Odpůrci potratů varují Hegera: Staneme se katovnou dětí Evropy

17.05.2011 12:41

Návrh ministra zdravotnictví TOP 09 Leoše Hegera ještě více liberalizovat i tak ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi liberální potratovou praxi v České republice se nelíbí některým koaličním politikům.

Odpůrci potratů varují Hegera: Staneme se katovnou dětí Evropy

Oproti současnému stavu návrh Leoše Hegera především rozšiřuje přístup k potratům ženám ze zemí EU, rozšiřuje možnost eugenických potratů až do porodu a omezuje rodičovská práva u rodičů dívek starších 16 let. Proti jsou někteří poslanci ODS i TOP 09.

Psali jsme:
Potrat škodí zdravotně i psychicky, varuje před zákonem kněz
Hegerova reforma: Interrupci budou moci podstoupit i cizinky
Tři milióny zabitých, nevinných dětí. Lidovci pochod přímo nepodpoří

Z Česka dětská jatka Evropy

Rozšíření přístupu k potratům i pro cizinky by podle kritiků znamenal potratovou turistiku. „V praxi tento krok bude znamenat desetitisíce zavražděných především polských dětí. Odborná právní stanoviska jasně deklarují, že EU nemá žádné právo zasahovat do potratové legislativy. EU proto ani nevede žádné řízení proti našemu současnému zákonu omezující přístup k potratům podle státní příslušnosti. Dokonce ani vlastní návrh ministerstva zdravotnictví neuvádí jediný odkaz na zapracování údajného práva EU," říká Zdeňka Rybová z Hnutí pro život.

„Reálně by toto ustanovení zákona znamenalo, že se skokem zvýší počet potratů na několikanásobek současného stavu, protože nyní je potrat pro cizinky v ČR zakázán. Jezdily by k nám nejen ženy z Polska a Irska, kde je to zakázané, ale i ženy z celé EU, protože u nás je umělé ukončení těhotenství velmi levné. ČR by se tak stala katovnou Evropy, ve které by se vraždily nenarozené děti, tedy část její budoucí generace. Zřejmě bychom tím napomohli smrti Západu, jak o ní píše Patrick Buchanan ve své známé knize," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Zabít i dítě v devátém měsíci

Rozšíření eugenických potratů až do porodu ruší hranici vykonávání potratů nemocných dětí do 24. týdne. Dle Hegerova návrhu je možné usmrtit postižené dítě do devátého měsíce těhotenství. Heger již vzbudil kontroverzní reakce ve svém návrhu nezachraňovat předčasně narozené děti.

více:

„Dívka starší šestnácti let se nesmí bez souhlasu rodičů ani omluvit z vyučování, ale dle návrhu ministerstva může bez jejich vědomí nechat zabít své dítě. Jedná se tedy o naprosto nesystémový a absurdní zásah do práv rodičů, který nemá v žádné jiné oblasti obdobu. V připomínkách požadujeme u nezletilých nutnost souhlasu rodičů s provedením potratu," zlobí se Rybová z Hnutí pro život.

„Konzervativní" TOP 09. Schwarzenberg mlčí

„TOP 09 je konzervativní politickou stranou, jejíž ideový program vychází z evropských tradic křesťansko-judaistické kultury. Strana ctí morální hodnoty obsažené v jejím duchovním odkazu a v jejích tradicích, stejně jako individuální lidskou svobodu. Je stranou respektující a prosazující vlastenecké ideály svobody, humanismu a právního státu," píše se v Hodnotovém desateru strany.

ParlamentníListy.cz se dotázaly ministra zdaravotnictví Hegera, jak se podpora potratů slučuje s křesťanskými a konzervativními hodnotami. Ten však nereagoval. Redakce se rovněž dotázala předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který se otevřeně hlásí ke katolické víře, zda souhlasí s návrhem svého ministra. Schwarzenberg rovněž nereagoval.

Bělobrádek: Topka i ODS konzervatismus předstírají

„Pro TOP 09 a ODS je jejich přihlášení ke konzervativním a křesťanským idejím pouze deklaratorní a nemá žádný význam. Jsou to jen prázdná slova a každý si o tom může udělat obrázek sám. Ty návrhy pana ministra Hegera z údajně konzervativní TOP 09 jsou pro nás naprosto nepřijatelné. Některé principy zákona, například že rodiče mohou donutit svou dceru k potratu jsou protiústavní," řekl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek ale nemá úplně pravdu v tom, že by v ODS a TOP 09 nebyli odpůrci zákona a lidé hlásící se ke křesťanským a humanistickým tradicím západní civilizace. „Jako praktikující křesťan s tímto návrhem naprosto nesouhlasím. Určitě o tom budu na klubu mluvit s poslanci i s panem ministrem a budu od něj chtít vysvětlení. Ve straně určitě nebudu sám, kdo s tím bude mít problém," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte. Podobný názor má i jeho kolegyně, poslankyně a členka výkonného výboru TOP 09 Helena Langšádlová.

