Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří

17.05.2011 6:38

AKTUALIZOVÁNO Laika už šokující zjištění ohledně exministra dopravy Víta Bárty unavují. MF Dnes, zdá se, nikoli. Další den, další titulní strana plná jeho "špinavostí". Tentokráte prý Věci veřejné zamýšlely brát provizi 20 procent z každé získané veřejné zakázky.

Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří

Kdo zajistí Věcem veřejným peníze z veřejných zakázek či od sponzora, dostane za odměnu 20 procent z této částky. Tak měl podle úterní MF Dnes Bárta už v roce 2009 nastavit interní principy ve straně.

Odměna měla motivovat straníky, aby zajišťovali pro partaj peníze, jelikož prý Bárta chtěl, aby se mu vrátily všechny investice, které do projektu vložil. "Věci veřejné jsou povinny VB (Vítu Bártovi - pozn. redakce) vrátit celkovou výši investice," měl Bárta napsat do dokumentu, který se deníku podařilo získat.

Psali jsme o odhalení MF Dnes:
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
A jede se dál. Dnešní MF Dnes a Bártovy špinavosti
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem

Věci veřejné přitom vstupovaly do politiky s tím, že klientelismus vymýtí a zatočí s přežilými politickými dinosaury. V dokumentu ovšem deklarují, že budou muset přistoupit na metody stávajících stran, jelikož bez koaličních partnerů se zřejmě neobejdou. "Koaliční partneři očekávají hmotný prospěch pro sebe, pro svou stranu a pro své sponzory." A VV tu musejí být, aby garantovaly jejich hodnoty.

Dále čtěte:
Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice
Profesorka k nahrávce: Myslí si, že jsou lidé mentálně postižení
Jandák slyšel hlas lidu, hlas Boží. Ať už jdou do hajzlu všichni
Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus
Vláda hnije jako červavé maso. Na Primě to bylo vidět

Milosrdní korupčníci VV

Bárta podle dokumentu předpokládal, že se jeho straničtí kolegové dostanou do pozic radních a jiných funkcionářů státní správy, a proto pro ně sepsal manuál. Nazval ho Etický kodex VV. V něm mimo jiném zdůrazňuje, že veřejná zakázka, o které bude straník rozhodovat, nesmí být nadhodnocena více než o deset procent.

O zakázkách (a vůbec o všem důležitém ve straně) má podle dokumentů rozhodovat několik vyvolených, tzv. Koncepční rada VV, o které ostatní straníci prý nesmějí vědět. Rada je nadřazená i řádně volenému vedení.

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Nahrávaný poslanec Paggio: Snad to ještě zachráníme
Konsternovaní odborníci: Věci veřejné? Mrtvá strana. Amatéři
Bárta útočí. Kočí vše natočí a obskočí. V režii Topolánka a Dalíka

Guru a superguru

"O existenci koncepční rady se musí zachovat absolutní mlčenlivost," zdůrazňoval Bárta. V radě měli být Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Rozhodující slovo měl ovšem vždy mít Bárta. Mimo jiné měl "navrhovat členy, svolávat a řídit radu a vynucovat si chování členů v souladu s tímto kodexem".

Každý člen rady měl podle deníku být Bártou označován jako "guru" a měl být zodpovědný za určitou oblast. Například Škárka tak prý byl bezpečnostní guru, Klasnová programový guru a Bárta měl být superguru.

Každý člen rady musí "být fixován na VB tak, aby existovala vynutitelnost chování dle Kodexu. Pokud toho daný není schopen, musí odejít z VV a z funkcí, do kterých byl dosazen", uvádí dokoment podle MfD.

Peníze plodí moc. Dohody s elitami rovněž

Bárta v dokumentu také zopakoval, že je třeba získat politickou moc kvůli ekonomickému prospěchu strany i bezpečnostní agentury ABL. "Má-li ABL růst, neobejde se bez 40 procent sektoru veřejné správy. Z uvedeného vyplývá nutnost maximalizovat synergické efekty ekonomické a politické moci, kterou nelze ani reálně oddělit," stojí v dokumentu.

Důležité pro něj byly také dohody s elitami. Pro vztah s koaličními partnery je proto ze strany VV důležité "respektování a neostřelování".

