Věšíte lidem bulíky na nos, okřikl Nečas ČSSD. Sněmovna mluví a mluví

05.11.2011 18:54

AKTUALIZOVÁNO Sobotní rozprava poslanců k reformním zákonům může trvat klidně až přes půlnoc. Odhlasovali to poslanci koalice krátce poté, co smetli návrh opozice na změnu pořadu schůze. O první větší pozdvižení se postaral Lubomír Zaorálek, který prohlásil, že ministři ve sněmovně sedí jak dubové a na nic nereagují. Když ho řídící schůze Kateřina Klasnová vyzvala, aby se držel slušného chování, navázel na svou řeč, že ministři sedí jak pařezy. Poté, co právníci sněmovny zpochybnili postup koalice, místopředseda ČSSD prohlásil, že vláda riskuje, že spor nakonec skončí u Ústavního soudu.

Věšíte lidem bulíky na nos, okřikl Nečas ČSSD. Sněmovna mluví a mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas řeční ve sněmovně

Během řečnění jednotlivých poslanců ČSSD vystoupili i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a ministr zdravotnictví Leoš Heger. Drábek sociálním demokratům doporučil, aby se nevěnovali výrokům odborářů z konce roku 2010, neboť jsou značně zastaralé.

Heger pak předstoupil, aby vysvětlil některé prvky ve svých reformách. Řečnil ještě déle než opoziční poslanci se svými obstrukcemi. „Byť nemám rád střety na půdě sněmovny, chci se vůči tomu ohradit," komentoval výrok, že vláda předkládá bolševické reformy. „Z některých vystoupení je vidět, že nejde o hledání pravdy, ale o hledání argumentů a slovních obratů," dodal. Nutno podotknout, že Heger je přítomen jednání po celý den téměř bez přestávky.

Následně mu poděkoval například předseda Bohuslav Sobotka nebo komunisté. Odpověděl prý na jejich dotazy ohledně reforem.

Související: Ministr Drábek: Pracovat není ponižující. Ani rukama

Právníci Poslanecké sněmovny zpochybnili postup koalice, která se snaží zamezit obstrukcím ze strany ČSSD. Koalice si ale dál stojí za svým výkladem jednacího řádu, kdy sloučila rozpravu k reformním zákonům a omezila řečnické možnosti poslanců na dvakrát deset minut.

"Stanovisko legislativního odboru je podle mého názoru jednoznačné," řekl Lubomír Zaorálek. Jednání ale i přes tuto výtku a doporučení pokračuje dál stejným stylem. Podle místopředsedy ČSSD vláda riskuje, že spor nakonec skončí u Ústavního soudu.

Po přednášce Jiřího Koskuby z ČSSD přišel k pultu s poznámkou ohledně kontroverzního hejtmana ČSSD Jaroslava Palase občanský demokrat Michal Doktor. Narážel na vztahy uvnitř ČSSD. „Já nejsem ani příbuzný pana Palase ani žádný jeho společník," hájil se Koskuba. „Máme tři věci společné: jsme oba muži, oba snad občany České republiky a oba jsme členy ČSSD," odmítl jakékoliv spojování politiků napříč stranou.

„Prosím pány poslance, aby šli diskutovat na chodbu," zasáhla poté místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, když se ve sněmovně zesiloval hluk při řečnění Milady Emmerové. Sedadla ministrů přitom byla téměř prázdná.

Související: Moravskoslezská ČSSD má kandidáta na hejtmana. Palas to není

Vlasta Parkanová se nehodlá zabývat námitkami sociálních demokratů ke sloučení rozprav ke všem bodům do rozpravy jedné. Nyní se debata stočila zpět ke čtrnácti reformám. Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD, poté vydal tiskovou zprávu, v níž označil počínání ČSSD jako „dnes už zbytečné obstrukce". Lepší by podle něj bylo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Většinou to je mírné, harmonické jednání," vzpomínal Lubomír Zaorálek z ČSSD na předchozí jednání ve sněmovně. „Jednalo by se o postup v procedurální praxi značně nezvyklý," dodal k možnosti, kdyby došlo ke sloučení rozprav, které by se případně nezamlouvalo jednomu poslaneckému klubu. „Omezujete tím právo poslanců a je to dokázáno," uzavřel Zaorálek.

Marná byla snaha poslanců ČSSD zařadit na jednání sněmovní schůze nové body, mezi nimiž mělo být i podání vysvětlení v kauze ministra Martina Kocourka. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale jménem tří koaličních poslaneckých klubů zablokoval všechny návrhy na změnu pořadu schůze. Poté šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík navrhl čas na prodloužení jednací schůze až za půlnoc na neděli. Poslanci to schválili poměrem hlasů 71 : 31.

Více ZDE

Slovo si pak vzal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Vyčetl koalici, že jen pokračuje v trendu, který započala hned po volbách. Tedy v absolutním pohrdání opozicí, což potvrdila i zamítnutím návrhů na změnu pořadu schůze. Připomněl, že už při schvalování vládního prohlášení ministři nové vlády vůbec nereagovali na připomínky z řad opozičních poslanců.

Vše k tématu sněmovna 

Opozice zastupuje ty, s nimiž se vládní strany odmítají bavit

„Ministři tu seděli tu a mlčeli jako dubové," hřímal Zaorálek. Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, která schůzi řídí, vyzvala místopředsedu ČSSD, aby se držel slušného chování. „Ministři tu seděli jako pařezové," bez mrknutí oka pokračoval Zaorálek a pozastavil se, že koalici vadí označení pařezové, ale nevadí jí, že lidé nemají jak a kde žít.

