Vypálit a počůrat. Zeman v kruhu podnikatelů účtoval s dobytkem i nepřáteli

12.12.2012 6:14

Miloš Zeman je prý „Václav Klaus pro chudé“. Toto spojení jej zaujalo natolik, že se rozhodl debatovat o něm s podnikateli v prestižním Golem klubu. Ohledně podpory chudých podnikatelům řekl, že by jim nejraději všem zvýšil daně. Ohledně Václava Klause v závěru debaty, kterou sledoval i reportér ParlamentníchListů.cz, vtipkoval, že s ním sdílí názory na zelené, které by prý nejraději zdecimoval po středověkém způsobu.

Vypálit a počůrat. Zeman v kruhu podnikatelů účtoval s dobytkem i nepřáteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

V podzemních prostorách pražského Golem klubu se uskutečnilo setkání prezidentského kandidáta Miloše Zemana s podnikateli. Večerní beseda v podnikatelském klubu tvořila zajímavý kontrapunkt k ranní schůzce s šéfem odborářů Miroslavem Zavadilem.

Jeden z favoritů prezidentské podle členů klubu již před zahájením akce rozprávěl s některými podnikateli u večeře. Několik minut po dvacáté hodině vstoupil do setmělého sálu rozvážným krokem a usedl na nasvícené pódium.

„Poslední dobou se říká, že na politiky už sem nikdo nechodí. Jak vidno, na některé politiky je vyprodáno,“ uvedl debatu člen klubu, podnikatel Petr Kratochvíl. Pak vtipkoval o levicovosti prezidentského kandidáta, což mu Zeman vrátil: „Ano, jsem extrémně levicový, proto jsem zprivatizoval všechny banky."

Téma debaty „Václav Klaus pro chudé“ kandidáta velmi zaujalo, i když prý netušil, že k večeři v exkluzivním klubu při té příležitosti dostane brambory s máslem. Doplnil, že v duchu motta debaty bude po případném zvolení toto jídlo servírovat i při slavnostních příležitostech na Pražském hradě.

Manželky mě nemají rády

„Říkal jsem, že podnikatelé by měli první zisky investovat do rozšiřování výroby, a ne do kožichů svých manželek. Od té doby mě nenávidí všechny manželky,“ vykládal za smíchu publika. Obává se prý, že jej podobně budou nenávidět všichni bohatí podnikatelé.

„Udělám vše proto, abyste vy všichni zchudli,“ uvedl se podnikatelům. Za svůj vzor doporučil Švédsko. „Tam platí podnikatelé hodně vysoké daně, a netvrdím, že je platí rádi, ale vědí, že se jim to jednou vrátí,“ řekl Zeman.  Pak dodal, že by rád rovněž snížil sociální dávky. „Tím naštvu příjemce dávek a obávám se, že další voličská skupina už zde není,“ vyjádřil se skepticky ke své prezidentské kandidatuře.

Debata o podnikání často zamířila k Tomáši Baťovi. „Baťa dokázal skloubit podnikatelský a politický étos,“ poznamenal Miloš Zeman s tím, že dnešní politici obvykle nedovedou ani jedno z toho. „Ale vy nemůžete po čtyřiceti letech komunismu očekávat, že tu podnikatelé budou ctít baťovskou etiku,“ namítal podnikatelům, kteří jeho vize kritizovali jako nadměrnou regulaci. Podle Zemana se něco takového očekávat nedá, spíše zde prý lze čekat loupeživé barony. „A jestliže tu máte Pitry a Krejčíře, tak jim musíte některé činnosti zakázat, jinak to tu rozkradou,“ dodal.

