MK ČR: Náměstkyně Anna Matoušková navštívila Historický park Bärnau-Tachov

25.03.2016 20:51

Pracovní setkání s představiteli německé politické reprezentace a kulturní obce proběhlo 22. března v rámci tzv. Jarního setkání na Zlaté cestě. Šlo o další krok k posílení vzájemné kulturní spolupráce.

MK ČR: Náměstkyně Anna Matoušková navštívila Historický park Bärnau-Tachov
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Náměstkyně Matoušková ocenila dynamicky se rozvíjející česko-bavorské vztahy především v souvislosti s letošní přípravou společné zemské výstavy věnované výročí Karla IV. V této souvislosti informovala přítomné o možnosti využití mimořádné podpory ze státního rozpočtu, neboť MK otevřelo ke karlovskému výročí speciální dotační programy. V rámci doprovodného programu k zemské výstavě se tak nabízí ojedinělá příležitost, jíž mohou využít subjekty na české straně hranice, které spolupracují s Geschichtsparkem. Náměstkyně přislíbila, že bude MK rozvoj přeshraniční spolupráce v rámci působnosti Geschichtspark Bärnau-Tachov nejen bedlivě sledovat, ale v rámci možností též podporovat. „Pevně věřím, že středověká Zlatá cesta, téma, které tak úzce spojilo ke kulturní spolupráci města Bärnau a Tachov, v sobě nese řadu téma a velký potenciál pro rozvoj česko- bavorské kulturní spolupráce,“ uvedla Anna Matoušková.

Z německé strany se setkání účastnili například Albert Füracker, státní sekretář ministerstva financí, zemského rozvoje a vlasti a poslanec Zemského sněmu; Franz Löffler, prezident Krajského sněmu Horní Falce a předseda Okresního úřadu Cham; ředitel Historického parku Stefan Wolters, M.A či Alfred Wolf, předseda spolku Via Carolina e.V. Právě Alfred Wolf ve svém vystoupení zmínil záměr parku realizovat projekt Archeocentra Čechy-Bavorsko. V rámci projektu má v Historickém parku vzniknout tzv. Archeodílna, pracoviště pro experimentální archeologii. Partnery projektu jsou Univerzita Bamberg a Zapadočeská univerzita v Plzni. V menším meřítku bude dílna sloužit i pro školní skupiny či širokou veřejnost.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…