Rybáři poučují Kalouska. Nás inflace nezasáhla, vzkazují

09.11.2011 15:58

REPORTÁŽ Chladivé ráno láká zůstat v peřinách, ale pomyslná vůně svařeného vína s hřebíčkem a smažených ryb zapříčiní, že desítky lidí dobrovolně a s vánoční náladou brzy ráno vstanou a nenechají si ujít výlov rybníka. Co nesmí doma nechat určitě je - peněženka. Čeká je náročný den. Přišli se totiž potěšit a pobavit pohledem na výlov rybníka v Hodoníně, který se každoročně koná začátkem listopadu. Kromě skvělé podívané přinesl letošní ročník i nečekaný závěr. Poučení pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Rybáři poučují Kalouska. Nás inflace nezasáhla, vzkazují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Držet si šrajtofli, nakupujeme

Jak moc náročný bude, lze tušit z přeplněného parkoviště. Zájemců o první doušky vánoční atmosféry je patrně více. A těch, kteří se chtějí na vánoční náladě přiživit, je ještě víc. Silnice k rybníku je lemována stánky se zbožím. Od opičky na špagátku přes cukrovou vatu až po prstýnek s kamínkem. Prvních desítek korun se návštěvníci zbavují celkem lehce, to nejhorší je teprve čeká.

Zatím se žádný příchozí nezapomene zastavit a pozdravit s Lojzou a Frantou. Dva rybářští veteráni, maskoti každoročního výlovu rybníku v Hodoníně. Nejsou to žádní rybáři, ale obrovští kapři, kteří patří mezi tzv. kapitální úlovky. Tak se označují největší až ,,velrybí" ryby, které nerušeně plavou ve velké kádi na odiv návštěvníkům.

K věci:

Psychicky nevyrovnaný kmotr Kalousek. ODS zírá na ministrův rozhovor 

Každý den jeden útok, odbývá Kalousek VV. Dusno kolem rozpočtu 

Nereálné rozpočty a nulový růst. Kalousek to schytal od předchůdců 

Kalousek nařčen u Jílkové: Za peníze lidí pomáhá TOPce

Divadlo pro návštěvníky

A show může začít. Postavy ve vysokých botách s gumovou zástěrou roztahují sítě a část bahnem a část na lodičkách zase začínají stahovat sítě. Nejedno dítko se dnes rozhodne, že nebude ničím menším než rybářem. Ale i dospělí se zájmem pozorují tvrdou práci rybářů. Pro obveselení můžete zajít na kus řeči za vodníkem, který dohlíží na řádný výlov. Ne každý je ale z této show pro lidi nadšený. Zvláště někteří rybáři nad veřejnými výlovy nevrle kroutí hlavou: "Je to hlavně show. Nemám rád, když se ryby loví a zabíjejí jen za účelem toho, aby skončily na vánočním stole. Ryba je hlavně kámoš a ne večeře, "vysvětluje Jan Strnad, milovník ryb a rybaření.

Vylovené ryby se nejdříve roztřídí, zváží, pak se uloží do kádě a putují nejkratší cestou na stoly zákazníků. Je libo kapříka? Ochotní prodejci vám jej vykuchají a servírují, jedinou službu, kterou nenabízí je donáška domů. Ale to možná proto, že je o to, zatím ještě nikdo nepožádal nebo alespoň určitě jim za to nezaplatil.

Kalousku, dívej a uč se

Nejlevnějšího kapřího kamaráda na vánoční stůl letos pořídíte v rybářství Nové hrady, v Jižních Čechách. Cena za kilogram výběrového šupináče nepřesáhne 65 korun."Od nich by se měli učit i politici", vtipkuje postarší žena a pochutnává si na smažené rybě. Tohle rybářství navzdory inflaci drží stejnou cenu bezmála 15 let.

Ekonomka kroutí hlavou

Ekonomka a finanční poradkyně Ing. Šárka Závodná ale upozorňuje Parlamentíilisty.cz na obecné měřítko cen za ryby. "Stagace cen v této rybárně, vzhledem k přirozenému vývoji cen na trhu, není zcela obvyklá." V Hodoníně koupíte kapra od 73 korun za kilogram. Nejvíc asi rybářským gurmánům provětrá šrajtofli Klatovské rybářství, které začne prodávat kapry až v polovině prosince. Zatím nemají pevně stanovené ceny, nicméně lze očekávat, že se budou pohybovat stejně jako loni, kdy se v regionu prodávali živí kapři od 90 korun českých za kilogram.

"Copak mooooře, my mámě rybník!" Mává na nás prodejce v kostýmu hastrmana a láká na čerstvou rybku. Hrníčky s dušičkami už asi nejsou v módě anebo tolik nevynáší.

Více o inflaci  ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…