„Kdyby byla záruka, že podnikatelé budou své zisky znovu investovat, tak ať jsou daně co nejnižší. Jenže oni si za to nakupují tryskáče a vily na Mallorce. A kaviár a šampaňské opravdu není základní potravina,“ pravil Zeman. „Znal jsem podnikatele, který si koupil v Krkonoších Davidovy boudy. Vzal si úvěr na jejich rekonstrukci a za to si koupil Mercedes. Ty boudy chátraly a myslím, že dnes už byly strženy,“ pokračoval ve výčtu rozmařilých podnikatelů.

A u některých se prý jejich podnikání kolikrát zvrhlo v trestnou činnost. Proto je třeba důsledně kontrolovat jejich majetky. „Poctivý podnikatel vám původ svého majetku prokáže levou zadní. Zloděj s tím asi bude mít problém,“ myslí si Zeman a následně pro příklad uvedl, že v Německu bylo jen vloni vráceno více než dva tisíce nakradených majetků.

Z Hradu udělá Hlavní nádraží

Dostal i tradiční dotaz, jak by svých ambiciózních cílů jako prezident dosáhl. „To je opravdu hluboké nedorozumění,“ vysvětlil. „Prezident má dvě kompetence, které prezidenti nevyužívají. Prezident se může účastnit zasedání vlády. Vláda zasedá každý týden a Václava Havla jsem za čtyři roky viděl na vládě jednou. Kdyby prezident jako milý host navštívil jednání vlády, mohl by tam taktním způsobem svou vůli uplatnit. Navíc když jako bývalý premiér zná proceduru vládního jednání,“ dodal prezidentský kandidát.

Druhou prezidentskou pravomocí je účast na jednání obou komor parlamentu. „Kdyby prezident každý měsíc vystoupil před Poslaneckou sněmovnou se stručným, zhruba osmihodinovým projevem, tak by mohl mnoho poslanců ovlivnit," věří Zeman. Jestliže prý prezident umí s ostatními politiky obchodovat, může z vedlejší koleje prezidentské funkce udělat Hlavní nádraží.

Podnikatel Kratochvíl expremiérovi namítl, že podnikatel přece sám má zájem uspět, a nepotřebuje vládu, která by mu říkala, co je potřeba. Nikdo si podle něj nechce při svém podnikání nabít ústa. „Chcete-li dítě varovat před popáleninami tím, že mu přitisknete prst na kamna, aby pocítilo jejich účinek, tak vás musím upozornit, že občas přitom dochází k popáleninám třetího stupně, což už se léčí složitě,“ odvětil prezidentský kandidát.

Následně však dal Kratochvílovi částečně za pravdu. „Každý chce, aby po něm něco zůstalo,“ připustil. „Ale co po vás zůstane, když své peníze projíte, to zde před dámami nechci rozvíjet,“ dodal.

Podnikatel Kratochvíl se jako moderátor diskuse celý večer snažil se Zemanovými vizemi regulace ekonomiky polemizovat, až jej přiměl k rozčílenému shrnutí: „Vy mi tvrdíte, že devadesát procent tohoto národa jsou řádní hospodáři a možná těch zbylých deset je dobytek. Já vám říkám, že je to maximálně půl na půl,“ uzavřel.

Peake zničím bonmoty

Vzhledem k tématu byl tázán i na svůj vztah k Václavu Klausovi. „Klaus je euroskeptik a já eurofederalista. Klaus prosadil kupónovou privatizaci, já jí označil za odvod století. V čem se naprosto shoduji, je odpor k zeleným,“ uvedl Zeman. Ti brzdí rozumné investice jako je dostavba Temelína. S těmi by prý naložil po středověkém způsobu. „Vypálit, počůrat, posolit,“ doporučil.

Dotaz padl i na nastávající ministryni obrany Karolínu Peake. „Zastávám konzervativní názor, že ministr obrany má vědět, jak vypadá tank. A obávám se, že paní Peake na tom nebude o moc lépe, než byla paní Parkanová, a navíc ani neumí zpívat,“ obává se Zeman. Jako prezident by prý Peake svými bonmoty ničil tak dlouho, až by sama rezignovala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …