Žádost o odvolání Dobeše si strčte za klobouk, vzkázal Klaus pedagogům

25.11.2011 18:20

Prezident Václav Klaus vysvětlil v pořadu ČRo blíže témata, kterým se věnuje ve své nové knize Evropská integrace bez iluzí, došlo ale také na situaci na pražském magistrátu nebo na to, zda si myslí, že ministr školství Josef Dobeš (VV) je stále nejlepší, jak mu již dříve prezident vyjádřil podporu.

Žádost o odvolání Dobeše si strčte za klobouk, vzkázal Klaus pedagogům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Snažím se hovořit o nešťastném vývoji Evropy jako celku,“ popsal Klaus nejdůležitější poselství své knihy s tím, že řešit, zda má Evropská banka vydávat eurodluhopisy nebo nemá, není důležité.

Související: Přestaňte žít v iluzích, vyzval Klaus masy. Pomohu vám knihou


Neexistuje jednorázový čin, Evropu čeká dlouhý proces

Za největší problém Klaus považuje nedostatečná řešení a věčné protahování krize. „Považuji to za vývoj velmi neblahý. Všichni rozumní Evropané by se měli spojit a říci tomuto vývoji ne,“ uvedl. „Není žádný jednorázový čin, který by toto všechno mohl odestát. Bude to proces, proces postupný,“ myslí si prezident o budoucím směřování Evropy.

K tématu Klaus: Já to říkal, euro je iracionální projekt


Důležitou otázkou je podle Klause také to, aby si státy i nadále své rozpočty tvořily samy. „Výhoda je v tom, že to je elementárním způsobem od občana dohlédnutelný proces. Průměrný občan České republiky vnímá, jestli se dávají peníze na školství nebo na armádu,“ tvrdí prezident. Rozhodně není možné, aby státní rozpočet tvořil nějaký úředník, jehož jméno Češi ani nebudou znát.

Čtěte také: Klaus napsal z postele novou knihu o Evropské unii


„Řecko teoreticky mohlo přijmout roli bývalé NDR, přijmout beze zbytku německý právní řád, přijmout beze zbytku model uvažování Německa, míru výkonnosti, pracovitosti... Za těchto předpokladů by Řecko mohlo být členem eurozóny. Já si to představit dovedu,“ ironizoval Klaus fakt, zda bude moci Řecko zůstat v eurozóně s Německem.

Nad Prahou jsem pozvedl obočí

„Vidím, že to byl delší dobu připravený proces. Možná se ale dnes dovím něco nového,“ myslí si Klaus o situaci na pražském magistrátu, kde se tento týden rozpadla koalice ODS a ČSSD a vytvořila se nová ve složení pouze pravicových ODS a TOP 09. „Nejde o to, jestli má být informován prezident, ale občané by měli. A v tomto smyslu jsem musel pozdvihnout obočí,“ dodal. „Vadí mi, že se vynaloží všechny argumenty na to, že minulé řešení je to nejlepší, a pak se přes noc něco upeče a nejlepší je zase řešení nové.“

TÉMA: Rozpad magistrátu v Praze

Související


Klausovi také vadí, že se každý vrací k jeho výroku o tom, že ministr Josef Dobeš je nejlepším ministrem školství. Byl to podle něj pouze výrok v diskuzi o tom, zda Věci veřejné přinesly do politiky jen to špatné. Podle něj ne všichni politici VV, jako třeba Karolína Peake, jsou negativem. "Já například nepovažuji za negativum pana ministra školství, který, kdybych se zamýšlel nad předcházejícími ministry školství, paní Buzkovou, paní Kuchtovou a panem Liškou, tak já si dokonce myslím, že on je nejlepším ministrem školství, kterého tu doposud máme," dodal Klaus.

V závěru se prezident vyjádřil i k petici, kterou podepsali proti ministru školství učitelé, a žádosti šedesátky vysokoškolských pedagogů o odvolání Dobeše, kterou zaslali ve čtvrtek premiérovi.

Podle prezidenta se o směřování ve školství vede spor. „Jestli říkáte o šedesáti, já jsem to nečetl, signaturách. Já si myslím, že může velmi lehce vzniknout 300 autorů, kteří podepíší a řeknou, že se v této chvíli konečně řeší ministerstvo dobře. O tom to není, a o počtech 60 versus já nevím kolik, kteří podepíší nějakou filipiku nebo petici, o tom vážná debata ve školství rozhodně není," komentoval snahu vysokoškolských pedagogů prezident.

Související: Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…