Od příštího roku by se mělo platit za elektřinu až o tisíce méně

27.07.2013 17:39

Ceny elektřiny v domácnostech by měly od ledna příštího roku klesnout. Rodiny, které mají vyšší spotřebu, mohou očekávat úsporu až v řádech tisíců korun. Hovoří pro to pokles ceny silové elektřiny na burze a plán vlády.

Od příštího roku by se mělo platit za elektřinu až o tisíce méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Pokles ceny na burze a snaha vlády zastropovat příspěvek na obnovitelné zdroje by měl výrazně snížit účty za elektřinu – až o sedm procent. Deníku Právo to potvrdil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„Když se podíváme na webové stránky společnosti ČEZ, kde firma zveřejňuje, za kolik nakupuje elektřinu pro koncové spotřebitele, je to asi 40 eur za megawatthodinu. Dnes se silová elektřina prodává i za méně než 37 eur. Pro příští rok by tak průměrná cena mohla být asi 39 eur, tedy přibližně 1000 korun. To je i při započítání daní asi o 12 procent níže proti loňským cenám, kdy se elektřina nakupovala za asi 1220 korun,“ potvrdil deníku.

Záleží tak ještě na Parlamentu a prezidentovi. Rusnokova vláda novelu zákona o podporovaných zdrojích energií schválila ve čtvrtek, otázkou je další postup – zákon by musel být schválen do října.

Pokud by Parlament novelu podpořil a prezident Miloš Zeman podepsal, příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje budou limitovány, a to na 495 korun za megawatthodinu (bez DPH). Letos podpora činí o sto korun více.

Silová elektřina má ale stále „hlavní slovo“. I pokud by zákon nevešel v platnost, elektřina by se od ledna zlevnila, podle odhadů Hatlapatky ale jen asi o čtyři procenta. Propad cen silové elektřiny by pak vyrušil leda další nárůst podpory obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…