Pointa soutěže je v tom, že mistr daného oboru vyrobí své dílo a učni se pak snaží jeho umění co nejvíce přiblížit. U kuchařů se tak v prvním ročníku soutěže Sollertia vařila svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem pro 12 osob. Učni se svým výkonem snažili vyrovant šéfkuchaři Ondřeji Koubkovi (člen národního týmu ČR v gastronomii, jednatel firmy School of Culinary). Vloni šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král připravoval kuře à la bažant. Nejlépe si s jeho výzvou poradil Jan Popper, který porotě přeložil pečenou kuřecí roládu à la bažant s kroupami a glazé z divokého koření, restovanou zeleninou a slaninovým chipsem.
Letos budou adepti kuchařského řemesla soutěžit 12. března. Jejich vyzvyvatelem bude Patrik Bečvář (kuchař roku 2013, hotel InterContinental Praha) a úkolem bude moderně upravit kachní maso, vymyslet k tomuto jídlu vhodnou přílohu a samozřejmě i jídlo vhodně naservírovat a odprezentovat. V porotě, která bude výkony fachmana a učňů srovnávat, zasedne mimo jiných i Ondřej Slanina, kuchař z televizního pořadu Kluci v akci.
Ve stejný den, tedy 12. března budou soutěžit i kadeřníci, jejichž úkolem bude vytvořit módní účes s ofinou. Letos poprvé nebudou jako modely sloužit paruky na hlavách umělých panen, ale stříhat se budou živé modelky či modelové! Vyzyvatelem soutěžících je špičkový kadeřník Tomáš Kotlár (Kadeřnický ateliér Kotlár).
O den později – 13. března – se s úkolem vyrobit hezkou a hlavně funkční skříňku na zeď popasují učni oboru truhlář. Jejich vyzvyvatelem bude pan Jan Černý, truhlář Národního divadla v Praze.
S nejvíce úkoly se již tradičně potýkají žáci oboru automechanik, jejichž klání s vyzyvatelem Michalem Jochem z Auto TUkas proběhne 5. března. Učni si museli poradit například s výměnou tlumičové jednotky pérování u vozu Škoda Felicia, s demontáží a montáží kotoučových brzd, kontrolou brzdových segmentů a kotoučů u Škody Fabia a demontáží a montáží pláště pneumatiky, opravou jejího průrazu a správným vyvážením.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komora.cz