Projev L. Zaorálka ZDE

„Mluvím za ty, co nebudou mít co do huby. S těmi, s nimiž se vy vůbec nebavíte, vy aroganti," vpálil Zaorálek koaličním poslancům. „My jsme vyslanci těch, s nimiž se vy nechcete bavit. Ale vy se nechcete bavit ani s námi. Tohle je panství arogance. Vaše reformy naučí mrzáky chodit, lidé se naučí žít pod mosty," pokračoval místopředseda ČSSD.

Sociální demokraté se dostávají do pozice Jakešových komunistů

Na jeho hlavu se následně snesla sprška kritických reakcí od poslance ODS Michala Doktora, ministra práce Jaromíra Drábka i poslance TOP 09 Františka Laudáta. Ten vyzval zákonodárce ČSSD, aby se při hodnocení reforem dívali na západ místo na východ. „Dostali se do pozice Jakešových komunistů, kterým musel přijet říct Gorbačov, že už to skončilo," uvedl Laudát k sociálním demokratům, před název jejichž strany by doporučil přidat první písmeno abecedy.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se pak ještě pozastavil nad postupem Kateřiny Klasnové, která si při vedení schůze nepočíná nestranicky. „Nevadí vám, jak tu mluvil Kalousek, Nečas, nebo sprosté pokřikování na poslance ČSSD během jejich vystupování. Naopak napomínáte, když tu zazní tak strašlivá věc, že ministři seděli jako dubové," vyzval Sobotka místopředsedkyni Klasnovou, aby se při řízení schůze oprostila od fandění a používala na všechny ve sněmovně jednotný metr.

Páteční usnesení o omezení vystoupit v rozpravě se pokusil poslanec Tejc

Pak už ale došlo na skutečný střet ČSSD s koalicí. Poslanec Jeroným Tejc se obrátil na místopředsedkyni Klasnovou s dotazem, proč byla jeho přihláška do rozpravy zamítnuta. Řídící schůze se k tomu po několika minutách vyjádřila, že už vystoupil dvakrát v pátečních večerních hodinách a protože si sněmovna týž den odhlasovala, že poslanci mohou vystoupit ve sloučené rozpravě dvakrát po deseti minutách, on tuto možnost už vyčerpal.

„Dala jsem proto příkaz, aby byla vyškrtnuta každá třetí přihláška do rozpravy u jednotlivého poslance," uvedla Klasnová. Její vyjádření zvedlo z lavice středočeského hejtmana Davida Ratha, který prohlásil, že takovéto pošlapávání demokracie se v budově parlamentu neodehrávalo ani v době, kdy v něm zasedala Česká národní rada.

Koalice schváleným postupem sama porušuje legitimitu zákonů

„Veřejnost má právo očekávat od schválených zákonů, že prošly standardní procedurou a že se k nim měly všechny parlamentní strany možnost vyjádřit. Vy tímto postupem sami porušujete legitimitu přijatých zákonů," varoval šéf poslanců ČSSD koalici s tím, že by se dalo ještě chápat sloučení bodů, které k sobě tématicky patří, ale ne všech.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura vyzval ČSSD, aby nezkoušela předsedající a respektovala usnesení, které si sněmovna o den dříve odhlasovala. „Omezili jsme vystupování ke sloučené rozpravě na dvě po deseti minutách. I většina má právo se bránit teroru menšiny. Nebudeme se nechávat dále terorizovat," přidal se Marek Benda, místopředseda ústavně právního výboru.

Sociální demokracie si vzala přestávku na jednání klubu

„Vy jste zavedli nový bod jednání sněmovny, a to je sloučená rozprava. Chtěl bych vidět legislativce, který vám dá za pravdu," pustil se Zaorálek do vystudovaného právníka Bendy. Prohlásil také, že chce vidět vyjádření legislativců na to, které dává právo řídící schůze přikazovat pracovníkům parlamentu, aby vyřadili každou třetí přihlášku jednotlivých poslanců do rozpravy.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka kritizoval důchodovou reformu.  „Není to důchodová reforma, ale Drábkova reforma, který se soustřeďuje na podnikání se stářím," dodal. To však hodně rozčílilo předsedu poslaneckého klubu VV Víta Bártu.

Bránili se Bárta i Nečas

"My jsme vás vyzývali, abyste jednali, a vás zajímalo jen to, jestli budete předsedou sociální demokracie. Považuji za neskonale trapné ,že proběhla jediná schůzka s opozicí, která trvala deset minut, a vy jste ji opustili,” bránil koalici. “Je to populistické,” hřímal.

Premiér Petr Nečas reagoval na Sobotkovu výzvu, že by se měla vést věcná diskuze. „Ujasněte si, zda chcete vést věcnou diskuzi nebo dělat obstrukce,“ požádal. „Inspirovali jsme se švédským sociálně-demokratickým systémem,“ sdělil také. „Co to tady věšíte lidem za bulíky na nos?“ zlobil se Nečas s tím, že sociální demokracie se jen snaží kouzlit s čísly.

František Bublan citoval většinu svého vystoupení papežské encykliky a pastýřské listy. Předseda sociálních demokratů Sobotka přitom tvrdil, že poslanci jeho strany nepředčítají telefonní seznamy.

Nevěří nám, že jsme jezdili avií

Poslanec Pavel Holík, který pracoval jako ředitel záchranné služby, vzpomíná na to, jaký vozový park měla kdysi záchranka. "Když dnes někomu řeknu, že jsme jezdili avií, nevěří," prohlásil. 

Jednání sněmovny dále sledujeme

K věci:

Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš 

Sobotka: Nespravedlivé reformy nelze respektovat. Obstrukce je naší povinností 

Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová, Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…