Jandák lituje lidi. Volili knížete a Nečase. Teď budou žebráky a bezdomovci

31.10.2011 17:48

Exministr kultury, herec a poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák je stále v jednom kole. Jak pro ParlamentíiListy.cz prozradil, v současnosti ho velmi zajímá a štve ekonomická situace v Česku, ale zároveň má i důvod k dobré náladě.

Jandák lituje lidi. Volili knížete a Nečase. Teď budou žebráky a bezdomovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

"Co bude s touto zemí, to je opravdu otázka. A tady už opravdu asi nezbude, než říct - děj se vůle boží. Kam to tato vláda dovedla, vidím každý den. Chodí za mnou lidi, kteří nemají práci, jsou zoufalí. Jsou to mladí, starší, těsně před důchodem a je to strašné," řekl Vítězslav Jandák.

Na druhou stranu ale podotýká, že mnoho z těch, kteří si nyní stěžují, takzvaně "věděli do čeho jdou".

"Bohužel je tam to, že oni volili tyhle Nečase, Kalousky, Schwarzenbergy. Vždyť spousta lidí volila TOP 09, VV, ODS a dneska chodí za námi naříkat a ptají se, co mají dělat. Je to smutné a jsou to opravdu velmi smutné lidské osudy. Ale opravdu - tato vláda udělá z mnoha lidí žebráky a bezdomovce. Už teď lidi nemají na nájem, ani na jídlo," říká poslanec za sociální demokracii.

Psali jsme:
Podnikatel bezdomovec vzpomíná na komunisty: Nečas nás nechá chcípnout

Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan
Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou
Bárta (VV): Straším, strašíš, strašíme

Do supermarketů se bude chodit vždy

Názory ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), že se ale pořád lidi mají dobře, což lze sledovat na plných super a hypermarketech, Jandák odpovídá. "Tak jsou lidi, kteří tam budou chodit vždycky. Ale vesměs je to u některých pud sebezáchovy - hlavně, aby měli co do úst. A pak už jim nezbývá na to ostatní. Jsou ale lidi, kteří mají šest sedm tisíc důchodu, čtyři pět tisíc dají za bydlení, nájmy se zvyšují všude a i malé byty jsou drahé. A co jim zbude. Když si mají koupit léky, oblečení a jídlo, jsou těžce v mínusu," upozornil Vítězslav Jandák.

Proč tu není dálnice, běduje dále Jihočech

Další věc, která ho štve, je chybějící dálnice na jihu Čech. A jako pozitivní vidí přístup Jihočeského kraje, který "pohrozil", že když EU nedá peníze na dostavbu D3, kraj nepodpoří dostavbu JE Temelín.

"Je to katastrofa, že tady není dálnice, která je jednou z nejdůležitějších spojnic v zemi dostavěna. Je tu obrovský tranzit směr Rakousko - jižní Evropa a tak dále. Je to segregace Jihočeského kraje, že je takto odmítán. Evropu to prostě nezajímá, že tu tisíce aut, včetně nákladních, jezdí přes města, městečka, vesničky, a že máme zatím hotov 16kilometrový úsek. Je to opravdu tragédie a Jihočeši by se měli vzbouřit proti takovému útisku ze strany EU," radí politik a herec.

V příštím roce se sice trasa D3 prodlouží o dalších 25 kilometrů, protože v listopadu 2012 by měl být dokončen úsek mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. To však podstatu problému nic neřeší.

"Nutné je, aby těch 160 kilometrů z Prahy do Budějovic a dále rychlostní silnice z Budějovic na hranice s Rakouskem byla co nejdřív. Už před pěti deseti lety bylo pozdě. Ale teď je důležité, aby se to hodně rychle dodělalo. Je to podstatné i pro rozvoj kraje, zaměstnanost - investice," řekl Jandák.

Aspoň bude dědečkem

Jak ale přiznal, je životní optimista, i když v posledních letech je spíš pesimistou v mnoha směrech. "Když vidím, co se děje, tak se ze mne stává spíš optimistický pesimista," podotkl.

Důvod k radosti však, ale přeci jen má. Letos na Vánoce by se měl stát poprvé dědečkem. Jeho dcera Klára, která se nedávno vdala, by v období okolo Štědrého dne měla porodit syna.

"Těším se, ale na druhou stranu nejsem klasický dědečkovský typ. Ale uvidíme, každopádně těším se a hlavně, ať je to zdravé. To ostatní nechám na Pánu Bohu," dodal Jandák.

Psali jsme:
Jandák: ČSSD hrozí, že prosere volby. Líbí se mi Bátora
Hon na Paroubka a Bátoru zvedá Jandáka ze židle: Stali se lovnou zvěří
Jandák se bojí o ČSSD. Uříznete jí hlavu, běhá jak slepice. Ďábel vítězí
Od ledna začne neradostný život, řekl Jandák ke konci světa
Jandák o Kalouskově facce: Udělat to někdo z nás, už visí na kandelábru

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…