Sanatoria Klimkovice: Vanové oddělení je opět v provozu, děti se vrátí do budovy B koncem dubna

17.04.2021 12:11

Po čtyřech měsících náročné rekonstrukce je od tohoto týdne opět v provozu vanové oddělení budovy B Sanatorií Klimkovice. Budova B, sloužící jako dětská léčebna, byla od prosince uzavřena, ubytovací kapacity byly po dohodě s Úřadem Moravskoslezského kraje blokovány pro případ přetížení nemocnic v důsledku epidemie nemoci covid-19. Děti, které bydlely s dospělými pacienty v budově A, se zpět do dětské léčebny vrátí 26. dubna.

Sanatoria Klimkovice: Vanové oddělení je opět v provozu, děti se vrátí do budovy B koncem dubna
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Vanové oddělení bylo posledním terapeutickým provozem budovy B, který ještě nebyl modernizován. Rekonstrukci prováděla stavební firma Bílý. Nově se v oddělení nachází celkem 12 van, z toho deset balneologických perličkových a dvě perličko-vířivé. Celková investice je zhruba 9,2 milionů korun včetně DPH. „Komfort vanového oddělení už nebyl pro naše klienty dostatečný. Bylo náročné ho dostatečně vytopit. Staré vany nepůsobily vlídně, komplikovaný byl systém přenášení oblečení dětí ze šatny do lehárny, kde bylo pohodlnější děti oblékat. Na dlouhých chodbách, jejichž prostor zůstával nevyužitý, táhlo. Nové řešení přineslo dětem i rodičům větší pohodlí. Své věci odkládají v prostorných, pohodlných kabinkách, kam je možné vjíždět kočárkem nebo s invalidním vozíčkem. Zcela odpadlo nepříjemné přenášení dětí přes chladnou chodbu,“ uvedla vedoucí fyzioterapie dětského oddělení Sanatorií Klimkovice Lucie Willaschková. Děti, které potřebují zvedák, ho samozřejmě stále mají k dispozici. Převlékací kabinky jsou nově také u bazénu.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Rekonstrukce vanového oddělení budovy B - dětské léčebny začala loni koncem listopadu. K jejímu zahájení se využilo období, kdy byly klimkovické lázně uzavřeny, protože v závěru loňského roku nemocnice neprováděly žádné operace velkých kloubů, po nichž následuje lázeňská rehabilitace, a lékaři téměř nevypisovali návrhy na lázně. Po prosincové přestávce se klienti vrátili pouze do hlavní budovy A, kde byli ubytováni jak dospělí, tak děti, neboť ubytovací kapacita budovy B byla po dohodě s Moravskoslezským krajem až do 2. dubna blokována pro případ přetížení nemocnic. Stavební dělníci tak mohli rekonstrukci vanového oddělení dokončit bez nějakých omezení.

Vanové oddělení slouží k léčebným koupelím. V Sanatoriích Klimkovice se k nim využívá především přírodní léčivý zdroj jodobromová solanka, která se čerpá z podzemního třetihorního moře. Jodobromová voda zlepšuje prokrvení organismu, posiluje imunitní systém, zmírňuje spasticitu, vede k regeneraci chrupavky, zmírňuje zánětlivé projevy a působí analgeticky. Při koupeli se jód vstřebává nejen kůží, ale také sliznicemi. Díky sublimačním schopnostem elementárního jódu, který se snadno vypařuje do atmosféry, vzniká nad hladinou koupele prospěšné jodové mikroklima. Další formou jsou přísadové koupele, které mohou být podle potřeb a diagnóz pacientů aromatické, bylinné, magnéziové, sirné, rašelinové nebo s mořskou řasou. Koupele ve vodě o teplotě 37 až 38° C trvají většinou 20 minut, poté se aplikuje suchý zábal.

Nyní se na návrat dětských pacientů a jejich doprovodů připravují také ubytovací kapacity budovy B. Stěhování by se mělo uskutečnit v neděli 25. dubna. Od pondělí 26. dubna by budova dětské léčebny mohla fungovat v běžném režimu. V hlavní budově se tak uvolní pokoje pro dospělé klienty po operacích velkých kloubů. Ti opět přijíždějí za rehabilitací, neboť nemocnice začaly znova provádět kloubní náhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…