Starosta Chrudimi: Dnešní koalice vcelku úspěšně spolupracuje

03.09.2014 9:25

Vstup úspěšných byznysmenů do politiky může být podle slov starosty Petra Řezníčka (SNK ED) pro společnost přínosem. Obavu má však z účelových uskupení. S cílem, aby byla Chrudim městem, kde stojí za to žít, by chtěl i on sám na podzim obhájit mandát. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, okomentoval nejen své plány pro následující volební období, ale i své současné působení v čele města. A nejen to…

Starosta Chrudimi: Dnešní koalice vcelku úspěšně spolupracuje
Foto: Redakce
Popisek: starosta Chrudimi Mgr. Petr Řezníček (SNK evropští demokraté)

Úspěch ANO v předčasných volbách jste očekával. Čím si ale vysvětlujete, že i podle posledních průzkumů zůstává stále nejvíce populární? A domníváte se, že má hnutí budoucnost a udrží se na politické scéně déle než jedno až dvě volební období? Proč?

Je to dáno jistě tím, že lidé stále věří, že toto je alternativa lepší politiky. Pochopitelně to nese s sebou i jistá rizika po možném nenaplnění očekávání. Tak to bylo již na praporcích římských legií: „Vítězové přitahují, poražení odpuzují.“ Prošly si tím téměř všechny politické strany. Může to potkat i ANO. Mohou to způsobit lidé, které dnes tato strana nasává do své členské základny.

Po úspěchu Andreje Babiše se také podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Nemyslím si, že by to měla být chyba. Ti lidé patří k životu každé komunity, a pokud mají na mysli opravdu rozvoj měst a obcí, tak je to jistě dobře. Mají zkušenosti. Pokud jsou to ale účelová uskupení s těmito lidmi, tak to pro voliče může být jen zmatek a rozdrobení zastupitelstev na malé skupiny, které se jen složitě domlouvají na společných cílech. Myslím, že za léta na radnici dokáži celkem dobře odhadnout, komu oč jde. Příklad: Pokud kandidát jistého uskupení prohlásí, že jde do voleb proto, aby mu radnice zaplatila organizaci sportovního podniku, tak to moc nesvědčí, že vidí komunikace, parky, dětská hřiště, domy pro seniory a další potřeby pro rozvoj města.

I vy byste chtěl obhájit váš mandát. Prozradíte nám priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Ano, chci obhájit nejen svůj mandát, ale i přízeň lidí našemu SNK ED. Tato skupina lidí má své místo v komunální politice, tak bych byl rád, aby to i podzimní volby potvrdily. Mých plánů je hodně. Dokončení obchvatu města až za město Slatiňany, výstavba parkovacího domu v centrální části města, oprava rozlučkové síně, další rozvoj cykloparku na Podhůře, příprava lokality Markovice pro výstavbu rodinných domů, revitalizace sídlišť, oprava dalších komunikací, projekty pro seniory města, obnova vybavení MŠ a ZŠ, zřízení detašovaného pracoviště Univerzity Pardubice, stavba tribuny na městském stadionu atd. Chtěl bych, aby prestiž, kterou město získalo na národní i mezinárodní úrovni, se neztratila. Chci, aby platilo: „Chrudim - město, kde stojí za to žít!“

A jak byste hodnotil své současné působení v čele města? Po rozpadu koalice vznikla podle vašich slov nová, jež je podstatně dělnější a vzájemná spolupráce nových partnerů je na nesrovnatelně lepší úrovni. Podařilo se vám tak prosadit všechny vaše priority?

Sebe bych nikdy nechtěl hodnotit. To je příliš složitý úkol. Mohu jen prohlásit, že toto volební období bylo nejtěžší, kterým jsem na radnici prošel. Celosvětové ekonomické problémy, které se dotkly každého subjektu, složitá situace v prvním roce a půl v koalici, a poprvé v novodobé historii města jsem musel  pozastavit usnesení rady města pro nezákonnost, velké investiční akce, úkol naplnit městskou kasu, rozjet stavbu obchvatu, kterou oba ministři za VV de facto dali k ledu, a mnoho dalších věcí dalo pěkně zabrat. Dnešní koalice vcelku úspěšně spolupracuje. Řada věcí se povedla. Obchvat - v roce 2015 bude, v kase města se zvýšila částka na 75 mil. Kč, investice města jsme zrealizovali za 505,3 mil. Kč s dotacemi ve výši 275,7 mil.Kč. Město získalo prestižní ocenění Ministerstva kultury České republiky „Historické město roku“ za péči o památkovou zónu.

Městská policie v Chrudimi od ledna posílila o nového strážníka. Je kriminalita ve městě velkým problém a jak se osvědčili asistenti kriminality, v jejich zřízení, pokud se nemýlím, je město průkopníkem?

Městská policie posílila celkem o tři strážníky. Chceme zavést systém „každý strážník má svůj rajon“. Aby ho lidé fyzicky a fakticky znali a měli k němu důvěru. Nezdá se mi, že by byl s kriminalitou ve městě „velký“ problém. V řešených přestupcích převládají přestupky v dopravě. Asistenty nemáme, ale celkem slušný Program prevence kriminality, kde spolupracujeme i s řadou NNO.

Radnici se daří úspěšně snižovat zadluženost města. Jaký je váš recept na uzdravení financí? A jaké je vaše aktuální míra zadluženosti?

Zavedli jsme velmi úsporný režim. Výběrová řízení realizujeme na každou zakázku nad 200 tis. Kč. Jdeme hodně po dotacích, které si obhospodařujeme sami. Nevzali jsme žádný úvěr. Předčasně splácíme úvěry z minulých let. Současný dluh se pohybuje kolem 6 % a do konce roku ještě ubude.

Na druhou stranu radnice nese břímě v podobě dotování provozu zdejšího azylového domu. Jak se však vyjádřil místostarosta Jan Čechlovský pro Deník: Čistě hypoteticky ale platí, že po skončení udržitelnosti budeme moci s domem naložit jakkoliv budeme chtít." Máte nějakou předběžnou představu?

Prohlášení pana místostarosty je skutečně hypotetické. Zatím vůbec nepočítáme s tím, že by měl sloužit jinak. Rozhodně azylové bydlení v našem městě má své opodstatnění a věříme, že v systému poskytovaných sociálních služeb v rámci Pardubického kraje bude i toto zařízení do budoucna částečně dotováno i z rozpočtu kraje.

Chrudim se pyšní titulem Historického města roku 2013. Jak významnou rolí je zde cestovní ruch?  

Byli jsme již čtyřikrát, jak se říká, na bedně. První jsme byli ale letos poprvé.Tato cena dává městu prestiž a turisté z celé ČR i jiných koutů světa mají šanci vidět skutečné unikáty různých slohů, pamětihodností a ve třech muzeích i hodně zajímavých věcí. Právě ten titul probouzí zvědavost v cestovatelích, zda Chrudim je tak krásná, aby ho měla. A je tak krásná, že stojí za to pro ni pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…