Vodní nádrž Kralice na Třebíčsku prošla zásluhou Lesů ČR kompletní opravou

25.11.2014 12:30

Za 8,2 miliony korun Lesy České republiky, s. p., provedly na toku Chvojnice rozsáhlou opravu vodní nádrže Kralice, která se nachází nedaleko obce Kralice nad Oslavou na Třebíčsku v Kraji Vysočina.

Vodní nádrž Kralice na Třebíčsku prošla zásluhou Lesů ČR kompletní opravou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Hlavní rekonstrukční práce spočívaly v renovaci sdruženého bezpečnostního přelivu, čímž odpadla hrozba destrukce betonových konstrukcí a následného možného trvalého vypuštění nádrže.

Lesy ČR zároveň ze dna odtěžily více než 40 000 m³ nánosů a na přítoku do nádrže vybudovaly tři nové vodní tůně. Celková funkčnost a bezpečnost vodního díla tak zůstává nadále zachována.

Před zahájením prací došlo k transferu zvláště chráněných živočichů z nádrže do náhradních lokalit. Jednalo se o následující druhy: škebly rybničnou (Anodonta cygnea); velevruba malířského (Unio pictorum) a raka říčního (Astacus astacus). Dnes jsou již tito živočichově zpět ve svém původním domově.

Vzhledem k tomu, že podél vodní nádrže vede turistická trasa s cyklotrasou (č. 5184 Bělizna - Hluboké - Lesní Jakubov), vybudovaly Lesy ČR u hráze altán s informační cedulí, ohništěm a posezením. Tento záměr se realizoval v rámci „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu  u LČR“, zaměřeného
na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů.

Vodní nádrž Kralice disponuje objemem 375 900 m3 zásobního prostoru a zatopenou plochou 10 hektarů. Blízká obec Kralice nad Oslavou je známa prvním tiskem „Bible Kralické“. Je zde také muzeum s exponáty vztahujícími se k této události.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…