Lída Baarová očima Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny. Zkáza krásou už v úterý na České televizi

05.09.2016 10:49

V roce 1995 se režisérka Helena Třeštíková vydala za prvorepublikovou herečkou Lídou Baarovou, aby získala záběry do chystaného krátkého dokumentu. U něj však nezůstalo a po několika letech se z mimořádně otevřené zpovědi stal celovečerní film. Televizní premiéru dokumentu Zkáza krásou odvysílá ČT2 v úterý 6. září.

Lída Baarová očima Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny. Zkáza krásou už v úterý na České televizi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Lída Baarová nastoupila do filmu v době, kdy to bylo nové médium a lidé nebyli uvyklí na kult hvězd a tak velkou slávu. Bylo to vše mnohonásobně větší, než co všichni zažili do té doby. Například divadelní herečky měly svůj okruh obdivovatelů, kteří se po představení zapřáhli do kočáru a vozili své hvězdy okolo divadla, ale to byl vrchol. Najednou se objevil fenomén filmu. Ta sláva se zmnohonásobila. Najednou to nebylo jedno divadlo, ale kina po celé zemi. Ta krása v tu chvíli zářila o mnoho víc,“ říká dokumentaristka Helena Třeštíková.

Portrét Lídy Baarové však nezachycuje pouze hereččinu touhu po slávě, stává se průřezem evropskými dějinami v době nástupu nacismu, obrazem vztahu filmové hvězdy s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem i následného procesu, kdy se z kdysi milované herečky stává národní nepřítel a symbol kolaborantství. Zpověď Lídy Baarové v dokumentu doplňují unikátní záběry z mnoha zahraničních archivů i ukázky, které ji představují v jejích nejslavnějších rolích.

„Byla to herečka, která ve svých dvaceti přišla do Německa, stala se filmovou hvězdou a svět jí ležel rázem u nohou,“ popisuje Baarovou spolurežisér Jakub Hejnaa k samotnému natáčení dodává: „Baarová nebyla zvyklá na ten styl, kterým se točí dnes, a to, že by ji někdo vmanipuloval do určitých situací. To, že si paní Baarová vůbec sedla do křesla a rozhovor poskytla, byl tak velký úspěch.“

Snímek Zkáza krásou v režii Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny uvede druhý program České televize v úterý 6. září od 20 hodin.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…