Divák neměl jasno. Je dalamánek ještě chléb? bombardoval Drábka

02.03.2011 22:57

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se domnívá, že schválený systém důchodové reformy je jediný správný. Příliš přesvědčit o tom diváky pořadu Hydepark však neuměl.

Divák neměl jasno. Je dalamánek ještě chléb?  bombardoval Drábka

Nejbouřlivější diskuze o zvyšování DPH a výjimkách z nové jednotné 20procentní sazby zřejmě skončily. Alespoň ve vládě. Ve veřejnosti se naopak zdá, že bouřilvá debata bude pokračovat celý rok.

Reakce Bohuslava Sobotky na poslední výzkum Factum Invenio:
Sobotka se posmívá ODS. Porušili slib, zdražují a teď to mají

Potraviny ano. Knihy ale levné nebudou

Ve středu totiž koaliční devítka po jednání oznámila, že se DPH plošně zvýší. Až na výjimky, které reprezentují některé ze základních potravin, třeba mléko, chléb nebo zelenina. Tuto výjimku si vymínily Věci veřejné.

Psali jsme:
Důchodová reforma skrz zdražení? Tragikomické, soudí ČMKOS
Důchodcům zůstanou oči pro pláč, varuje Mládek před reformou
Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ
Jandák ke zdražování: Zvolili jste si moudrého knížete, tak mlčte

Další vládní strana, TOP 09, jejímž členem je i ministr práce a sociálních věcí, který navrhuje reformu penzí související právě se zvýšením DPH, ale navrhovala výjimky i jiné - třeba pro knihy. S těmi ale neuspěla.

A příliš úspěchů nelze přiřknout ani šéfu práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09). Alespoň co se popularity diváků pořadu Hydepark, jehož byl ve středu hostem. Už od začátku pořadu jej totiž diváci bombardovali dotazy, které byly vůči jeho osobě zaměřeny víceméně negativně.

Sledujte téma DPH s ParlamentnímiListy.cz
Sobotka se posmívá ODS. Porušili slib, zdražují a teď to mají
Jindy neústupný Kalousek: Benzín zlevnit můžu. Ale zdražím chleba
Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem

Jak to bude s fondy?

"Pane ministře, doporučujete lidem, že bude žádoucí se pojistit v soukromých fondech. Zatím jste nebyl ale schopen ani přibližně říci, kolik peněz do tohoto systému budoucí důchodce vloží a kolik se mu jich vrátí. Můžete nám to konečně nějak objasnit?" otázal se už na internetových stránkách Hydeparku jeden ze čtenářů. 

A stejně zaměřená byla i další řada dotazů, třeba jeden z těch telefonických. Jeho aktér se tázal, jak reforma zajistí, aby peníze ve fondech byly v bezpečí. "Je třeba rozdělit investiční strategii a důsledně kontrolovat správu těch peněz. Ta bude pečlivě monitorována," vysvětlil nepříliš konkrétně Drábek.

"Nechtěli jsme se pouštět do experimentů," snažil se posléze nepříliš úspěšně vyžehlit situaci ministr. Ten dodal, že důchodová reforma v ČR následuje podobné těm, které už proběhly v řadě zemí v zahraničí. A úspěšně.

Nejde o rok, ale půlstoletí

U důchodové reformy je podle něho více než u jakýchkoliv jiných změn důležité, aby našla podporu napříč politickým spektrem. "Není to reforma na dva nebo pět let, ale na čtyřicet, padesát. Musí ji přijmout co nejširší politické spektrum," vysvětlil Drábek v pořadu.

V něm také dodal, že on sám je příznivcem pouze jedné sazby DPH. "S výjimkami nesouhlasím," odpověděl s tím, že právě ty byly cenou, kterou jeho strana musela zaplatit VV za realizaci reformy. Reagoval tak na dotaz diváků, zda brambory jsou zelenina a zda lze dalamánek považovat za chléb. Právě tyto potraviny přitom mezi výjimky patří.

Součástí důchodové reformy je právě i zmiňované zvýšení daně z přidané hodnoty na dvacet procent.  Příjmy, které do státní kasy poplynou z tohoto kroku, mají v budoucnu jít právě na dotaci penzí.

Více čtěte:

  • Nečas: DPH by se mohlo zvednout už 1. října
  • Blesk spočítal: Na penzi se státem se nevyplatí spořit
  • Seďa (ČSSD): Důchodová reforma. Komu ku prospěchu?
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    „Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …