Američan přichází popsat český chlívek. Toto zvládne za vašich 6 milionů

09.12.2011 6:38

Vnitro by nemělo platit vědeckou práci amerického odborníka Michaela L. Smithe o korupčních poměrech v ČR. Místo toho by mělo samo konat rázné kroky, doporučuje místopředseda VV Tomáš Jarolím, jehož občanské sdružení se protikorupční činnosti také zabývá. Hovoří i o podílu ze zajištěných peněz pro financování policie. Poslanci branně-bezpečnostního výboru ale před takovým nápadem důrazně varují. Šéf české Transparency International vyzývá, aby se s úvahami o užitečnosti Smithovy práce raději šetřilo.

Američan přichází popsat český chlívek. Toto zvládne za vašich 6 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česká vláda, sama sebe nazývající "protikorupční," to s bojem proti úplatkům bere opravdu vážně. A proč nezačít od píky, pokud cheme proti nějakému skrytému nepříteli bojovat, musíme jej nejprve poznat.

A v tomto poznávání korupce Česko podporuje výzkum amerického experta Michaela L. Smithe. Ten má do roku 2013 popsat způsoby, jak se u nás uplácí. Od ministerstva vnitra za to dostane 6 milionů korun. Fakt, že vnitro utratí za výzkumnou práci amerického odborníka pořádný balík peněz v době, kdy chybí prostředky mimo jiné i pro protikorupční detektivy, kteří pak od policie odcházejí, vadí místopředsedovi Věcí Veřejných Tomáši Jarolímovi. A nejen jemu.

Projekt podle vyjádření Ministerstva vnitra zpracuje a navrhne změny v zákonech i jiné reformy související s bezpečnostním rizikem vyplývajícím z korupce. A neprůhlednost lobbingu u veřejných činitelů, financování politických stran ze zahraničí, utajenými osobami a jinými podivnými zdroji podle vyjádření resortu potenciální bezpečnostní riziko představují. "MV shledává, že tento projekt má potenciál k tomu, aby pomohl vylepšit stávající protikorupční strategie a protikorupční legislativu," hodnotí probíhající práci resort.

Psali jsme:
Zlo korupce. Lidé souhlasí s Babišem, ale nevěří mu, ukázal průzkum
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci

Jarolím: Nezjistí asi o nic víc, než my

"Pan Smith bude neskutečně překvapen, co dokážeme vymyslet v této oblasti a kam až se u nás korupce dostala. Všeobecně ale nepotřebujeme zahraniční experty na to, aby u nás mapovali tento negativní jev. Ten člověk může jen zjistit to, co my,už dávno víme," upozorňuje Jarolím na fakt, že v ČR existuje různých spolků a neziskovek, zabývajících se očištěním české společnosti od korupce, celá řada a mají bohaté a dlouholeté zkušenosti z praxe.

Místopředseda Véček by prý rád ze strany vnitra viděl v oblasti protikorupčního boje spíše praktické výsledky než spolupráci s experty ze zahraničí. Citelně prý chybí zejména zákon o prokázání původu majetku. "Navíc pan Kubice nedokázal pro policisty zajistit dostatek peněz z rozpočtu. To by se ale dalo řešit poměrně jednoduše," tvrdí Jarolím.

Sledujeme téma Korupce

Ať má policie podíl ze zabavených peněz

Bič na úplatkáře vidí v lepší motivaci policie pomocí části peněz, které se jí podaří z korupční činnosti zabavit. "Bylo by i více lidí do terénu. Děsí mě totiž nápad sebrat policisty z kanceláří a nechat je lidově řečeno šlapat chodník. Ti lidé v kancelářích totiž mimo jiné řeší korupci, což jsou jedny z nejsložitějších případů vůbec. Buď je tento záměr vnitra výrazem úplné naivity nebo je to snad dokonce záměr," kroutí hlavou Jarolím s tím, že za stavu, kdy je policie nefunkční, si může ČR pozvat experta třeba z Tchaj-wanu a nebude to nic platné.

"V momentě, kdy tady bojuje policejní prezident s ministrem o způsob fungování policie za situace, kdy policie s přidělenými prostředky prostě vyjít nemůže, a defacto tedy probíhá spíš mocenský boj o to zda začít chytat velké ryby nebo ne, je nám americký expert také k ničemu," zlobí se Jarolím.

