Hnůj, svině... Advokát Láska se děsí toho, co slyšel od Kalouska a Nečase a říká: Je hůř než za Koženého

04.10.2013 6:45

ROZHOVOR Tlak politiků na policisty je obrovský a korupce jede podle šablony. Bývalý elitní vyšetřovatel a nynější advokát míří do politiky. Václav Láska kandiduje jako jednička Středočeského kraje za Stranu zelených a chce tvrdě zakročit proti korupci. ParlamentnímListům.cz se svěřil, že mu vadí některé výroky českých politiků vůči orgánům činným v trestním řízení a sdělil též, že úroveň propojení politické a ekonomické moci je podle něj vyšší než za éry Viktora Koženého.

Hnůj, svině... Advokát Láska se děsí toho, co slyšel od Kalouska a Nečase a říká: Je hůř než za Koženého
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

S vyšetřováním korupce má Václav Láska bohaté zkušenosti, podal trestní oznámení kvůli trafikám pro trojici exposlanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy,  vyšetřoval tunel fondů Viktora Koženého a krach IPB. Pro pražský magistrát zpracoval právní analýzu týkající se zakázek v pražském dopravním podniku. Podle Lásky se v podniku uzavíraly nevýhodné smlouvy. V důsledku toho měla prý firma ročně přijít téměř o miliardu korun. Za výroky o tom mu Česká advokátní komora vyměřila pokutu ve výši 200 tisíc korun a hrozí mu i vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Hodláte omezit korupci tak, aby do české politiky nemusely zasahovat orgány činné v trestním řízení. Jak toho chcete dosáhnout?

To je reakce na kauzu trafik (tří poslanců ODS, takzvaných rebelů, kteří odstoupili před důležitým hlasováním, pozn. red.). Kdyby politici byli schopni během patnácti let, kdy se diskutuje o tom, že přidělování trafik je nemorální, přijmout zákonná pravidla o dozorčích radách společností, nemuselo vše vygradovat v zásah policie na Úřadu vlády. Obdobná situace panuje při financování politických stran, je velmi neprůhledné, a když další čtyři roky nic neuděláme, tak je pravděpodobné, že na nějakém stranickém sekretariátu zasáhne policie.

To by měla být prevence korupce?

Pro české politiky bohužel platí, že co není uloženo zákonem, to neumí nebo nechtějí regulovat. Zákon musí regulovat problematické oblasti, jako financování politických stran, lobbing, obsazování míst v dozorčích radách státních podniků.

Kde bychom měli začít, když jsou soukromé a státní peníze politikou prorostlé?

Můj plán je a klidně použiji slov naivní, že bych šel příkladem. To, co bych chtěl regulovat, bych na sobě činil dobrovolně, dokud nebudou zákony. Dobrovolně bych přiznal majetek, nevstupoval bych do dozorčích rad státních podniků, vedl bych si veřejný deník, kam bych zaznamenával veškeré své schůzky s lobisty a záznamy o mé práci. Pokusil bych se dokázat, že poslanec může jednat transparentě, i když to neukládá zákon.

A další kroky?

Druhé kolo by bylo takové zákony prosadit.

To by bylo o něco těžší…

Bylo by to těžší, proto bych něco udělal hned, šel bych příkladem.

Proč jste se stal z policisty advokátem?

Když jsem skončil u policie, nevěděl jsem, co budu dělat. Věděl jsem, že mám výpovědní lhůtu, během které si musím najít práci. Dopadlo to tak, že jsem zakotvil v advokaci. Ucházel jsem se i o jiné posty, jako právník v bance a podobně, ale neplánoval jsem to.

V minulosti jste vedl tým objasňující krach IPB a vytunelování harvardských fondů Viktora Koženého. Prováděl jste také prověrku smluvních vztahů pražského dopravního podniku, což skončilo trestním stíháním vedením zmíněného podniku a politiků. Co jste se při řešení těchto kauz naučil?

Naučíte se hodně. Jak funguje velká organizace, jak se maskuje trestná činnost nebo jak se prolíná kmotrovský systém s vedením firmy. Kde se třeba berou černé peníze ve stranických podkladnách na billboardovou kampaň a plno dalších zajímavých věcí se naučíte.

Je velký rozdíl mezi korupcí dnes a způsobem korupce na přelomu tisíciletí, kdy jste u policie pracoval?

Je rozdíl, na čem jsem pracoval tehdy a na čem pracuji o třináct let později. Zatímco v prvních případech bylo vidět, že teprve hledají cesty a experimentují, dnes mají své osvědčené postupy, které se jim vyplatily. Dnes už jedou podle šablony.

Máte bohatou minulost při řešení velkých kauz včetně Viktora Koženého, je současné propojení politické a ekonomické moci v mnohem horší situaci než v dřívější době?

Stoprocentně a jednoznačně. Hlavně proto, že financování politických stran je skutečně velmi neprůhledné a nemalá část zpronevěřených nebo nehospodárně utracených finančních prostředků končí ve stranických pokladnách.

Jak peníze z politiky vyvázat? Měli by být například politici odvolatelní, jak to prosazují některé strany?

Když vidím, podle čeho se někteří voliči rozhodují a co stačí k tomu, aby se ovlivnil jejich názor, tak bych byl k takovému návrhu možná neutrální. Nemyslím si, že by to k něčemu extra dobrému pomohlo, pokud ale někdo chce odvolávání zavést, mně jako politikovi by to vůbec nevadilo.

Myslíte, že pak by stačil třeba i uměle vyvolaný skandál v médiích, aby byli odvolaní?

Politik je hodně v rukou médií a většina lidí si na ně dělá názor právě z médií. Málokterý volič má možnost poznat  politiky osobně, takže na ně spoléhá. Asi by tím média u politiků stoupla v ceně, být s nimi zadobře. Pokud to někdo chce zkusit, já bych se s tím srovnal.

Pak byl ale politici vlastnící média měli velkou výhodu oproti svým oponentům. Například pondikatel Andrej Babiš vlastní téměř čtvrtinu českých médií…

Ano, ve chvíli, kdy bychom měli zákon o odvolatelnosti politika občany, museli bychom zároveň vydat zákon, kterým by se politik oddělil úplně od médií. V žádném případě by nemohl být jejich vlastníkem, to by bylo nebezpečné a nefér.

A neměl by se takový zákon zajistit už nyní, například kvůli přímé volbě prezidenta?

Myslím, že teď je to momentálně jedno, asi by tahle otázka byla aktuální ve chvíli, kdy by lidé odvolávali politika referendem, a pak by bylo nutné upravovat vztah politika a vlastníka v médiích. Počkejme, jak se situace v Čechách vyvine, víme, jak to dopadlo v Itálii, ale my nejsme Itálie. Dejme tomu čas, jak se spojení politika a média projeví.

Odešel jste dle svých slov od policie kvůli tomu, že jste neměl dostatečné podmínky k vyřešení zločinů a tlak politiků byl velký. Jaký je teď? Má policie, s nadsázkou řečeno, ještě šanci něco vyšetřit?

Má, ale je to hodně těžké. Hodně těžké a určitě by si zasloužila větší podporu veřejnosti. Od politiků ji nikdy nedostane, tak alespoň podporu veřejnosti. Když jsem byl policistou, byly politické tlaky minimální, co zažívají policisté dnes, je neuvěřitelné. Já si už tehdy myslel, že je to hodně, ale byl jsem rozmazlenej a naivní v tom, do jaké šíře se může vyšetřování ovlivňovat. V porovnání s tehdejší dobou si nelze ani přestavit, co se děje teď.

Jak z toho ven?

Těžko říci, protože naši politici si vůči policistům dovolí takové výroky, které v civilizovaném světě nemají zaznít. Jako, že policejní materiál je hnůj, označí policisty za lidské svině nebo jak to přesně zaznělo, a to přece nemůžeme zakázat zákonem, aby neslušně mluvili o policii. To je spíše na inteligenci, morálních hodnotách, sebereflexi a personální kvalitě politiků než zákonů, a zákonem se to změnit nedá. (Pozn. red.: Že je znalecký posudek "škvár a hnůj", řekl v souvislosti s kauzou Vlasty Parkanové Miroslav Kalousek. Výrazy "lidský dobytek a svině" použil vůči orgánům činným v trestním řízení v souvislosti s kauzou Nagyová Petr Nečas.)

Jak jste vnímal vpád policie do budovy vlády kvůli kauze kolem Jany Nagyové?

Jako standardní akci proti nestandardním pachatelům.

Takže nesouhlasíte s kritikou, která se objevila po zásahu, že se jednalo o přehnanou akci, překročení pravomocí a podobně?

Nesouhlasím, policisté nemají žádnou povinnost vůči politikům podezřelým z trestných činů. A nemají k nim žádnou informativní povinnosti, než jaká platí pro kohokoliv jiného. Před právem jsem si všichni rovni, pekař z Horní Dolní nebo politik. Akorát oni to nechápou a myslí si, že jsou něco víc.

Proč jdete do politiky a do voleb?

Protože jsem se nechal přemluvit.

Já myslela, že vaší prioritou bude boj proti korupci, když ji znáte tak zblízka…

Je pravdou, že kdybych nechtěl, tak mě nikdo nepřemluví. Vyjma toho je to přání jít a zkusit něco nového. Možná už deset let, co jsem od policie, se vláčím jako osamělý vlk, jde asi také o touhu najít nějaký tým, který by měl společný cíl a nemlátit o zeď hlavou sám.

Jakou šanci má podle vás Strana zelených v říjnových volbách?

Bude to boj o pět procent. Nových politických uskupení je hodně a půjde o boj o pět procent. Doufám, že úspěšný. Tipuji, že získá 6,56 procent.

Jak se chcete postavit velkým stranám? Myslíte si, že po současném dění je vaše šance ještě větší?

Šance menších stran jsou větší. Malé a nové strany se musí zviditelnit a v první řadě se dostat do Parlamentu. Tam svojí prací klidně v opozici, možná zejména v opozičních pozicích, získat důvěru občanů, aby to příště nebylo šest, ale dvanáct procent. Pak bude více možností realizovat volební program, než se šesti procenty.

Čím byste po svém případném zvolení začal, tedy kromě politických vyjednávání?

To vím úplně přesně. Nejdříve bych jasně a veřejně sdělil své dobrovolné závazky, jak se míním jako poslanec chovat. Pak bych se vrhl na doladění protikorupčních zákonů a navrhoval bych změny. Kdybych neměl šanci je prosadit, tak je stejně budu navrhovat, aby se ukázalo, kdo je nechce a proč je nechce. Lidé by to pak zhodnotili u příštích voleb. 

Václav Láska se narodil 4. srpna 1974 v Rakovníku. Při zaměstnání vystudoval sociální patologii na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové a právo na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 1992 pracoval jako policista. V roce 1999 začal působit v Úřadu finanční kriminality a ochrany státu. Vedl vyšetřování tunelování harvardských fondů Viktora Koženého a pád IPB. Po zániku úřadu odešel od policie, v roce 2003. Tehdy se také podílel na vzniku české odnože protikorupční organizace Transparency International. Začal pracovat jako advokát, posoudil problematické smlouvy Dopravního podniku hlavního města Prahy, což vyústilo trestním oznámením nejen v managementu společnosti, ale také vysokých politiků. Podal trestní oznámení kvůli trafikám tří rebelů ODS. Je autorem dvou detektivních románů. Je ženatý a má tři děti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…