Drábkovy reformy rozvrátí české zdravotnictví, varuje ČLK

03.09.2010 13:35

Česká lékařská komora v prohlášení uvedla, že návrhy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na snížení platů veřejného sektoru, rozvrátí české zdravotnictví a prohloubí ekonomickou krizi.

Drábkovy reformy rozvrátí české zdravotnictví, varuje ČLK

Kritika od České lékařské komory (ČLK) se snesla na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a ministra zdravotnictví Leoše Hegera, oba z TOP 09. Lékařské organizaci se nelíbí Drábkovy návrhy na snížení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, které se dotknou i lékařů a zdravotních sester. Hegera zase viní z toho, že se za lékaře ČLK nemohla postavit.

ČLK nedostala vůbec možnost vyjádřit se k návrhu, který přitom drasticky zhoršuje profesní podmínky tisíců jejích členů, uvedl v prohlášení její prezident Milan Kubek. "V rozporu s politickou korektností se pak ministr Drábek nakonec rozhodl předložit do vlády jiný návrh, než který mohly některé subjekty připomínkovat. Tento návrh nejvíc postihuje právě zdravotníky, kteří mají přijít o tarifní tabulku, kterou pro ně před lety vyjednal Lékařský odborový klub (LOK)," sdělil.

ČLK návrhy připomínkovat mohla, vzkazuje ministerstvo

"Není pravda, že by ČLK nedostala některý z podkladů k připomínkám," uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Z ministerstva podle ní odcházely sociálním partnerům do připomínkového řízení všechny návrhy.

Návrh na snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru o zhruba 15 miliard korun je ekonomicky nesmyslný, povede ke snížení kupní síly obyvatel, a tedy ke snížení spotřeby, což prohloubí ekonomickou krizi, napsal Kubek.

Je to poslední hřebíček do rakve zdravotnictví

České nemocnice v současné době podle Kubka marně shání více než 700 lékařů. Vlna odchodů lékařů z Česka sílí. Uskutečnění návrhu by podle Kubka byla zřejmě posledním hřebíčkem do rakve českého zdravotnictví.

Více:

Heger mění postoj ministerstva. Chce spolupracovat s ČLK

ČLK nedoporučuje lékařům vybírat 100 Kč za neschopenku

ČLK: Pacienty čeká omezení zdravotní péče

Foto:top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…