Konzervativci v ODS

Proti návrhu se staví i místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Pro toto já hlasovat nemůžu a nebudu. Bylo by to v naprostém rozporu s mým svědomím. Nemohu podpořit další liberalizaci potratů v České republice, kde jsou tyto zákony i tak velmi liberální," řekl pro ParlamentníListy.cz Benda.

Proti je i poslanec ODS Jaroslav Plachý. „Je to v rozporu s mým svědomím. To nemohu podpořit. Důležité bude ale konkrétní paragrafové znění. Naše potratová praxe je ještě o to tristnější, že jako západní civilizace i národ vymíráme. U nás je průměr 1,2 dítěte na ženu, zatímco muslimky mají průměr 8,1 dítěte. Co to udělá se skladbou populace je poměrně lehké si spočítat. Současný stav je autogenocidou našeho národa, kdy dobrovolně ničíme jeho příslušníky. Je to sebevražda a cesta do pekel. Když my děti mít nebudeme, přijdou jiné civilizace, které je mít budou. To už je vidět na západ od našich hranic," řekl pro ParlamentníListy.cz Plachý.

Nečas také mlčí

Ten se domnívá, že ani premiér a bytostný konzervativec Petr Nečas tento zákon nepodpoří. Redakce se předsedy ODS a katolíka Nečase na jeho postoj dotázala, ten však podobně jako Schwarzenberg nereagoval. Plachý upozorňuje na to, že se ODS ve svým stanovách hlásí k tradicím evropské křesťanské civilizace a její hodnoty by měla hájit. „Musím říct, že mě udivuje, že rozšiřování potratů hájí TOP 09, která o sobě říká, že je pravicovější a konzervativnější než ODS," dodává Plachý.

Podle Plachého každoročně přibývá 40 tisíc důchodců a když budeme likvidovat vlastní děti, národ bude vymírat a nebude nikdo, kdo by se o tyto důchodce postaral. Jako vhodné řešení u nechtěných dětí nepovažuje potraty, nýbrž adopce.

Neexistue "právo" na potrat 

Poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch předsedovi vlády nedoporučí, aby tento zákon podporoval. Podle něho není důvod liberalizovat už tak liberální potratovou praxi. Podle něho neexistuje žádné „dětské právo" nezletilých matek jít na potrat a žádné mezinárodní úmluvy toto nenařizují. Upozorňuje též, že v českém ústavním pořádku, konkrétně v Listině práv a svobod je napsáno, že lidský život je hoden ochrany od početí. „Ano, je paradoxní, že to podporuje strana hlásící se konzervatismu. O to paradoxnější, že k tomu není žádný důvod a není po tom ani společenská poptávka," uvedl Joch.

K záležitosti se vyjádřil i pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka, jenž zaslal ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi dopis, který obsahuje připomínky k navrhovanému zákonu o specifických zdravotních službách.

O život připraveno ročně 24 tisíc nenarozených dětí

Podle arcibiskupa Duky otázka ukončení těhotenství zasluhuje hlubší zamyšlení a jiná hlediska než ekonomická. Interrupce by neměla spadat do zdravotní indikace všeobecně, ale mělo by se rozlišovat mezi lékařsky indikovaným a tudíž pojišťovnou placeným zákrokem a zákrokem bez této zdravotní indikace, který by si pacientka měla hradit sama. K celé situaci by měl mít právo se vyjádřit i otec, jelikož z hlediska ochrany rodiny by měli mít oba rodiče stejné právo rozhodovat o osudu nenarozeného dítěte.

V roce 2010 bylo umělým potratem usmrceno 23 998 dětí před narozením. Sedmiletý rostoucí trend počtu narozených dětí se v roce 2009 zastavil. Pokles pokračoval i v roce 2010, kdy se narodilo 117 153 dětí. Oproti roku 2009 to znamená pokles porodnosti o téměř 1 200 dětí. Úhrnná porodnost je 1,49 dítěte na ženu. Pro zachování současné populace je třeba minimálně 2,1 dítěte na ženu.

Čtěte také:
Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano
Je neetické odcházet od novorozeňat? Můžete rodit v Německu
Liška (ODS): Potraty, antikoncepce a konec rodiny
Jurčík (MKD): Odmítáme nucené potraty pro nezletilé

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…