V rozporu s dobrými mravy! Exekuce byla nezákonná. Soud rozhodl v ostře sledovaném případu dlužníka, který se zabarikádoval a hrozil střelbou

13.12.2017 20:53

Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že exekuce vůči Jaroslavu Novákovi, kvůli které skončil muž na psychiatrické klinice, byla nezákonná. Osmašedesátiletý Novák se 2. listopadu před exekutory zabarikádoval v bytě a hrozil střelbou. Na místě musela zasahovat policie.

V rozporu s dobrými mravy! Exekuce byla nezákonná. Soud rozhodl v ostře sledovaném případu dlužníka, který se zabarikádoval a hrozil střelbou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatrická klinika

Nováka, který byl v den exekuce 2. listopadu doma, kvůli jeho výhrůžkám střelbou zatkl speciální policejní oddíl a odvezl na psychiatrii do Bohnic. Střelnou zbraň policisté v bytě, jak informoval před měsícem například deník MF Dnes, nenašli. Podle všeho tak Novák zbraní exekutorům hrozil planě a svůj čin nemohl vůbec uskutečnit.

Pražský městský soud nicméně aktuálně rozhodl, že Novák měl na exekuční odklad, o který žádal a kterému ze strany exekutorů nebylo vyhověno, nárok. Podle rozhodnutí soudu, které má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici, podal Novák „včasné odvolání“. Usnesení o odmítnutí jeho návrhu na odklad exekuce mu, jak uvádí soud, bylo „doručeno pouhé dvě hodiny před tím, než byla zahájena exekuce vyklizením bytu“. Podle soudu, ke kterému se Novák prostřednictvím svého právního zástupce Norberta Naxera odvolal, byla žádost muže o exekuční odklad důvodná.  

Soud oproti tomu zkritizoval postup exekutorů, který shledal za rozporný jak s „dobrými mravy“, tak „se smyslem zákona“. Alespoň takto to stojí v usnesení soudu, který uložil, aby bylo Novákově žádosti o odklad exekuce vyhověno.

Tvrzení, že by ale Novákova exekuce byla nezákonná, samotná exekutorská komora odmítá. Vyplývá to z vyjádření, které její zástupci zaslali ParlamentnímListům.cz. 

"Podle informací Exekutorské komory dlužník podal 2 návrhy na odklad exekuce, které byly soudním exekutorem odmítnuty. Odvolací soud, na který se zástupci pana Nováka obrátili, zaujal ve věci původního návrhu na odklad jiný právní názor než soudní exekutor, což však fakticky nemá vliv na provedení exekuce," napsala ParlamentnímListům.cz mediální zástupkyně exekutorské komory Martina Houšková. "Exekutorská komora se ohrazuje proti tvrzení, že exekuce byla nezákonná. To dokládají i usnesení odvolacího soudu, který ve věci rozhodoval," dodala. 

Spor o nájemné i peníze za faktury...

Případ pana Nováka má mít na starosti soudní exekutor JUDr. Podkonický, který by podle informací z médií měl platit za jednoho z nejtvrdších exekutorů v Česku. Novák podle svého advokáta Norberta Naxera aktuálně podal na exekutora trestní oznámení a kromě toho odeslal stížnost na Ministerstvo spravedlnosti.   

Jak Naxer naznačuje, v případu by mohla být celá řada nejasností. Ve videu umístěném zde Novák například vysvětluje, že by za exekucí mohly být  spory ohledně jeho obchodu v holešovické Přístavní ulici. Ten měl dnes již osmašedesátiletý muž provozovat mezi lety 92 až 98. Obchod se podle Nováka měl nacházet na dobrém místě a údajně vzbudil pozornost jiných podnikatelů.    

Spor, který Novák vedl s Lidovým bytovým družstvem Praha 7, vyvrcholil až exekucí a částkou tři sta tisíc korun, které od muže družstvo začalo vymáhat na nesplaceném nájemném. Do dalších exekucí se pak Novák dostal poté, co přestal platit faktury.

To jeho advokát Naxer vysvětluje tím, že se muž dostal do platební neschopnosti. Novákovi podle Naxera mělo být z obchodu odcizeno zboží, za které měl faktury zaplatit. Na muže je aktuálně vedeno přibližně 12 exekucí. Novák se podle Naxera mohl stát obětí lidí, kteří měli zálusk na získání jeho obchodu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …