Celní správa: Padělky dál hýbou Českem

21.05.2018 22:37

?Ač se to zdá neuvěřitelné, padělané a nekvalitní zboží nakupují Češi přes internet ve stále větší míře. Středočeští celníci se proto snaží dělat osvětu mezi širokou veřejností, a to nejen na svých prezentačních akcích ve velkých i menších městech Středočeského kraje, ale i na středních školách, kde prezentují činnosti a kompetence celní správy.

Celní správa: Padělky dál hýbou Českem
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na svých prezentacích názorně ukazují vzorky zajištěného zboží a poukazují na škodlivost, nekvalitu, ale i nebezpečnost padělaných výrobků.

Jen od počátku roku 2018 zajistili středočeští celníci v kusových zásilkách celkem 3400 kusů padělaného zboží z Číny v hodnotě přes milion korun. Mezi nejzajímavější záchyty padělků patří například nedávný záchyt zásilky obsahující 2400 kusů holících čepelí značky Gillette, nebo čtyři kusy luxusních hodinek značky Omega a Rolex. Na drtičku odpadů tak v letošním roce již putovalo téměř tisíc kusů padělků v hodnotě dosahující 700 tisíc korun.

Na český trh se také nedostaly padělky modelu letadla Boeing 787, které byly zachyceny středočeskými celníky v Nupakách. Po zkušenostech s dovozem podobného zboží byl dovoz této zásilky vyhodnocen jako rizikový a po rozbalení několika desítek krabic, skrytých uprostřed napěchovaného nákladového prostoru kamionu, bylo odhaleno 300 kusů plastikových modelů letadel BOEING 787. Ve spolupráci s právním zástupcem společnosti The Boeing Company bylo zjištěno, že tyto modely skutečně porušují práva duševního vlastnictví a byly tak označeny za padělek. Uvedením na tuzemský trh by způsobily majiteli práva škodu v hodnotě kolem tří set tisíc korun.

Další netradiční zásilka, která byla středočeskými celníky zajištěna na Rudné, byly kolimátory světoznámé značky TRIJICON. Kolimátor, neboli také reflexní zaměřovač je optické zařízení, které se upevňuje ke zbrani před klasická mířidla nebo místo nich a usnadňuje zamíření. Kolimátor svou charakteristikou nahrazuje hledí a mušku zbraně. V civilním sektoru jsou nejčastěji používány pro lovecké či airsoftové zbraně.

Lidé, kteří si chtějí vědomě koupit padělané zboží, by si měli uvědomit, že i příjmy z prodeje padělků podporují teroristické organizace, obchod s lidmi a další nebezpečné aktivity ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…