OSPEA: Výzva ke zrušení vyběrového řízení na pozici ředitele Státních lázní Janské Lázně

08.12.2017 21:59

Protest proti zmanipulovanému výběrovému řízení na obsazení funkce ředitele Státních léčebných lázní Janské Lázně s.p.

OSPEA: Výzva ke zrušení vyběrového řízení na pozici ředitele Státních lázní Janské Lázně
Foto: ospea.cz
Popisek: OSPEA, odborový svaz - logo

Vážený pan
Ing. Andrej Babiš
Předseda Vlády České republiky
_________________________
CO: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Sněmovní 4
Praha 1 - Malá Strana
________________________________________________
CO: Mgr. Adam VOJTĚCH, poslanec PS PČR
kandidát na ministra zdravotnictví

 

Vážený pane předsedo Vlády České republiky!

Odborový svaz OSPEA, který působí ve Státních léčebných lázních Janské Lázně, s.p. (dále SLL JL) a zastupuje zájmy a práva zaměstnanců měl svého zástupce ve výběrové komisi Ministerstva zdravotnictví na ředitele státního podniku SLL JL.

Průběh výběrového řízení na ředitele státního podniku SLL Janské Lázně považujeme za velmi podivný a patrně zmanipulovaný.

Jako velmi zarážející je skutečnost, že v podmínkách ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík pro řízení státního podniku požadoval kromě vysokoškolského vzdělání v podstatě jen „zkušenost s vedením a řízením zaměstnanců po dobu 6 let“. Z toho plyne, že i jen 2 zaměstnance stačilo řídit a podmínka kandidovat na ředitele byla splněná!

Vítěz výběrového řízení primář a nyní i jako ředitel Dětské léčebny Vesna v SLL Janské Lázně MUDr. Vasil Janko obdržel převažující hlasy, byť dle podmínek výběrového řízení měl mít „zkušenosti s vedením a řízením zaměstnanců min. 6 let“ a toto u něj nebylo splněno, přesto jej Ministerstvo zdravotnictví zařadilo do výběrového řízení!

Pana primáře považujeme za erudovaného odborníka v oblasti lékařství. Nicméně musíme zdůraznit, že rozhodně nesplňuje požadavky na ředitele podniku.

Vzhledem ke skutečnosti, že účastníky výběrového řízení byly manažersky podstatně zdatnější kandidáti splňující všechny podmínky vyhlášeného výběrového řízení, jsme zaskočení výsledkem výběrového řízení.

Jako odborové organizaci nám jde především o budoucnost lázní, které jsme pomáhali zachránit před privatizaci v době ministra zdravotnictví Hegera a ministra financí Kalouska a proto dbáme na řádných postupech a poctivém jednání vůči těmto státním lázním, kde se léčí zejména pacienti s dětskou obrnou a s CMP diagnózou.

Když byl v dubnu 2017 jmenován z výběrového řízení ministrem zdravotnictví ředitelem Ing. Jiří Rampouch, který za 5 měsíců dal dohromady ekonomiku podniku a vytáhl jej z červených do černých čísel, domnívali jsme se, že konečně nastala doba rozvoje státních léčebných lázní, tak z nepochopitelných důvodů jej odvolal tentýž ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. A vyhlásil nové výběrové řízení, aby následně výběrová komise většinou hlasů doporučila ministrovi zdravotnictví na ředitele MUDr. Janka, který bohužel nesplňuje kvalifikační podmínky.

Při náboru zaměstnanců na odborné pozice zaměstnavatel vyžaduje splnění předepsaných podmínek, a tady Ministerstvo zdravotnictví vedené Miloslavem Ludvíkem toho hrubě nedbalo a zařadilo kandidáta MUDr. Janka do výběrového řízení, který nakonec velmi zvláštně „utrpěl vítězství“ před jinými kandidáty, kteří splnili kvalifikační, ale i odborné a manažerské podmínky a zkušenosti a dokonce v osobě Ing. Rampoucha i praktické dovednosti vyvedením podniku do kladného hospodaření.

Na základě uvedených poznatků požadujeme zrušení tohoto výběrového řízení pro netransparentnost a zmanipulovanost.

Lázně již dlouhou řadu let fungují ze setrvačnosti a velmi nutně potřebují kompetentní manažerské vedení. Lázně jsou investičně zanedbané, nehospodárné (za rok 2016 vykázaly opět ztrátu, i když celé lázeňské odvětví je velmi ziskové). To v nás budí podezření, že lázně jsou dlouhodobě tunelovány a celý proces náhlého neodůvodněného odvolání posledního ředitele před cca 2 měsíci (který byl v pozici pět měsíců, velmi intenzivně se snažil lázně povznést a poukázal na řadu nestandardních praktik), je patrně snahou zamaskování podivného postupu předchozích managementů.

Protože chceme zachránit lázně, aby byly i nadále dostupné pro české pacienty, požadujeme transparentní volbu kompetentního ředitele.

S pozdravem

Luboš Olejár, v.r.
místopředseda Ospea

Jan Jáci, v.r.
místopředseda Ospea 
předseda Obl.org. Ospea v SLL Janské Lázně, s.p.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…