Pokud prý chce ministr vnitra Kubice bojovat s korupcí, ať to jasně ukáže. Místopředseda Véček by rád viděl, jak Kubiceho resort předloží do vlády návrh zákona, podle nějž do policejního rozpočtu půjde deset procent peněz z úplatků, které se policistům podaří vystopovat a najít. "To by byla motivace, která by určitě vedla ke zlepšení výsledků. Vezměme si třeba Českou konsolidační agenturu. Tam se pracovalo s 1.150 miliardami korun. Kdyby se jen mizivé procento podařilo zajistit, má policie po problémech s rozpočtem okamžitě," nabízí příklad.

Tejc: Před Jarolímovým nápadem důrazně varuji

"Osobně bych doporučoval těch šest milionů pro projekt pana Smithe dát nevládním organizacím a nadačním fondům, které se korupci v českém prostředí věnují dlouhodobě, například Transparency International nebo Oživení," radí svému protějšku stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Jarolímův nápad motivovat policisty se mu ale také nelíbí. "Hrozilo by to účelovými kauzami než vyšetřováním skutečné korupce. U policie nesmí existovat taková vazba na rozkrývání některých nekalostí, které přinese policii finanční prospěch. Něco jiného by bylo prosté zabavování výnosů z trestné činnosti všeobecně s tím, že by pak v rozpočtu zbylo i více pro policisty. Přímo ale v žádném případě," varuje Tejc.

Člen bezpečnostního výboru sněmovny, nezařazený poslanec Stanislav Huml, přirovnává nápad dávat policii část toho co zabaví, k ziskům městských kas z pokut vybraných za dopravní přestupky městskou policií. "Právě dík tomu máme radary na úplně nesmyslných místech a denodenně vidíme strážníky s pokutovým blokem v ruce. Policii by to sebralo nezávislost a raději nedomýšlím, co by to udělalo z boje proti korupci," říká poslanec.

Všem neziskovkám dá vnitro polovinu peněz pro Smithe 

David Ondračka z české pobočky organizace Transparency International ale radí s hodnocením Smithovy práce raději počkat. Může být totiž hodně užitečná. "Jde o akademický výzkum, který se snaží být co nejkonkrétnější ve svých výstupech a doporučeních, jak v českém prostředí s korupcí bojovat. Smith má silnou vazbu na ČR, takže zdejší prostředí velice dobře zná a přitom má odstup člověka odjinud," chválí experta Ondračka. 

Na sociologově agažmá pro vnitro je prý zarážející jiná věc. Podobnou štědrost totiž resort, na jehož bedrech leží podstatná část protikorupčního boje, neprojevuje vůči tuzemským organizací, které se stejnou problematikou dlouhodobě zabývají. " Finanční podpora je úsměvně malá. Na všechny nevládní organizace, a že jich není málo, dá ministerstvo ceelkem 3 miliony korun, tedy polovinu toho, co bude stát Smithova analýza. Vzhledem k faktu, že boj proti korupci je tématem číslo jedna a točí se okolo něj všechno, vypadá takový příspěvek tak trochu jako drobné," neodpustí si trochu ironie Ondračka.

Výsledkem bude zákon, koncepce a software kontrolující sponzoring stran 

Otázkou zůstává, zda by Smithovu vědeckou činnost za stejnou sumu nedokázaly provést i odborníci z nevládních organizací. Výstup z jeho práce totiž bude dvojí. Jednak půjde o zpracování předlohy zákona o regulaci lobbingu v ČR, legislativní úpravu financování politických stran a vytvoření koncepce protikorupční politiky v ČR. Dalším výsledkem projektu je vytvoření softwarové aplikace pro veřejnou správu, která umožní přístup k datům o financování politických stran a jejich analýzu," informuje Denisa Čermáková z ministerstva.

Podle vyjádření samotného Smithe z léta tohoto roku je jedním z klíčových problémů korupce fakt, že se jejímu poznávání nikdo nevěnuje do hloubky. Chybí prý expertízy i kvalitně vedené výzkumy. Právě jeden z nich chce pro českou vládu Smith s pomocí šestimilionové dotace vytvořit. Smith pomáhal i týmu, který pro ČR navrhl metodu regulace lobbingu. Pětatřicetiletý politolog a sociolog působí na Sociologickém ústavu Akademi věd.

Dále čtěte:
Policie o vyvádění peněz z DPP věděla dva roky. Ale nezasáhla
Je pravda, že se v Praze tolik krade? ptá se Šídlo
Marvanová ke kauze Rittig: Žádný strom neroste do nebe

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…