Mocní nepřátelé pro pakt neútočení

VV ovšem mají i oficiální nepřátele, jejichž "názory respektujeme a otevřeně proti nim vystupujeme". Mezi nimi jsou realitní magnát Sebastian Pawlowský, finančník Pavel Tykač, někdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma nebo developerské firmy kolem Radima Passera.

Byli zde i nepřátelé, se kterými je třeba uzavřít pakt o neútočení. Jsou totiž velmi mocní. Do této kategorie Bárta zařadil expremiéra Mirka Topolánka, pražského exprimátora Pavla Béma a jeho spolupracovníky Milana Richtera a Rudolfa Blažka, Jiřího Janečka nebo prezidenta Václava Klause.

Deník MF Dnes a jeho investigativní reportér Jaroslav Kmenta "šijí" do Víta Bárty už měsíc, postupně vydali informace o jeho ekonomickém plánu jít do politiky kvůli penězům a pokračovali spojitostmi mezi Bártovou ABL a sledováním vlivných lidí. Z klubu a ze strany VV vyloučená Kristýna Kočí v utajené nahrávce pořízené Lukášem Víchem naznačila, že se deník podílí na puči proti VV, který Kočí naplánovala s exšéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. "Mladá fronta, ta je jediná, která to hraje s náma," řekla. Deník se proti výroku ohradil.

Bárta: Dobré ráno. Odmítám existenci dokumentu

Česká televize čekala na reakci Víta Bárty v přímém přenosu. Poslanec před kamery dorazil se zpožděním a nařčení odmítl. Ten ale přednostně reagoval pro ParlamentníListy.cz.

"Dobré ráno, přečetl jsem si dnešní Mfd a mám potřebu následujícího komentáře: odmítám existenci dokumentu, kde bych motivoval kohokoliv k předražování zakázek nad tržní cenu. Naopak na MD jsem všechny zakázky zlevnil o 2,5 az 5% pod vysoutěženou cenu.

Pokud je Mfd za spoluviníka označován Dobeš, vím, že i on seškrtal náklady úřadu MŠMT například u státních maturit o 10%, podobná téze nekriminalizovat bývalé vedení je též jasně v rozporu s počtem trestních oznámení, které jsem ve svém úřadu podal.

Kmenta uvádí bez důkazů cosi, k čemuž má jediného svědka a to pana Škárku, který stál s Kočí za snahou o rozštěpení klubu VV. Vyzývám Škárku, aby se omluvil mně a VV za uváděné nepravdy, neboť jinak budu nucen na pana Škárku podat žalobu za poškozeni mého jména.," uvedl pro ParlamentníListy.cz v úterý ráno Bárta.

John: Cílená kampaň

Předseda VV Radek John, který má během úterý podat demisi do rukou Petra Nečase, již v neděli kritizoval, že se strana stává terčem mediálních kampaní.

"Co se týče kampaní, když se podíváte na podíl toho, co se píše o Věcech veřejných a my máme třeba seznam úspěchů Věcí veřejných i na tři stránky, který se v médiích nikdy neobjeví a vždycky se tam objeví jenom hrůzy o Věcech veřejných a o Radkovi Johnovi a vždycky objeví se, že pan Dalík žádal půl miliardy a hned vypukne skandál o Věcech veřejných a ten je na čtyřech stránkách a článek o tom, že tady někdo chtěl ukrást půl miliardy, je prostě malinký článeček na straně tři. Takže ta proporce jasně svědčí o tom, že je to skutečně snaha řadu subjektů Věci veřejné zlikvidovat, protože se nehodí v politice, protože nebyly u žádných krádeží. A tam se využije všechno, tam se využije Radek John a jeho nezkušenost a celá strana je nezkušená, jak se ostatně ukázalo, my jsme političtí amatéři a bojujeme opravdu," řekl Radek John v neděli v ČT u Václava Moravce.

Psali jsme:
John šokoval: Kočí dostala 120 milionů od ODS. Modří: John se zbláznil
OBRAZEM John u Moravce

Čtěte také:
Elitní novinář varuje: Všemu v médiích nevěřte. Jen hry a konstrukce
STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná

Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech

SLEDUJEME témata vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková, Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …