Prima ZOOM: Století Miroslava Zikmunda

31.08.2014 19:00

Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Na většinu otázek spojených s touto dvojicí odpovídá film Století Miroslava Zikmunda režiséra Petra Horkého (v kinech od 4. září). Koproducentem filmu je Prima ZOOM.

Prima ZOOM: Století Miroslava Zikmunda
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Film o filmu: Století Miroslava Zikmunda uvidíte v neděli na Primě:

31. 8. 11.55 – 1. díl
7. 9. 11.40 – 2. díl

Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Jejich přátelství přetrvává i po smrti. Filmový příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti. Snímek chce obdivované cestovatele představit v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se v letošním roce dožil pětadevadesáti let. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí již sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Film přináší také osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.

Je zde však mnoho dalších událostí, které se po mnoho let skrývaly pod povrchem. Zikmund byl také překladatelem pro americké a ruské armády, když se setkaly při osvobozování u Plzně. Osobně se účastnil soudu s K. H. Frankem a dokonce i fotil inauguraci prezidenta Beneše. Jako chlapec snil o tom, že bude soudním stenografem, ale jeho prvním zaměstnáním byl poražeč na jatkách. Podobná překvapení provází jeho život až do dnešní doby a naplňují Zikmundovo životní krédo: „Život je přesný součet náhod“. Objeví se také velmi osobní témata jako vztah k ženám, úmrtí manželky, rozpad rodiny či vztah ke KSČ.

Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil!

Režisér, spisovatel, fotograf, moderátor a cestovatel Petr Horký měl to štěstí, že se z obdivovatele Miroslava Zikmunda mohl stát jeho kolegou, spolupracovníkem a také přítelem. A díky tomu se mu dostalo výsady, že mu Miroslav Zikmund svěřil své deníky jako podklad pro vznik celovečerního dokumentu. „Jak jsem za těch sedmnáct let postupně poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka, mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy. Co je jejich vášeň a cestovatelské nadšení stálo, jak na tom byli s rodinami, s penězi, s dětmi, prostě s klasickými lidskými situacemi… A mojí nadějí bylo, že by se to naše dlouholeté – troufnu si říci přátelství – mohlo zhodnotit právě tak, aby vznikl film ne o fenoménu Zikmund a Hanzelka, ale o nich jako o lidech se všemi lidskými rysy - bolestmi, úspěchy i selháními,“ říká Petr Horký.

Snímek Století Miroslava Zikmunda vznikal postupně tři a půl roku, Petr Horký natočil s Miroslavem Zikmundem více než třicet hodin jeho vzpomínek a komentářů, zhlédl dalších pětadvacet hodin archivních i rodinných filmů, pročetl tisíce stran ze Zikmundových soukromých deníků. Na scénáři k filmu spolupracoval s dlouholetým spoluautorem, kamarádem a znalcem práce H+Z Miroslavem Náplavou. Ve filmu se objeví řada unikátních a dosud nepublikovaných záběrů či svědectví nejen z cest legendární dvojice. V dokumentu promluví také spisovatel Ludvík Vaculík, producentka filmů H+Z Věra Lukášová či introvertní syn pana Zikmunda. Hudby k filmu se ujala originální muzikantka a instrumentalistka Radůza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…