TA ČR: Jižní Korea a Česká republika společně ve výzkumu a inovacích

08.01.2017 9:01

Vzájemnou spolupráci agentur obou zemí, podporujících výzkum, vývoj a inovace, si obě země prověřily v třetím kole programu DELTA, vyhlášeném TA ČR 27. dubna 2016.

TA ČR: Jižní Korea a Česká republika společně ve výzkumu a inovacích
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

„Spolupráce Technologické agentury ČR s Jižní Koreou má pro nás zásadní význam“, zaznělo z úst předsedy Technologické agentury ČR (TA ČR) Petra Očka 19. prosince 2016 úvodem setkání s představiteli tří korejských institucí – pana Kim Hong Ju, ředitele divize rozvoje průmyslových technologií korejského ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky MOET a pana HyunJin Cha z Úřadu strategického plánování téhož ministerstva, pana Kim Jung Wooka, zastupujícího korejský institut pro průmyslovou technologii KIAT a pana Kang Woo Lee z Korejského hodnotícího institutu průmyslové technologie Keit. Tyto tři instituce jsou pilíři podpory korejského výzkumu, vývoje a inovací. Obě země – Česká republika i Jižní Korea – se výrazně zajímají o Průmysl 4.0 a pečlivě studují například německé systémy „smart factory“. Jižní Korea věnuje také velkou pozornost politice výzkumu a hodnocení úspěšnosti jeho podpory.

Vzájemnou spolupráci agentur obou zemí, podporujících výzkum, vývoj a inovace, si obě země prověřily v třetím kole programu DELTA, vyhlášeném TA ČR 27. dubna 2016. Po prvních dvou kolech, zaměřených na Vietnam, provincie Číny a Taiwan, byl program DELTA vyhlášen na spolupráci výzkumných institucí a firem Jižní Koreje a České republiky. Z třinácti přihlášených projektů jich bylo vybráno šest, měly by být dokončeny v průběhu tří let.

20161219 100618

Hosté se zájmem sledují prezentaci programů Technologické agentury ČR

Z diskuse s hosty vyplynulo, že pro TA ČR je velmi zajímavý korejský přístup k technologickému plánování a budování infrastruktury pro moderní technologie. Hosté se zajímali o filosofii a zacílení všech devíti programů TA ČR, v budoucnosti hodlají své programy podpory výzkumu a vývoje více specifikovat. Nelze vyloučit, že některé z kol programu DELTA se opět zaměří na Jižní Koreu. Jak připomenul Josef Vrbenský z MPO, možným tématem by mohl být právě Průmysl 4.0 nebo infrastruktura pro výzkum a vývoj. 

Předseda TA ČR Petr Očko pozval korejské hosty k účasti na akcích sítě evropské sítě agentur TAFTIE, které v roce 2017 TA ČR předsedá. Vzhledem k tomu, že korejská agentura KIAT je důležitým zahraničním partnerem TAFTIE, je možné, že se s korejskými experty setkáme 22. června 2017 v Praze na výroční konferenci TAFTIE nebo 22. listopadu 2017 v Bruselu na Policy Forum TAFTIE. Jedním z námětů k diskusi by mohl být scénář EU k výzkumu a vývoji do roku 2050.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…