jedné centrální banky v unii sdílející společné závazky za dluhy, půjčky a finanční transfery a v budoucnu možná i systém finančních institucí a bank je otázka referenda tedy na místě," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda VV Radek John.

K věci:

Šéf poslanců VV Vít Bárta s Nečasem také souhlasí. „Jako strana přímé demokracie velmi podporujeme pořádání referend, a proto tedy premiérův názor velmi vítáme," řekl Právu.

Podobně místopředseda poslaneckého klubu VV Viktor Paggio míní, že vstup do monetární unie je závažný krok a referendum je proto na místě. „Těší mě, že principy přímé demokracie si od VV postupně osvojují i představitelé jiných politických stran včetně premiéra Nečase," dodal Paggio.

KSČM proti euru

I komunisté referendum podporují. „Ano, podporujeme zejména obecné referendum a tedy i k euru. K této záležitosti naše strana připravuje návrh zákona," sdělil redakci Filip. „Případné referendum k přijetí eura bych podporovala," uvedla místopředsedkyně strany a místopředsedkyně poslaneckého klubu Miroslava Vostrá.

Čtěta také: Ekonom Zámečník: Přestaňme si nalhávat, že Řecko splatí dluhy

Podobný názor má i další místopředseda strany Stanislav Grospič. „KSČM nepodporuje vstup české republiky do eurozóny. Dovedu si představit podporu návrhu o vyhlášení referenda k této otázce," říká Grospič.

V ČSSD není zatím jednotný postoj

Sociální demokraté se sice hlásí k přímé demokracii a podporují referenda, ale v otázce referenda k euru jsou rozpolceni a část z nich se v tomto případě k referendu nehlásí.

Poslanec a středočeský hejtman David Rath redakci sdělil, že ČSSD o této otázce na předsednictvu ani stínové vládě zatím nejednala. „Já osobně bych referendum k euru podpořil před jeho zavedením. Má to cenu však těsně před realizací a ne roky předem. Dnes situace vypadá nestabilně, za tři roky to může být zase úplně jiné," míní hejtman Rath.

Psali jsme: Euro bylo znásilnění ekonomiky, řekl Klaus

„Referendum k euru bezpochyby ano, byť v tomto okamžiku mohu hovořit jen zase sebe . U ČSSD je referendum samozřejmostí. U ODS překvapující novotou. Zřejmě jako bohatší strana mají i ´delší vedení´. Pozdě ale přece. Jen aby jim to vydrželo a nešlo jen o pouhou kouřovou clonu, navíc použitou v jednom jediném, náhle i pravici zrovna vyhovujícím případě. S veškerou úctou, neměli jsme my, socani, nakonec s tou přímou demokracií pravdu? I když každá sranda něco stojí. Ale občas stojí i za to. A referendum mělo být i v případě Lisabonu a radaru. Ale nebylo. Nezapomínejme na to," přivítal Nečasův návrh poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Skandální Nečas, hřímá Zaorálek

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek naopak nápad na referendum k euru tvrdě odsoudil. „Mluvit o tom, že situace v eurozóně se znatelně změnila, jak říká premiér, je skandální. Co se změnilo? Ve skutečnosti nic. Pouze zpochybňujeme své členství jako nikdo druhý v EU. O čem tedy referendum? O vystoupení z EU? O EU už referendum bylo. Proč mluví premiér o referendu k euru, když je jasné, že dokud se eurozóna nezkonsoliduje, nepřichází nic takového v úvahu, ani nás nikdo k ničemu nenutí. Jediné, co nám nabídli, je účast v Paktu euro plus, kde se má jednat o budoucích pravidlech fungování eurozóny. To jsme odmítli. Nezajímá nás to? Jednání premiéra je absurdní a proti zájmům země," rozčiloval se Zaorálek.

Čtěte také: Vysolíme stamiliardy Řekům jako Slováci, děsí se ekonom Ševčík

Předseda Senátu Milan Štěch je poněkud smířlivější. „Pro mě je to teď neaktuální otázka. Pokud bude zákon o referendu a bude dostatek iniciativ či občanů, kteří si budou referendu přát, tak proč ne? Nyní je toto téma pro mě mrtvé. Pokud by šlo o speciální referendu k této otázce, tak by se o tom mělo debatovat až v době, kdy by se rozhodovalo našem vstupu. To se nás nyní netýká," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Štěch.

Kdo nakonec v eurozóně bude?

Je poměrně dost zákonodárců ČSSD, kteří referendum podporují. „Referendum určitě ano. Myslím si, že dnes už není otázkou euro ano, či ne, ale kdo v eurozóně bude," říká místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD Eva Richtrová.

„Pokud to bude v budoucnu aktuální, tak pro referendum budu. Zatím podotýkám, že i v případě, že bychom plnili Maastrichtská kritéria , nemůže být Česká republika nucena k přijetí eura bez ingerence Parlamentu ČR podobně jako v případě Dánska," říká místopředsedky senátorského klubu Jiřina Rippelová.

Psali jsme: Bravo, Slováci. Kašlete na Němce a Řeky nechte zkrachovat, fandili Češi

Senátor Antonín Seďa říká, že ČSSD obecně referenda podporuje. „Já osobně jsem po referendum pro vstup do eurozóny," dodal Seďa. Senátor Miroslav Nenutil referendum obecně vítá. „V případě eura mu však musí předcházet kampaň, která vysvětlí občanům jeho výhody a rizika," dodává Seďa.

