Hanba, půjdu jim rozbít hubu. Už ne další OKD. Ohrožení občané sídliště se vrátili od premiéra Sobotky naštvaní a zklamaní

14.06.2017 6:40

REPORTÁŽ „Hanbááá,“ neslo se při protestu sídlištěm v Písnici v Praze. Ti nejagilnější představitelé iniciativy Moje Písnice se vrátili od premiéra Bohuslava Sobotky, ale s ničím novým nepřijeli. Na nájemnících byl vidět strach. Bojí se, že o své dlouho opatrovávané byty přijdou. Firma, která je kupuje, má totiž dost temné pozadí. Nebyl tam snad ani jediný novinář.

Hanba, půjdu jim rozbít hubu. Už ne další OKD. Ohrožení občané sídliště se vrátili od premiéra Sobotky naštvaní a zklamaní
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lidé jsou velmi vystrašení

„Už v květnu jsem se pokoušel interpelovat pana premiéra a nového ministra financí Ivana Pilného, tedy poté, co firma Kennial odstoupila ze soutěže, že je to další vhodná příležitost tu soutěž, kterou považujeme od samého začátku za špatnou, zrušit. Poté se vyjádřil tak, že z toho vyplynulo, že neví o tom, že ČEZ uzavřel smlouvu s druhým uchazečem, anebo to věděl a dokonale mlžil,“ řekl Jiří Koubek, starosta městské části Praha-Libuš, pod níž sídliště Písnice spadá. Tam se mnoho lidí bojí o byty, o které se celé roky starali. Na pondělní demonstraci vypadali buď hodně bojovně, anebo odevzdaně. Jeden muž hleděl do země a žmoulal v ruce klíče od bytu.

Strach na sídlišti

Ostatně demonstrace se měla konat na tamním náměstíčku, ale když se to majitelé dověděli, pro jistotu nesouhlasili, takže se nespokojení nájemníci museli setkat na prostranství mezi paneláky. Staří, mladí, děti dost sosutředěně naslouchali nejtvrdším aktivistům iniciativy Moje Písnice. „Nedopusťte opakování kauzy OKD byty,“ stálo na jednom z trasparentů. Sešlo se jich tam přes čtyři sta, což na malé sídliště na konci Prahy není málo.

V současnosti vlastník téměř celého sídliště, státem z většiny vlastněná firma ČEZ, ho prodává české pobočce CIB Group. „Vlastnická struktura subjektu CIB Group je stoprocentně odeslaná do Holandska, takže je jejím stoprocentním vlastníkem firma v Holandsku. Její adresa se shoduje s adresou letiště Schiphol v Amsterdamu. Komu z vás to začíná trochu smrdět, tak mu to smrdí správně,“ sdělil mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík.

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Kořeny v Karibiku

„Je to s největší pravděpodobností schránková firma, která využívá předpisů, které z Holandska tvoří malý, úhledný daňový ráj uprostřed Evropy. A protože je to velice citlivé téma a Holandsko je zakládající člen Evropské unie, tak do toho nejde moc šťourat a daňovým rájem zůstává. Problém nastává za situace, kdy jako naši kolegové, rozkrýváte strukturu dál a zjistíte, že má vlastnictví směřující do Karibiku. To znamená, že ze sedmdesáti procent státem vlastněná firma ČEZ a. s. považuje za legitimního partnera firmu, kterou založila právnická firma Mossack Fonseca zmiňovaná v kauze Panamské dokumenty, a která na zakázku vytváří pro libovolný subjekt, který dost zaplatí, firmy v daňových rájích. Jsou nedobytné a vytvářené tak, aby se nedaly zdanit. Líbí se vám to?“ zeptal se řečnickou otázkou Václavík. Poté se ozval pískot a nesouhlasné projevy.

ParlamentníListy.cz pak dostaly dokumenty, kde je spousty informací o českých šéfech společnosti, která by měla získat sídliště v Písnici. Není to moc hezké čtení a tito lidé za sebou mají spousty zajímavých kauz. Vše bude v dalším článku.

Zablokovat prodej

Velmi odvážná aktivistka iniciativy Naše Písnice, učitelka v důchodu, Magdalena Vlková mimo jiné prohlásila: „CIB skutečně ještě není vlastníkem těchto bytů a my doufáme, že opravdu nebude. Náš právník podá návrh soudu, aby tento prodej zablokoval. Pokud to učiní, máme šanci bojovat dál. ČEZ před nájemníky bývalých podnikových bytů, před lidmi, kterým slíbil byty už v roce 2003, jak všichni dobře víme, před důchodci, kteří žijí v obavách, co s nimi bude, dává přednost firmě se strukturou, o které se zde mluvilo.“ Mezi lidmi se ozvalo: „No, to je hanba.“

Příběh písnických bytů začíná privatizací v roce 1992, kdy do nově vzniklé akciové společnosti ČEZ vložil stát podniky v hodnotě miliard korun. Také většinu bytů ze sídliště Písnice. ČEZ začal tento bytový fond rozprodávat nájemníkům. Někteří založili bytová družstva. ČEZ také poslal závaznou nabídku a sdělil, že pokud nájemníci rychle splní podmínky, dostanou desetiprocentní slevu z ceny. Jak říkají členové iniciativy Moje Písnice, všichni se připravovali, prodávali rychle a nevýhodně chaty a auta, aby měli peníze na byty.

Zvůle mocných

Týden před podpisem smlouvy ČEZ prodej zarazil s tím, že dostal vyšší nevyžádanou nabídku od Správy nemovitostí v Praze a byty prodávat nájemníkům nebude. Některá družstva se začala soudit, prvoinstanční soudy vyhrála, ale Nejvyšší soud dal za pravdu ČEZu. Nicméně kvůli tomu, že závaznou nabídku za něj podepsali lidé, kteří na to prý neměli oprávnění, dostali nájemníci oznámení, že se ČEZ rozhodl sídliště jako celek prodat. Prodává tedy i okolní plochy, dětská hřiště, pískoviště, sportoviště pro seniory a tak dále – jako stavební parcely.

Je s podivem, že nikdo z mocipánů, tuto kauzu řešit nechce. A dokonce ani teď, před volbami. A lidé na sídlišti v Písnici? „Proč tady teď jezdila pořád státní policie, když se tady nikdy neukážou. Půjdu jim rozbít hubu. To se pasou na našem neštěstí,“ zařval ze zoufalosti jeden muž při demonstraci. Pak se všichni vrhli k petici a začali ji masově podepisovat. Reportér ParlamentníchListů.cz, který o kauze píše a na prostest byl pozván přímo organizátory, tam nezaznamenal ani jednoho novináře. Prý, jak mu řekli obyvatelé Písnice, jsou zaplacení a zastrašení!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …