Strany, jejichž hlasy jen tak neuslyšíte: Je to vrcholný bordel

14.05.2011 9:46

Malým českým stranám, které do politiky vždy přinášely spíš nadhled a humor, než opravdové ambice, ze současné situace tvrdne úsměv na rtech. Balbínovcům je úplně do pláče, piráti chtějí mít své očko ve sněmovně, monarchisti by rádi na Hrad Ferdinanda Zvonimíra a erotici si myslí, že v předčasných volbách budou mít šanci jim podobní vtipálci.

Strany, jejichž hlasy jen tak neuslyšíte: Je to vrcholný bordel

Problémy vlády jsou neúnosné a je třeba změny. Na tom se shodnou téměř všechny recesistické strany v Česku. Balbínova poetická strana je na prášky, Česká pirátská unie si zoufá, monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska Koruna česká chce změny ve volebním zákoně a Nezávislá iniciativa taky pokukuje po poslaneckých křeslech.

Psali jsme:
Začal rozklad vlády. Kvůli opilému Vítu Bártovi
Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech
VV to musí vysvětlit. Jinak pryč z vlády, naznačil Gazdík
Komentátor: Nečasi zasáhni. Vyhoď véčka. Jinak ztratíš čest

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Geniální guvernér skepse

Strana pojmenovaná po páterovi Bohuslavu Balbínovi si vždycky dělala srandu hlavně ze současného ministra financí Miroslava Kalouska, ale teď už se nesměje. „Je to tak vrcholný bordel, že to lidé nevydrží, rupnou jim nervy, vezmou klacky a půjdou na ně. Už to není ani legrace. Snažili jsme se vždy politiku oživit humorem, ale v recesi nás předběhli jiní a dokonce to myslí vážně. Člověk z toho má jenom smutek," podotýká pro ParlamentníListy.cz geniální guvernér Balbínovy poetické strany Jiří Hrdina.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info


Předčasné volby podle něj nepomohou, protože přijdou jiní zloději. „Unavený člověk na konci života může být jen skeptický. Kdybych byl mladší, tak Česko opustím ještě dnes. Nikdy jsem to nechtěl udělat, ale teď toho tady mám úplně plné zuby," nešetří skepsí Hrdina.

SLEDUJEME TÉMA nahrávka VV

Piráta do sněmovny

"Míra vládních čachrů už dosáhla takové úrovně, že na to koukáme jako na kuriozitu. Když se podíváme na výsledek demonstrací, tak Češi humor neztrácí. Proti reformám protestovaly tři tisíce, pochodu za legalizaci marihuany se zúčastnilo šest tisíc lidí. Nicméně nálada se kazí a lidé začínají být zoufalí. Společnost je přesycená skandály," říká ParlamentnímListům.cz Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany, která třeba propaguje, že kopírování není krádež.

Jako jediné elegantní řešení vidí odstoupení současné vlády a vypsání předčasných voleb. „Šli bychom do nich, jako do každých voleb, naplno. Uvidíme, jestli lidé začnou přemýšlet. Nové subjekty dostaly důvěru a záhy ji zklamaly. Chtěli bychom posadit piráta do Poslanecké sněmovny. Málokdo je ochotný sledovat tamní zasedání, takže by nám tam nějaký zpravodaj prospěl," dodává Bartoš.

Zvonimíra na Hrad

„Dokud nedojde k reformě financování politických stran a volebního zákona, tak je jasné, že stávající parlamentní strany i ty jakoby nové, ve skutečnosti všelijak poslepované ze starých kádrů, budou nástroji různých finančních skupin anebo sloužit podnikatelským záměrům. Situace není tedy až tak překvapivá, ale pravda, vyhrocuje se. Je to neúnosné i pro otrlejší diváky," vysvětluje ParlamentnímListům.cz předseda monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska Koruna česká Václav Srb s tím, že Češi neztratí humor nikdy, ale ten se v současnosti mění v černý až skoro šibeniční humor.

Předčasné volby by prý dobrým řešením nebyly. „Státní příspěvek, který se stranám vyplácí, by měl být snížen na třetinu a zároveň vyplácen všem stranám, které se účastní voleb. Nejde o to, aby se do parlamentu dostalo více stran, to by zavánělo chaosem, ale o to, aby mohly vyvíjet regulérní činnost i strany, které někdo volil. Nelze je třeba vyřazovat," doplňuje Srb. Prý by nestál o to, aby se jeho strana dostala do parlamentu za tu cenu, že by se stala nástrojem nějaké podnikatelské lobby či magnáta.

Podle rodokmenu Habsburků je současným možným následníkem trůnu v Česku Ferdinand Zvonimír. Ten je potomkem Karla I., jenž vládnul monarchii v letech 1916 až 1918. Nyní by mohl na český trůn nastoupit i padesátiletý Karel. A po něm právě šestnáctiletý Ferdinand Zvonimír. Koruna česká by jeho nástup na trůn ráda nabídla k občanům ke schválení v referendu.

Psali jsme:
Havel už toho má dost: Nevtahujte mě do vnitrostranických soubojů

Recesisti do sněmovny

„Podobná situace tady od listopadu 1989 ještě nebyla a je to smutné. Kdybych s někým mluvil na ulici tak řeknu, že jsme ve sračkách. Česko je zdiskreditováno v očích celé Evropy. Nezbude, než vyhlásit předčasné volby, přestože se jich stávající politici bojí. V jejich případě by Nezávislá iniciativa vážně zvažovala účast, protože v době chaosu a zmatků bývá i pro subjekty našeho tipu určitý prostor. Jsme přílišní recesisté, takže za normální situace nemáme šanci," říká ParlamentnímListům.cz předseda Nezávislé iniciativy (NEI) Richard Knot. Voliči prý už humor ztratili, tak se musí něčím povzbudit.

V roce 2004 kandidovala za tehdy ještě Nezávislou erotickou iniciativu do Evropského parlamentu bývalá pornoherečka Dolly Buster, občanským jménem Nora Baumberger. Podle Knota selhala, protože když měla sfárat do dolu v Ostravě, vymluvila se na fóbii. Nei to prý dost pokazilo renomé.

Dále čtěte:
Řekl to zakladatel ODS. Jen tak dál politici a ulice vybuchne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…