Velvyslanec Koukal: Odvoz obrazů do Česka? To bylo jak v akčním filmu. Šlo o hodiny

23.11.2011 11:07

Návrat tří uměleckých děl z Vídně zpátky do Česka byl velmi dramatický. ParlamentnímListům.cz to potvrdil český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal. Podle něj šlo v případě odvozu doslova o hodiny. Hrozilo totiž, že firma podá dovolání a pak by se na rozsudek soudu čekalo další týdny a možná i měsíce.

Velvyslanec Koukal: Odvoz obrazů do Česka? To bylo jak v akčním filmu. Šlo o hodiny
Foto: ilustrační foto
Popisek: Bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal

Díla zabavená v květnu v rámci exekuce na žádost firmy Diag Human se vrátila zpět do naší vlasti v úterý pozdě večer. Rakouský velvyslanec Jan Koukal potvrdil ale ParlamentnímListům.cz, že převoz obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a bronzové plastiky Otty Gutfreunda, tedy děl, která jsou v majetku českých galerií, byl poměrně dramatický a téměř se odehrával jako ve filmu.

„Bylo to poměrně dramatické, to je pravda. Potřebovali jsme přesvědčit všechny instituce, a interpretovat jim závěr soudu tak, aby to všichni pochopili a především, aby pro to byli i všichni právní zástupci. De facto jsme včera měli jediný den na to, abychom ty obrazy získali," řekl pro ParlamentníListy.cz Koukal.

Související:

Velvyslanec potvrdil, že to byl právě on, kdo pomohl odvoz děl zorganizovat. O vydání rozhodla přitom ředitelka vídeňské galerie Belvedere na základě rozhodnutí vídeňského zemského soudu z minulého týdne, jenž označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou.

Čtěte:

„Rozhodnutí soudu přišlo někdy v pátek v odpoledních hodinách, kolem půl čtvrté elektronicky pak distribuovali i závěr výroku soudu. To, co je na tom nejkrásnější je, že soudci ve Vídni rozhodli v obou věcech, které byly předmětem podání Diag Human, tedy rozhodli i o tom, že soudní řízení bylo nicotné, což znamená, že všechna rozhodnutí, která byla učiněna na rakouské straně nižšími instancemi, jsou neplatná. Byla tam ale lhůta k tomu, aby rozsudek nabyl právní moci a bylo tam i to dovolání, a my jsme tak měli jediný den na to, abychom ty obrazy získali. Neboť, kdyby to dovolání bylo podáno, tak bychom mohli být v situaci, že ty obrazy nikdy neodvezeme," vysvětlil dále Koukal.

Vývoj posledních dní:

Nebyly klíče, byla zácpa na silnici...

Podle něj i celý samotný odvoz probíhal dramaticky. „Speditérskou firmu jsme zajišťovali společně s Národní galerií Praha. Firma naštěstí má mezinárodní přesah, ale bylo potřeba zajistit transportní boxy, přičemž jeden byl v Praze, druhý ve Vídni,  takže to byly poměrně složité logistické úvahy. Pak byl problém i se samotným vydáním. Zjistilo se třeba, že někdo neměl od galerie klíče. Pak byla zácpa na silnici...bylo to úsměvné. Dokonce nám pomáhalo i hejtmanství Jihomoravského kraje," vysvětlil Koukal.

Výdaje za transport jsou dle jeho slov již zajištěny smlouvou kolem pořádání výstavy, neboť díla předtím, než byla zabavena soudem ve Vídni, byla na výstavě v Belvederu, takže položky za transfer do Prahy byly už ve finanční úvaze.

„Takže žádné mimořádné výlohy nehrozí kromě času a úsilí mnoha lidí," dodal Koukal a naznačil, že právě v prvopočátku české straně pomáhalo rakouské ministerstvo zahraničí.

„V tento okamžik ale už pomoc ministerstva zahraničí Rakouska nebyla nutná, neboť český stát si najal rakouského právníka. Ta situace se pak rozvinula mezi právním zástupcem v Čechách a právním zástupcem v Rakousku a zastupitelským úřadem, tedy velvyslanectvím. My už jsme pak další komentář od Rakušanů nepotřebovali, neboť to stanovisko od ministerstva zahraničí (z května) bylo jednoznačně v náš prospěch," doplnil Koukal s tím, že věří tomu, že se o umělecká díla bitva již nestrhne.

Na 99, 9 procenta Diag nemůže uspět v dovolání

"Já sice nejsem  právník, ale mohu vás ujistit, že na 99, 9 procenta je pravděpodobné že Diag nemůže uspět ani v tom dovolání, protože se jedná jen o procedurální otázky a rakouský soud vlastně rozhodl, že k takovému kroku, tedy k zabavení obrazu, nebo k posuzování arbitrážního řízení - jestli je ukončeno či ne - není příslušný," uzavřel.

Nakonec přisvědčil, že vydání pomohla hlavně ředitelka vídeňského muzea Agnes Hussleinová-Arcová.

„Protože exekuce byla neplatná, vrátili jsme díla obratem zapůjčovatelům. Je tragické, že se tu odehrál pokus zneužít umění ve sporu o peníze. Z hlediska uměleckých děl je nejlepší, když se nejen opět vrátí do sbírek, z nichž pocházejí, ale když se také opět budou moct zpřístupnit širší veřejnosti," prohlásila v úterý Hussleinová-Arcová pro agenturu APA.

Více o kauze: 

Dva vymahači si chtěli díla odvézt už v červnu

Koukal na jaře Českému rozhlasu a poté i ParlamentnímListům,cz prozradil, že Diag si chtěl obrazy z vídeňské galerie Belvedere odvézt neznámo kam a to dokonce okamžitě - tedy v červnu - bez dalšího rozsudku soudu. Podle velvyslance díla totiž chtěla firma prodat na aukci.

„Přišli tam dva pánové, a chtěli si okamžitě odnést daná umělecká díla a dát je okamžitě na aukci," popsal Koukal tehdy připravovanou anabázi odejmutí obrazů Česku, která spíše připomínala loupež za bílého dne.

„Díky velice kooperativnímu postupu galerie Belvedere, kterou především znají Pražané, protože tam hodně chodí, nedošlo k takovému zabavení, jak původně právníci Diag Human předpokládali," naznačil dále velvyslanec.

Především to ale prý bylo vedení galerie, jež řeklo exekutorům rozhodné ne a rozhodol, že díla nesvěří do rukou nějakým rakouským vymahačům, ale uloží je do svého depozitáře.

„Tím ta galérie zabránila dalším krokům, které by byly pro nás ještě složitější," poznamenal v této souvislosti Koukal.

Související:

Diag Human nechal díla zabavit na základě povolení prvoinstančního rakouského soudu.  Firma tvrdí, že Konečný rozhodčí nález ve výši přes deset miliard korun je pravomocný, stát tvrdí opak a chce nález nechat přezkoumat v přezkumném rozhodčím řízení. Soud má do senátu jmenovat ještě dva rozhodce, třetím zůstává Milan Kindl. Firna se prostřednictvím rozhodčího řízení snaží vymoci odškodnění za údajně ušlý ve zmařeném lukrativním obchodu s krevní plazmou. Pře Diagu s českým státem se přitom táhne přes 16 let.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…