Veterinární inspektoři v Praze během letošních kontrol farmářských trhů zjistili závady u jedné pětiny prodejců

20.06.2018 22:42

S rychlým nástupem jara se inspektoři Státní veterinární správy (SVS) působící v Praze zaměřili také na kontrolu prodeje potravin na farmářských trzích; konkrétně živočišných komodit jako jsou maso, ryby, masné a rybí výrobky, vejce, mléko a mléčné produkty či med.

Veterinární inspektoři v Praze během letošních kontrol farmářských trhů zjistili závady u jedné pětiny prodejců
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Dosud letos provedli na farmářských trzích v hlavním městě téměř 50 kontrol, z toho zhruba v pětině případů zjistili nějaké pochybení. Množství i typ závad jsou letos zatím velmi podobné jako ve stejném období loňského roku.

Pražští veterinární inspektoři letos dosud prověřili 16 farmářských trhů, tedy téměř všechny pražské trhy, kde jsou pravidelně nabízeny živočišné produkty. Bylo zde provedeno celkem 48 kontrol, z toho ve 21 % případů bylo konstatováno nějaké pochybení. Nejčastější nedostatky se týkaly značení nabízených živočišných produktů. Mezi další časté prohřešky patřilo porušení chladírenského řetězce. Zjištěn byl také prodej potravin po datu spotřeby či nezajištění ochrany nabízených potravin před kontaminací. O výši sankcí rozhodnou správní řízení.

„Ve srovnání s výsledky dozorové činnosti z poloviny roku 2017, kdy byly závady zjištěny ve 20 procentech případů, lze říci, že prodejci na farmářských trzích chybují ve srovnatelném množství a v podobných oblastech,“ uvedl ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák.

V loňském roce patřilo mezi nejčastější závady porušení chladírenského řetězce, nedoložení dokladů o původu zboží a nedostatečná ochrana zboží před nečistotami z vnějšího prostředí. Ve srovnání s loňským rokem letos ubylo závad ve značení původu zboží, což je příznivý výsledek. „Naopak za určitý ukazatel zhoršení úrovně znalostí o základních povinnostech při prodeji potravin lze označit dva případy, kdy byl zjištěn prodej výrobků po datu spotřeby,“ dodal Kozák.

Jelikož neméně důležitá než represe vůči prodejcům nedodržujícím předpisy je prevence, snaží se veterinární inspektoři v rámci osvěty dlouhodobě vysvětlovat zásady správné hygienické praxe při manipulaci s potravinami. Informují prodejce o nutnosti dodržovat teplotní limity pro skladování a podmínky uložení potravin podobně jako správně značit potraviny a dokládat jejich původ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…