Přestaňte žít v iluzích, vyzval Klaus masy. Pomohu vám knihou

23.11.2011 15:27

Prezident republiky Václav Klaus v Míčovně Pražského hradu představil svou novou knihu Evropská integrace bez iluzí, o které jako první informovaly ParlamentníListy.cz. Klausova kniha by měla vyjít v několika evropských jazycích.

Přestaňte žít v iluzích, vyzval Klaus masy. Pomohu vám knihou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Na křest knihy dorazili Klausovi známí a přátelé. Mezi nimi například arcibiskup Dominik Duka, velvyslanec v Rakousku Jan Koukal, členové bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík, Kamil Janáček a Pavel Řežábek.

Přišel i Bátora

Byl zde i poslanec Michal Doktor, který nedávno vystoupil z ODS, dále europoslanci ODS Hynek Fajmon a Ivo Strejček či senátor Petr Pakosta. Přišli i zástupci konzervativní Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora, Petr Bahník a Michal Semín i novinář Adam Bartoš. Nemohl chybět ani Klausův „triumvirát" Jiří Weigl, Petr Hájek a Ladislav Jakl.

Čtěte také: Klaus napsal z postele novou knihu o Evropské unii


Prezidentův kancléř Weigl na úvod řekl, že prezident kritizuje EU dlouhodobě a byl za své názory napadán a vysmíván, avšak nyní se ukazuje, že měl pravdu. Nicméně radost z toho, že se naplnila jeho varovná slova proti násilné centralizaci a unifikaci Evropy a zavedení ekonomicky nesmyslného eura, nemá.

Lokální ochlazení v OSN

Pak již o své knize promluvil sám prezident. Ten si posteskl, že se nastydl po návštěvě OSN, kde se tak vehementně bojuje s globálním oteplováním, že klimatizaci v místnostech budovy málokdo neodstoná. Mimochodem kromě Klause nastydnul kvůli chladné klimatizaci v New Yorku i ministr financí Miroslav Kalousek.

psali jsme: Klaus má angínu. Omezí kvůli tomu program 


„Když jsem se o posledním zářijovém víkendu vracel s těžkou anginou z Valného shromáždění OSN v New Yorku, a byl nucen trávit několik následujících dní na lůžku, začal jsem psát," řekl prezident.

Dlouhodobá frustrace

Prezident zdůraznil, že jeho kniha není „aktualistická" a jde v ní spíše o úvahy obecnějšího typu, které příští summit EU nebo nové ratingové hodnocení toho či onoho státu eurozóny nijak neovlivní.

„Dlouhodobou frustraci z vývoje v Evropě pociťuji již mnoho let, ale několik mých vystoupení o Evropě před americkým a kanadským publikem mi k psaní dodalo nový impuls. A přesvědčení, že je potřeba říci něco zásadnějšího právě teď," řekl Klaus.

Evropa, ne Evropská unie

Klaus zdůraznil, že ho vždy zajímal osud Evropy, nikoli Evropské unie. „Jeden můj kolega namítal, že vždy přísně odděluji Evropu a Evropskou unii, zatímco v této knize nikoli, což je i není pravda. Mne zajímá, a vždy zajímala, pouze Evropa a nikoli Evropská unie. Mne zajímá, co se děje s Evropou, tedy s námi, jestli ji to prospívá či nikoli. A teď již delší dobu sleduji, že to hlavní, co se s ní děje, je to, že je násilně unifikována, centralizována, harmonizována, postátňována a odnárodňována a že je ideově zglajchšaltovávána postmodernistickou ideologií kulturního relativismu a aprioristického nároku na skoro všechno od státu, respektive neznámo od koho," zdůraznil Klaus.

Čtěte také:


Prezident také řekl, že iluze o EU neměl nikdy, čili je nemůže ani ztratit. „Teď mi jde o to, aby iluze začala - i touto knihou - ztrácet ona mlčící většina obyčejných lidí, kteří byli evropskou ideologií, evropeismem, celá desetiletí sváděni na scestí, protože bez jejich impulsu politici neudělají nic," dodal prezident.

Slepá ulička

Podle něho je současný vývoj cestou do slepé uličky, řešením není postupování vpřed, nýbrž návrat k osvědčenému. „Na konci slepé uličky zbývá jen cesta zpět a to v Evropě musí znamenat odbourání vývoje posledního půlstoletí, a to jak bujení paternalistického státu blahobytu, tak zastavení likvidace evropských států přenášením jejich pravomocí do Bruselu. O tomto chybném vývoji Evropy, vedoucím do slepé uličky, je tato kniha," uzavřel prezident.

Čtěte také: Klaus: Euro dobrou myšlenkou nikdy nebylo. Ztroskotání muselo přijít


Dostal i dotaz, zda by měla Evropská unie zaniknout a vzniknout nějaké nová organizace. Řekl, že nic rozbíjet nechce, ale pouhá reforma EU nestačí. Musí podle něho dojít k hluboké transformaci, podobné té, které došlo v České republice po pádu komunismu .

Škoda, že se EFTA nestala alternativou

Vyjádřil se i k možnosti, že by Česká republika nebyla členem Evropské unie.Vedle EU totiž existuje ještě Evropské sdružení volného obchodu (EFTA), kde jsou nyní členy Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko. Toto uskupení funguje na mezivládní bázi a není na rozdíl od EU pokusem vytvořit evropský stát.

Podle Klause mohla být tato organizace alternativou i pro Českou republiku, kdyby z ní byla nevystoupila Velká Británie. Dříve byly členy tohoto uskupení i Dánsko,Portugalsko, Rakousko a Švédsko.

Nyní již však toto malé uskupení není proti EU alternativou. Kdyby se udržela organizace ve stejném složení do devadesátých let, podporoval by Klaus vstup do EFTA místo do EU. V devadesátých letech bylo Česku členství v EFTA dokonce nabízeno. Nicméně, jak napsal Klausův exporadce Petr Mach, členové EFTA mají zajištěn volný obchod s EU, ale nemusí přijímat řadu regulačních opatření EU.

Více k prezidentu Václavu Klausovi ČTĚTE ZDE


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …