Ostuda, ostuda, ostuda... Profesor Zelený se neudržel

16.04.2015 8:05

Ekonom Milan Zelený již před časem přiznal, že se s Ferdinandem Peroutkou znal osobně. ParlamentnímListům.cz tehdy prozradil, jak moc je znepokojen tím, co se kolem jeho jména rozpoutalo po výroku prezidenta Miloše Zemana. Přiznává bohužel, že jeho znepokojení a rozčarování pokračuje nadále, spolu s tím, jak kauza „Peroutka“ dál žije i v Česku. Jeho slova jsou proto nebývale ostrá. Opakovaně zaznívá z jeho úst slovo ostuda.

Ostuda, ostuda, ostuda... Profesor Zelený se neudržel
Foto: Archív Milana Zeleného
Popisek: Profesor ekonomie Milan Zelený

„Je ostudné, když se prezident České republiky v době bezprecedentních hospodářských a politických výzev snaží kádrovat a dehonestovat památku předního českého novináře, kterému se nemůže vyrovnat. Novináře a člověka, který se nemůže bránit, který přežil koncentrák, uprchl před komunisty do exilu a měl naprostou pravdu ohledně Beneše i SSSR. Navíc, český prezident nemohl poznat protektorát roku 1939 a nemůže si představit tlaky, pod jakými Ferdinand Peroutka bojoval, ve snaze uniknout koncentráku. Neunikl. Neunikl ani prezidentovi roku 2015. Neunikla ani Česká republika – je to ostudné pro celý národ,“ konstatoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz profesor ekonomie z fordhamské univerzity v USA Milan Zelený. Jak je patrné z jeho slov, svůj obor – tedy ekonomii – však tentokrát ponechal stranou. Nemohl však prý jinak.

„Víte, čeští velikáni byli vždy vytesáni ze stejného kusu lípy autonomie, samostatnosti a nezávislosti,“ řekl světově uznávaný profesor. Zemanovy výroky na adresu Peroutky a vše, co se kolem toho rozpoutalo, ho opravdu nepotěšily. „Pro toho pána, který nám nedal nic než knihu ‚Jak jsem se mýlil v politice‘, mohu přidat něco z odkazu tohoto novináře,“ uvedl ve své prvotní reakci Zelený. A svá slova rozebral podrobněji, jelikož se s Peroutkou osobně poznal.

Jméno Peroutky zaznělo tam, kde si to zasloužilo. Jen v jiném kontextu

Připomeňme však to, co je důvodem rozčarování (nejen) Milana Zeleného. Za vše může výrok v projevu prezidenta Zemana na pražském fóru k holocaustu. Hovořil tam o selhání intelektuálů v krizové situaci, za jakou nástup nacismu lze určitě považovat. A v této souvislosti zmínil i novináře Ferdinanda Peroutku. Jako důkaz pro svá slova odkázal na výrok z jistého článku, který měl být údajně dílem Peroutky.

Jenomže historik a publicista Petr Zídek a záhy i Sdružení Ferdinanda Peroutky upozornili, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem kontroverzního článku nazvaného Hitler je gentleman s citací o andělech a vlcích (kde ale byla zmíněna jistá ‚pocta‘ Hitlerovi) je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský.

Svobodně zvolený, špatně pomazaný Nobody…

„Ferdinanda Peroutku jsem měl příležitost poznat osobně v New Yorku během svého exilu. Byl to vzácný, horoucně český žurnalista-myslitel. Kdybych neměl svého Čapka, měl bych Peroutku. Kromě nedokončeného Budování státu napsal Peroutka také Z deníku žurnalistova, Jací jsme, Boje o dnešek, obálku zpracoval Josef Čapek, a mnoho dalších prací vydaných doma i v exilu. Takoví žurnalisté, včetně Karla Čapka, se již nerodí a k dnešním novinářům-stenografům se přirovnávat nedají. Jestli se pak špatně pomazaný, všemi svobodně zvolený Nobody, do takové historické osobnosti veřejně ‚obuje‘, pak již nemá národ nárok na vykoupení,“ nešetřil krátce po vypuknutí aféry prezidenta Milan Zelený.

Zavzpomínal pak na to, když začátkem 70. let přijal profesuru na Columbia University v New Yorku, jak se osobně seznámil s Frankem Švehlou, který v Perth Amboy vydával Americké listy. „Do jeho týdeníku jsem dlouhá léta přispíval a uveřejnil na stovku článků. Do redakce docházel i Peroutka, který strávil léta 1939–1945 jako vězeň v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. ‚Peroutka – do koutka‘ řvali na něj komunisté, i ti bývalí. Jistě bylo vhodné na něho vzpomenout právě při oslavách výročí osvobození Osvětimi. A vůbec nejvhodnější by bylo – na něho nezapomenout nikdy,“ konstatoval profesor Zelený.

Peroutka byl starý pán unavený životem

Profesor ekonomie pak též přiznal, že mu Frank Švehla dal svázané svazky Peroutkovy Přítomnosti, ve kterých se následně dočetl mnohé, co třeba nevěděl o Tomáši a Janu Baťových. Peroutka totiž tiskl úvahy a diskuse o Baťovi pravidelně a baťovské diskuse Milanu Zelenému (který také opakovaně zásluhy a roli Bati pro vývoj naší země zdůrazňuje, pozn. red.) otevřely prý oči ohledně možné budoucnosti Československa.

„Představa to byla sice mylná, ale dodnes zůstává nepřekonatelnou inspirací. Pan Peroutka byl již starý pán, s věčnou dýmčičkou, unavený těžkým a náročným životem; tak jsem si ho moc neužil, protože už v roce 1978 nás opustil. Články, které jsme chtěli napsat, již napsány nebyly – až na ten o Hvězdných válkách Ronalda Reagana, který jsme pak pro Americké listy sepsali s Frankem Švehlou,“ zavzpomínal mimo jiné Zelený.

Každopádně kontroverzní článek s titulkem: Hitler je gentleman, který Miloš Zeman přisoudil Peroutkovi, stále nikdo nenašel. Pokud se prý nenajde, Zeman se prý omluví. Alespoň to slíbil v pondělí  při návštěvě Mariánských lázní. Dodal přitom, že během hledání zmiňovaného článku vyšlo najevo, že Peroutka ale napsal v době okupace ještě horší věci.

Kontroverzní články Peroutky chce Ovčáček začít v příštích dnech zveřejňovat

„Jsou tam i články, které se týkají tzv. nové české ústavy, za kterou Ferdinand Peroutka považoval výnos říšského kancléře a vůdce Adolfa Hitlera o zřízení protektorátu a také proslovy říšského protektora Konstantina von Neuratha,“ prozradil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ten v napjatém očekávání veřejnosti po Peroutkově textu pátrá už několik týdnů.

„Bezpochyby platí to, že Ferdinand Peroutka za období 2. republiky a v období protektorátu, než byl definitivně zatčen na počátku 2. světové války, selhal,“ dodal ještě mluvčí prezidenta Zemana.

Výsledky svého hledání chce Jiří Ovčáček zveřejnit v červnu. „Příští týden začneme postupně zveřejňovat kontroverzní články F. Peroutky z druhé republiky a počátku protektorátu,“ uvedl ještě. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…