Temelín a stíhačky. Ať to neskončí jako s radarem, píše analytik

10.10.2011 14:34

V Česku se teď hraje o hodně. Vyřešení otázek jako „Kdo dostaví Temelín“ nebo „Jak zajistíme vzdušnou obranu země" zásadně ovlivní postavení Česka nejen v EU. Budeme tyto problémy ignorovat podobně, jako se to stalo v otázce výstavby amerického radaru?

Temelín a stíhačky. Ať to neskončí jako s radarem, píše analytik

V Česku zuří souboj tří velmocí o dostavbu Temelína. Zájem mají představitelé USA, Ruska i Francie. Ve hře je zároveň i náhrada za švédské nadzvukové stíhačky. Zájem o jejich náhradu opět projevili Američané. Jak se změní rovnováha sil v Evropě, pokud u nás Američané zrealizují oba projekty? Podobné otázky si pokládá analytik Miloš Balabán, jeho komentář přináší dnešní Právo.

Stoupne Česko v očích USA?

Pokud by Temelín dostavěli právě Američané, podle autora by vlastně dosáhli ještě lepšího strategického cíle, než při jednání o radaru. Zajistilo by to také lepší postavení Česka ve vztahu k USA, stoupli bychom na žebříčku důležitosti.

„Právě takto si lze vyložit oznámení, že prezident Barack Obama příjme 27. Října v Bílém domě premiéra Petra Nečase (ODS) a slovy našeho velvyslance ve Washingtonu nastaví kurz další hospodářské spolupráce, včetně mírového využití jaderné energie a v bezpečnostní oblasti," píše Balabán.

Američanům jde přitom o víc než Temelín. V roce 2015 končí český pronájem nadzvukových švédských stíhaček. Američané nám nabízí ne právě nejnovější stíhačky F16 a pokud je nepřijmeme, jejich zájem o Česko opět o něco opadne, což příznivcům euroatlantické vazby přidělá vrásky na čele. A jak tato situace ovlivní naše postavení v EU? Jistě ne málo, proto je podle Balabána třeba se jí zabývat a neignorovat možnosti podobně jako v otázce výstavby radaru.  

Čtěte více:

Temelín možná nedostavíme, říká zmocněnec 

Dříve je porazily gripeny, teď zkusí Lockheed další tendr v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…