Mimořádný vědecký projekt antropologů Moravského zemského muzea

17.05.2017 19:30

Zcela ojedinělým počinem v českém, ale i středoevropském prostoru, je projekt muzejní antropoložky Evy Vaníčkové a sochaře Jindřicha Bílka – trojrozměrná antropologická rekonstrukce podoby tváře šamanky z Dolních Věstonic podle originálu lebky z období před 30 tisíci lety.

 Mimořádný vědecký projekt antropologů Moravského zemského muzea
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Nález pohřbu ženy, učiněný v roce 1949 v Dolních Věstonicích archeologem Bohuslavem Klímou, představuje svým významem paleontologický materiál první kategorie v celosvětovém měřítku. Kosterní pozůstatky této ženy z doby lovců mamutů jsou nedílnou součástí sbírek Moravského zemského muzea a patří historicky mezi jedny z nejcennějších antropologických nálezů v Evropě.

Samotné rekonstrukci předcházelo dlouhodobé studium lebky včetně pátrání po tom, co se s lebkou dělo od jejího vyzvednutí do současnosti. Lebka ženy nese znaky traumatického zranění, jež se podílelo na nerovnoměrném růstu obličejové části, tím pádem i na celkové podobě této ženy. Na rekonstrukci spolupracoval náš přední odborník, lékař a specialista na dětskou obličejovou chirurgii doc. MUDr. Jiří Ramba, DrSc., který měl možnost podrobně zranění studovat a srovnávat s klinickými zkušenostmi; ty se staly základním pilířem tohoto projektu.

Lebka byla 3D naskenována (ve spolupráci s FAVU VUT v Brně), dále podstoupila CT vyšetření (Nemocnice Kyjov) a všechna tato nová data byla použita při rekonstrukci. Výsledkem práce je podoba tváře asi čtyřicetileté ženy z období před 30 tisíci lety, která mohla hrát důležitou roli ve spirituální sféře v kultuře „lovců mamutů“. Tato rekonstrukce je určena pro výstavní účely, zhotovena je ze silikonu věrně napodobujícího lidskou kůži, s reálnými vlasy a skleněnýma očima. Tím je veřejnosti představena věrná podoba (busta) šamanky s nejmenšími detaily. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v Pavilonu Antrhopos Moravského zemského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…