Test Kohovolit.eu politolog doporučuje. Projekt odmítly VV a DSSS

21.05.2010 6:06

Do voleb zbývá pár dní a vy stále nevíte, koho volit? Možná vám mohou pomoci stránky Kohovolit.eu. Najdete na nich předvolební test, kde během 40 otázek na různá témata zjistíte, která strana je vám názorově nejblíže. Výsledek vás ale může i trochu vyděsit.

Test Kohovolit.eu politolog doporučuje. Projekt odmítly VV a DSSS

V testu máte možnost se alespoň na chvíli ocitnout v roli zákonodárce, před kterým se ocitnou návrhy některých mediálně známých zákonů, o kterých teprve sněmovna bude v budoucnu jednat.

Jak byste například hlasovali ve chvíli, kdy byste měli rozhodnout o legalizaci tzv. švarcsystému, zahraničních misích ČR, poplatcích u lékaře nebo školném na vysokých školách? I na to se test ptá.

U každého z návrhů - předloženého v podobě testové otázky - máte na výběr z odpovědí: „pro", „proti" a „nevím/není pro mě důležité". U každé otázky můžete zvolit míru důležitosti, kterou pro vás dané téma má.

Po absolvování testu vám bude v procentech vypočtena vaše názorová shoda a neshoda s politickými stranami zahrnutými do testu.

Do výsledků jsou započteny strany, které poslaly odpovědi jeho autorům. Na výběr tak máte kromě všech stávajících parlamentních stran i velkou část stran, které o vstup do parlamentu usilují. Do testu se nezapojily Věci veřejné a DSSS.

Inventura hlasování aneb vy v poslaneckém křesle za uplynulé čtyři roky

Stránky Kohovolit.eu však své návštěvníky lákají i na další test. Ten nazývají Inventurou hlasování: „Hlasujte o skutečných návrzích, o kterých se hlasovalo ve sněmovně. Zjistíte, kdo Vás tam doopravdy zastupuje." V tomto testu tedy hlasujete o návrzích, které se ve sněmovně skutečně projednávaly.

V případě Inventury hlasování jsou na rozdíl od předchozího testu do výpočtu zahrnuty pouze strany, které byly v uplynulém volebním období účastny hlasování v PSP ČR. Navíc se zde dozvíte i vám názorově nejbližšího a nejvzdálenějšího poslance.

Odborník test upřednostňuje i před analýzami volebních programů

Výpovědní hodnota takového testu podle politologa Josefa Mlejnka závisí na tom, jakým způsobem jsou vybrány otázky a jak je udělán výpočet. Test na stránkách Kohovolit.eu Mlejnek doporučuje. „Je to možná lepší než rozbory programů, které ty strany nabízejí. Přišlo mi to dobře udělané a volič si zde má možnost ověřit, jak ta která strana skutečně hlasovala. Nejen to, co slíbila a slibuje," uvádí pro ParlamentníListy.cz odborník.

Líbí se mu především srovnávací test s již uplynulým hlasováním. „Volič má možnost ověřit si, zda strana, kterou volil, své sliby naplnila," upozorňuje Mlejnek

Rozčarování rozhodnutých je podle odborníka logické

Výsledky testu mohou být pro mnohé překvapující. „Sakra, zase mi vyšly ty rudý svině," rozčiluje se na Facebooku například jistý komunistobijec, který kromě toho, že je ve skupinách za zakázání KSČM, získal s touto stranou i nejvyšší názorovou shodu.

Mlejnek se těmto rozporům nediví. „Volební chování a identifikace s určitou politickou stranou je úplně jiné než konkrétní rovina rozhodnutí o návrzích na zákony. Mnozí zjistí, že by hlasovali jinak nežli strana, se kterou se ztotožňují."

Podle Mlejnka jsou tyto rozpory dalším pozitivním efektem testu. „Voliči si tak mohou ověřit, do jaké míry je jejich volba ovlivněna pocity a snahou zařadit se do nějaké sociální skupiny a do jaké míry je ovlivněna programovou shodou."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…