Hlasování v klidné době

Senátor Miloš Malý je pro referendum, ale zdůraznil, že se jedná o jeho osobní názor. „Osobně považuji přechod na euro za tak zásadní věc pro naši zemi, že rozhodnutí o něm by nemělo být přijato bez souhlasu většiny spoluobčanů. Proto jsem pro referendum," vysvětlil senátor.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard

„Referendum ano, ale hlasovat by se nemělo v čase protievropské hysterie, neboť je to strategické rozhodnutí," míní senátor Jiří Bis. Senátoři Dagmar Zvěřinová, Miroslav Krejča, Jaroslav Sykáček a Josef Táborský uvedli, že referendum k euru podporují.

Referendum o euru v rámci obecného referenda

Poslanec Adam Rykala se domnívá, že Česká republika musí nejprve vyhrát boj s každoročními deficity veřejných rozpočtů. „Do té doby nemůžeme o euru ani uvažovat. Naše pravicová vláda ukazuje, že neumí bojovat s rozpočtovými deficity, ale jen tupě škrtat, například ve výdajích na vzdělání. Debatou o Řecku a euru se jen snaží zakrýt svou neschopnost. Až budeme na euro připraveni, tak budu rád, když si o jeho přijetí rozhodnou lidé v referendu. Ale to nám v nejbližších letech s Nečasem a Kalouskem nehrozí," říká Rykala.

Místopředseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc říká, že ČSSD dlouhodobě prosazuje zavedení obecného referenda, tedy možnosti iniciovat referendum nejen ze strany vlády nebo parlamentu, ale i občanů.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:

„Návrh jsme podali nejméně desetkrát, naposledy na začátku tohoto volebního období. Koaliční poslanci jej však zamítli. Podle našeho návrhu by referendum mohli iniciovat občané, pokud by jej doložili peticí 200 tisíc podpisů. V takovém případě by se referendum konat muselo, lhostejno o jaké otázce. Pokud bude kdokoliv chtít referendum o přijetí eura, měl by hlasovat pro zákon o obecném referendu a posléze iniciovat toto referendum s konkrétní otázkou," vysvětluje Tejc.

Podobně hovoří i senátoř Jiří Dienstbier ml. Kdyby se zavedlo obecné referendum, jehož je fanouškem, dalo by se vztáhnout podle něho třeba i na euro. "Přistoupení k euru není ale nejméně na několik let aktuální, a proto mi otázka vyhlašování referenda nepřijde na pořadu dne. Lze o něm uvažovat, až se případně budeme rozhodovat o přijetí eura," vysvětlil Dientsbierm.

Ať vláda řekne, že euro nechce

Poslanec Václav Votava se domnívá, že myšlenka integrace v Evropě a společné měny byla správná bez ohledu na dnešní problémy eurozóny. „V současné době není náš vstup aktuální, nedaří se nám plnit Maastrichtská kritéria a je tedy zatím zbytečné hovořit o referendu. Naším cílem musí být jejich postupné plnění. Pak se i s ohledem na vývoj v eurozóně rozhodujme," dodal poslanec.

Čtěte také: Češi nemají přijmout euro? Ten Klaus je ale provokatér, říkají politici

„Přijetí eura už bylo schváleno v Přístupové smlouvě ČR k Evropské unii. Pokud chce vláda další referendum, pak musí na rovinu říci, že euro nechce," říká místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Senátor Jan Žaloudík tvrdí, že načasování přijetí eura je věcí vyloženě odborné odpovědné rozvahy, nikoli občanského názoru. „Pokud by všichni občané měli ekonomické vzdělání a potřebné aktuální informace, bylo by referendum vhodné. Leč nemají, takže by jen šlo o výsledek mediální masáže a právě v této dezorientované době o počin velmi rizikový. Do rozhodnutí o směřování EU lépe nehrát na struny populismu," doplnil senátor.

Pokud referendum, tak o vystoupení z EU

Poslanec Milan Urban říká, že přijetí eura je zakotveno v přístupové smlouvě a těžko tedy může být předmětem referenda. „Pokud tedy referendum, tak o přístupové smlouvě, jinak řečeno o našem členství v EU. Pan premiér to zřejmě řekl v nějakém zoufalství před kongresem ODS. V současné době neplníme kritéria pro přijetí, nejbližší možný termín je v roce 2015. Do té doby budou snad problémy eurozóny vyřešeny," řekl redakci Urban.

Více: ODS se Klausův nápad na definitivní zamítnutí eura líbí

Podobně i senátor Vladimír Dryml zdůrazňuje, že se Česká republika k přijetí eura zavázala v přístupové smlouvě k EU. „Pokud splní kritéria pro přijetí eura, měla by ČR svůj závazek dodržet. Proto je referendum nesmysl. Bude stát hodně peněz a poškodí se jméno České republiky v EU, protože by to znamenalo, že nechceme dodržovat uzavřené smlouvy," dodává Dryml. První místopředsedkyně senátorského klubu Božena Sekaninová stručně uvedla, že referendum k euru v žádném případě nepodporuje.

Pro vypsání referenda k přijetí eura existuje švédský precedens. Švédsko se podobně jako ČR zavázalo přijmout euro a nemá výjimku. Vláda ale uspořádala referendum, v němž švédští občané přijetí společné evropské měny odmítli. Švédsko tak euro stále nemá a o jeho přijetí neusiluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…