Pointa soutěže je v tom, že mistr daného oboru vyrobí své dílo a učni se pak snaží jeho umění co nejvíce přiblížit. U kuchařů se tak v prvním ročníku soutěže Sollertia vařila svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem pro 12 osob. Učni se svým výkonem snažili vyrovant šéfkuchaři Ondřeji Koubkovi (člen národního týmu ČR v gastronomii, jednatel firmy School of Culinary). Vloni šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král připravoval kuře à la bažant. Nejlépe si s jeho výzvou poradil Jan Popper, který porotě přeložil pečenou kuřecí roládu à la bažant s kroupami a glazé z divokého koření, restovanou zeleninou a slaninovým chipsem.
Letos budou adepti kuchařského řemesla soutěžit 12. března. Jejich vyzvyvatelem bude Patrik Bečvář (kuchař roku 2013, hotel InterContinental Praha) a úkolem bude moderně upravit kachní maso, vymyslet k tomuto jídlu vhodnou přílohu a samozřejmě i jídlo vhodně naservírovat a odprezentovat. V porotě, která bude výkony fachmana a učňů srovnávat, zasedne mimo jiných i Ondřej Slanina, kuchař z televizního pořadu Kluci v akci.
Ve stejný den, tedy 12. března budou soutěžit i kadeřníci, jejichž úkolem bude vytvořit módní účes s ofinou. Letos poprvé nebudou jako modely sloužit paruky na hlavách umělých panen, ale stříhat se budou živé modelky či modelové! Vyzyvatelem soutěžících je špičkový kadeřník Tomáš Kotlár (Kadeřnický ateliér Kotlár).
O den později – 13. března – se s úkolem vyrobit hezkou a hlavně funkční skříňku na zeď popasují učni oboru truhlář. Jejich vyzvyvatelem bude pan Jan Černý, truhlář Národního divadla v Praze.
S nejvíce úkoly se již tradičně potýkají žáci oboru automechanik, jejichž klání s vyzyvatelem Michalem Jochem z Auto TUkas proběhne 5. března. Učni si museli poradit například s výměnou tlumičové jednotky pérování u vozu Škoda Felicia, s demontáží a montáží kotoučových brzd, kontrolou brzdových segmentů a kotoučů u Škody Fabia a demontáží a montáží pláště pneumatiky, opravou jejího průrazu a správným vyvážením.
11. března mají svou soutěž elektrikáři. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se bude konat 31. března v rezidenci primátora hl.m. Prahy. Vítězové kromě věcných cen získají i titul Sollers (zručný).
Rozpis soutěže Sollertia 2014:
Obor Automechanik:
Místo konání: Odloučené pracoviště Střední škola automobilní a informatiky Weilova Dobronická 7/1216, Praha Libuš
Čas konání: 5. března 2014 od 8:30 hod
Vyzyvatel:
Michal Joch – Auto TUkas
Porota:
Ing. Štěpán Jičínský – Bosch
Jan Smejkal - Auto Jarov
Josef Vaculčík - Auto TUkas
Obor Elektrikář
Místo konání: SŠ Centrum odborné přípravy technicko-hospodářské, Poděbradská 1/179, Praha 9
Čas konání: 11. března 2014 od 9:00 hod
Vyzyvatel:
Drahomír Novotný – BURSA – Elektroinstalační materiál
Porota:
Josef Zemek – Vesta servis, s.r.o.
Luděk Bursa – BURSA - Elektroinstalační materiál
Pavel Malý - EVIZ
Obor Kuchař
Místo konání: Střední odborné učiliště U Krbu 521, Praha 10
Čas konání : 12. března 2014od 9:00 hod
Vyzyvatel:
Patrik Bečvář – člen juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kuchař hotelu InterContinental Praha, kuchař roku 2013
Porota:
Ondřej Slanina – Kluci v akci
Patrik Havlíček - AvantGarde restaurant, Evropská 2690/17, Praha 6
Eichner Jiří – předseda staré gardy senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, držitel kříže sv Vavřince
Obor Kadeřník
Místo konání: SOU kadeřnické, Karlínské náměstí 8/225, Praha 8
Čas konání: 12. března 2014 od 9:00 hod
Vyzyvatel:
Tomáš Kotlár, Kadeřnický ateliér Kotlár, Praha5
Porota:
Jan Hlaváček a Martin Loužecký – majitelé H+M HAIR SALON, několikanásobní mistři České a Slovenské republiky , držitelé mnoha ocenění z našich i mezinárodních soutěží a prezentací
Michal Zelenka – Studio Real, člen uměleckého týmu HFC, ambasador L´Oréal Professionnel, školitel českých i zahraničních kadeřníků.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komora.cz