Nagyová, Babiš a zlo, které se prokáže. Exdůstojník BIS ke končícímu roku i k budoucnosti

31.12.2013 15:23

ROZHOVOR V příštím roce bude docházet k vyhroceným situacím a posilování extremismu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín. Podle něj se dá také očekávat, že soudní proces v kauze Nagyová přinese řadu překvapení a že se prokážou nekalé praktiky BIS a ÚOOZ v souvislosti s napojením na Miloše Zemana a jeho okolí.

Nagyová, Babiš a zlo, které se prokáže. Exdůstojník BIS ke končícímu roku i k budoucnosti
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Anketa

"Hovadský přístup, prasácká hra, lidské svině". Tak mluví Petr Nečas o policii a žalobcích. Máte pro něj pochopení?

9%
91%
hlasovalo: 4282 lidí

Jak byste zhodnotil rok 2013 v Česku?

Jako bývalý politický vězeň nejsem spokojen s posilováním levice a populistických stran, které logicky bohužel parazitují na chybách předcházející vlády. Je pro mne tristní, že do vládních pozic se dostávají bývalé nomenklatury KSČ z řad konfidentury StB viz Babiš - "Bureš". To je skutečně alarmující fakt o stavu myšlení našich voličů. Na letošních událostech v ČR mě zaujaly ještě v podstatě tři věci: 1) Neschopnost mas myslet samostatně, mimo toho, co jim nakukají média, což bylo nejmarkantnější kolem prezidentské volby. 2) Způsob, jakým došlo k položení Nečasovy vlády. 3) Pro mne naprosto nepochopitelné "tempo", s nímž se tvoří vláda, ale také to, že to nikomu nevadí.

A co očekáváte od roku příštího? Čekají třeba politiku nějaká zásadní odhalení typu kauzy Nagyová?

Bude docházet k vyhroceným situacím a posilování extremistických tendencí. Kauza Nagyová byla účelově nafouknuta a využita k pádu vlády. Předpokládám, že soudní proces v této záležitosti přinese řadu překvapení a že se prokážou nekalé praktiky BIS a ÚOOZ v souvislosti s napojením na Miloše Zemana a jeho lidi.

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu bilancoval necelých devět měsíců, které od inaugurace strávil v úřadu. Mimo jiné zmínil sliby, které se mu podařilo splnit. Jak jeho počínání coby hlavy státu hodnotíte vy?

Nechtějte, abych podrobně hodnotil osobu Miloše Zemana, za jehož někdejšího premiérování jsem byl nezákonně odstraněn z BIS, zatčen a nezákonně rok vazebně vyšetřován, následně 4 roky tajně souzen a nakonec zproštěn veškerých obvinění s tím, že vše si sjednala vláda, tedy vláda ČSSD, které Miloš Zeman předsedal. V hodnocení Zemana jsem na základě svých neblahých zkušeností podjatý a figuru M. Zemana na postu prezidenta hodnotím jako národní ostudu.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář nedávno podal žádost o prověrku Národního bezpečnostního úřadu na nejvyšší stupeň utajení - přísně tajné. Podle svých slov ji však nepotřebuje. Co si o této události myslíte?

Za situace, kdy je hlavou státu Miloš Zeman, tak nějaká bezpečnostní prověrka kancléře Vratislava Mynáře je zbytečná. Za normálních okolností by takový kancléř měl mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň, tedy na PT, ale vztahy mezi současným kancléřem Mynářem a Zemanem jsou natolik důvěrné, že je to požadavek spíše úsměvný. Pamatuji doby, kdy NBÚ byl veden Tomášem Kadlecem (což byl člověk ČSSD) a bezpečnostní prověrky se dávaly i velice nebezpečným lidem, kteří jsou dnes na vedoucích pozicích např. státních zastupitelství. V současnosti je NBÚ draze placenou a nekontrolovatelnou institucí stejně jako BIS, která mnohé nekalé praktiky kryje a pomáhá rozehrávat.

Ministrem kultury by se mohl stát Daniel Herman, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů. Je to pro vás přijatelné jméno pro tento rezort?

Případný ministr kultury Daniel Herman mi nevadí.

A co říkáte tomu, že ministrem vnitra by se mohl stát Milan Chovanec?

Na základě svých zkušeností mám nedůvěru k lidem z ČSSD, a to obzvláště na takových místech, jako je Ministerstvo vnitra.

Kde naši zemi vidíte za deset, dvacet let? Jakým směrem kráčí Česko?

Kam se Česko dostane za 10-20 let, nevím, ale stále zřetelněji pociťuji ústup od morálních hodnot, což může přinést hodně zla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …