Starosta Březové nad Svitavou: Měli bychom více hájit suverenitu České republiky

08.11.2015 11:28

První rok ve funkci starosty utekl jako voda, říká pro ParlamentníListy.cz Karel Adámek (Změna 2014, SNK). Kromě běžné agendy se radnice musí vypořádat i s řadou zděděných problémů včetně zamlčení zásadních informací majících přímý vliv na výdajovou stránku rozpočtu města. Jaký vliv to bude mít na investice v příštích letech a co nového radnice plánuje? Rozpovídal se ale také o problematice čerpání evropských dotací a zamyslel se i nad setrváním Česka v EU.

Starosta Březové nad Svitavou: Měli bychom více hájit suverenitu České republiky
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Březové nad Svitavou Karel Adámek (Změna 2014, SNK)

Od vašeho zvolení uplynul již rok. Jak byste ho hodnotil? Vnímáte změnu vedení jako velkou změnu? V čem konkrétně?

První rok ve funkci starosty města utekl jako voda. Hlavním úkolem tohoto roku bylo zdárně dokončit veřejnou zakázku Splašková kanalizace a ČOV Březová nad Svitavou. A to se povedlo. Pravdou je, že s tím, jak celá stavba probíhala, jakých změn doznala v průběhu realizace, které části nebyly podchyceny, zpracovány, projednány a řádně administrovány, bylo nutné věnovat této investici výrazně větší penzum času, než by se dalo předpokládat.

Z mého pohledu jde o velkou změnu. Vypořádat se s agendou města je velmi náročné. Připočteme-li, že tuto agendu z bývalého vedení města nikdo nepředal, bylo to pak o to složitější. Dalším faktorem, který komplikoval orientaci v problematice agendy města, bylo zamlčení zásadních informací majících přímý vliv na výdajovou stránku rozpočtu města.

Veřejná zakázka Splašková kanalizace a ČOV neprobíhala standardně. Dodnes řešíme její kompletní financování. Velkou komplikací je i skutečnost, že část stavby byla provedena v rozporu s platným stavebním povolením, další pak fakt udělení mnohamilionové korekce a další sankce, se kterými se musíme vypořádat. To vše jsou aspekty, s nimiž jsem byl nucen nejen se seznámit, ale nalézt jejich řešení. Bude trvat ještě řadu měsíců, než dojde, alespoň v některých oblastech, k úplnému narovnání.

Co nového plánujete ve městě v příštím roce?

Příští rok bude z části poplatný stále ještě zakázce kanalizace. Bude před námi proces kolaudace této investice. Jsme v přípravné fázi zpracovávání rozpočtu na rok 2016. V katastru města se nacházejí investice, které nebyly v minulých letech řádně spravovány a udržovány. Proto budeme muset myslet třeba i na to, že rozhledna, která byla s velkou slávou v roce 2007 otevřena, musí projít kompletní „regenerací“. Jinak by se mohla dočkat i svého zavření z bezpečnostních důvodů.

Prioritou příštího roku a dalších let pak zůstávají místní komunikace. Dále pak důležitým úkolem bude modernizace odpadového hospodářství, veřejného osvětlení apod. Vše bude odvislé zejména od toho, jak budeme úspěšní při jednáních o zrušení či zmírnění zátěže korekcí a sankcí. Aktuálně navrhovaný rozpočet na rok 2016 téměř nic z uvedeného výčtu neumožní.

Podařilo se vám přesvědčit příslušné orgány včetně Ministerstva životního prostředí o přehodnocení téměř desetimilionové korekce za nejasnosti při výběrovém řízení na zhotovitele nové kanalizační sítě v Březové nad Svitavou?

V této věci jsem udělal maximum možného. Věřím, že průlomový v celé kauze bude i nález Ústavního soudu z letošního roku. Finančnímu úřadu, který jako jediný orgán může uvedené sankce vyměřit, byl doručen obsáhlý dokument prokazující náš legitimní postup při realizaci výběrového řízení na veřejnou zakázku. Kontrola prováděná finančním úřadem od května 2015 zatím nebyla ukončena. Obdobný dokument byl zaslán i na Ministerstvo životního prostřední, resp. Státní fond životního prostředí. Rovněž zatím bez odezvy. Až do konce to bude hra právních zástupců, ale i nervů.

Jak se k celé kauze staví vlastně Policie ČR?

Nemám zprávy o tom, že by Policie ČR v této věci jakkoliv konala. Naše radnice, pokud vím, nebyla v této věci kontaktována.

Celá kauza vás také přivedla na myšlenku na smysl Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stanoviska ve věcech týkajících se poskytování dotací z EU, který podle stanoviska MŽP není v rozhodování ve věcech případných pochybení při poskytování dotací z EU přijatelným partnerem a jeho rozhodnutí není jakkoliv závazné. Jak ale nahlížíte na samotný systém čerpání dotací? Domníváte se, že zisk vykompenzuje nesnáze, které čerpání doprovází, a že to za riziko dotace stojí? Neobešli bychom se i bez nich?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatoval, že nebyly v současné době shledány důvody pro zahájení správního řízení z moci úřední. Nicméně v hledáčku obcí, které „pochybily“, jsme zůstali i přes tento povzbudivý výrok. Musím se tedy nutně ptát, proč MŽP požádalo ÚOHS o stanovisko, kterým nakonec není vázáno? ÚOHS jako jediná instituce může konstatovat, zda bylo v rámci zákona o veřejných zakázkách pochybeno či nikoliv. Závěr je jednoznačný. MŽP, ani jiný orgán státní moci, není oprávněno hodnotit průběh a náležitosti veřejné zakázky a následně stanovit korekci na základě domněnky o možném pochybení. Koneckonců Ústavní soud již konstatoval protiústavnost části znění kontroverzního § 14e ZRP.

ÚOHS má jistě svůj význam. Dodržování zákonné normy je třeba kontrolovat. Ovšem pokud jde o prostředky poskytnuté EU, pak je situace nejasná. Kdo je tedy oprávněn kontrolovat, rozhodovat a udělovat sankce a na základě jakých pravidel? Domněnka je pro mě velmi slabý a subjektivní argument.

Česká republika je v podstatě čistým příjemcem finančních prostředků v soukolí EU. Snahou nás všech je, aby prostředky EU vyčleněné na modernizace, opravy, rekonstrukce či prosté zvelebování naší země byly vyčerpány v maximální možné míře. Domnívám se, že státní aparát ČR sám klade překážky řádnému čerpání těchto prostředků. A jejich velmi významná část se do ČR proto vůbec nedostane. Následně stát vyšle nespočet kontrol s nejednotnou metodikou postupu jejich provádění a… Udělí korekce, sankce, odvody, které následně putují zpět do bruselské pokladny. Jaké jsou tedy skutečné důvody?

Obce se přijetím dotace vystavují obrovskému riziku, avšak s vidinou legitimního očekávání. Nicméně za současných podmínek, ve kterých se obce nacházejí, není možné bez těchto prostředků činit jakékoliv výraznější investiční akce. Na našem katastru se již více než 100 let nachází významné prameniště podzemní vody, ale až do letošního roku jsme neměli splaškovou kanalizaci a ČOV odpovídající úrovně, tak abychom společně minimalizovali riziko znečištění toho významného zdroje pitné vody.

Riziko tedy musí být podstoupeno. A v našem případě bylo i finančně ohodnoceno. Pevně věřím, že prozatím.

Firma STEM zveřejnila na konci října výsledky posledního průzkumu veřejného mínění. Ptali se lidí na jejich pocity ohledně Evropské unie. Zjistili, že většina české veřejnosti je s členstvím země v EU nespokojena. A pokud by se mělo opakovat referendum o vstupu do EU v současné době, 62 procent českých občanů by bylo proti. Jak naše členství v EU vnímáte vy?

Nejsem odborníkem na problematiku EU. Myslím ale, že celé aktuální skepsi občanů nad naším členstvím či fungováním EU napomáhá zejména dramatická situace spojená s migrací obyvatel, kde cílovými destinacemi jsou právě členské státy EU. A vyřešení tohoto stavu nebude otázkou týdnů. Nicméně jsme platnými členy a musíme dodržovat vše, k čemu jsme se zavázali. Měli bychom však více hájit suverenitu státu v srdci Evropy, tedy České republiky. Nejsme bezvýznamný, řadový člen. Jsme hrdým národem s bohatou kulturní a historickou tradicí.

Navíc bychom měli smysluplněji nastavovat interní pravidla pro čerpání nejrůznějších evropských dotací, tak abychom v konečném důsledku nebyli „papežštější než papež“.

Podle vašich slov by zaplacení korekce nemělo ovlivnit běžný chod města. Nyní je před vámi schvalování rozpočtu. Již víte, jaký bude? A prozradíte nám to?

Rozpočet města na rok 2016 je, jak jsem již zmínil, ve fázi přípravy a projednávání. Nezakrývám, že na výdajové straně budeme muset zohlednit nové bankovní úvěry a jejich cenu. Přesto však bude rozpočet města vyrovnaný a občané by neměli pocítit nic z toho, čím si vedení radnice v posledním roce prošlo. Budeme muset být jen skromnější a ostražitější při případné realizaci jakékoliv další veřejné zakázky s podporou, k čemuž nás nabádá i úvěrující banka. Ta, stejně jako já, věří, že před sebou nemáme roky strádání. Pouze roky zdravého uvažování.

Kde má podle vás radnice kapacity na to, uspořit finance? Uvažovali jste o tom?

Myslím, že připravovaný rozpočet nebude tak napjatý, aby bylo nutné deklarovat to, která kapitola bude ochuzena o svůj příděl. Investicím, rekonstrukcím a opravám nebude rozpočet roku 2016 příliš nakloněn. Naopak zlepšení stavu se snad dočkají všechny sportovní či jinak zaměřené spolky, které nebudou muset platit nájemné za užívání prostor v majetku města pro svoji činnost, která je cílena na pohybové aktivity nejen našich dětí. Odpadne tak i administrativní zátěž s vypořádáváním individuálních žádostí spolků o finanční příspěvky, které následně pokrývají v podstatě pouze náklady spojené s pronájmem těchto prostor. Stejně tak bude pro spolky významnější podíl finančních prostředků na jejich činnost.

Otázka na závěr. Na jaké kulturní či společenské akce se občané do konce roku mohou těšit?

Z nejbližších akcí si vás dovolím pozvat na Svatomartinský lampionový průvod (11. 11.), určený zejména dětem. Následovat pak bude Den otevřených dveří na ČOV, připadající na den 16. výročí opětovného udělení statutu města Březové nad Svitavou (26. 11.). Rozsvěcení vánočního stromu na náměstí připadne na 29. 11. a následován bude adventními nedělemi s programem v kostele sv. Bartoloměje. Tím bude bohatý výčet kulturních akcí v roce 2015 vyčerpán.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…