Julínkův mluvčí varuje: Nevíte, zda léčí či zabíjí. Reforma teprv přijde

21.06.2011 20:37

Je asociální, shrnují jednoduše odboráři své hodnocení zdravotní reformy z pera vládní koalice, jež schválila sněmovna. Odbory nepřesvědčily vládu o jejím stažení, přitom právě to byla jedna z podmínek, jak zabránit možným protestům odborů formou stávky. Zdravotnická reforma není asociální, tvrdí někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt a dodává, že prý nejde ani o reformu.

Julínkův mluvčí varuje: Nevíte, zda léčí či zabíjí. Reforma teprv přijde

Jak to je, je skutečně reforma zdravotnictví tak, jak ji schválila sněmovna, asociální? „Absolutně ne. V čem by se ta asociálnost projevila? Nadále budeme zemí s jednou z nejvyšších měr solidarity ve zdravotním systému, tímto směrem absolutně nemám žádné obavy. Dělení na asociální či jiný, to je jen politická hra," řekl ParlamentnímListům.cz Tomáš Cikrt, bývalý odborný mluvčí ministerstva zdravotnictví v éře Tomáše Julínka.

Co zaznělo ve sněmovně:
Rath: Cíl zdravotní reformy je jediný - dát lidem méně za stejné peníze
Heger: Nechceme pacientům tahat peníze z kapes, medicína se ale zdražuje

Reforma zdravotnictví? Žádná není

A jde dál, podle něj vládní reforma vlastně ani reformou není. Jde prý spíše o parametrické změny. „Čím více se teď budou přivírat oči, tím více bude bujet ten neoficiální systém, kdy se platí na dřevo a nikdo se nikoho na nic neptá. Systém, kdy jdete někam a nevíte, jestli tam zabíjej lidi, nebo tam skutečně dobře léčí," myslí si Cikrt.

K tomu dodává: "Mohu vás ujistit, že to, co tady máme, by reformátoři jinde ve světě nenazvali reformou. To jsou jen nesmělé krůčky," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme:
Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze
 
Odborář burcuje proti vládě: Budeme je válcovat výrobními prostředky

Standard, nadstandard, to je oč tu běží

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek sice dává Cikrtovi za pravdu, že je míra solidarity v českém zdravotnictví vysoká, obává se ale, že asociální z reformy může udělat definice standardu a nadstandardu. Tedy to, na co bude mít ze zákona pacient nárok a co si bude muset připlatit.

„Z pohledu pana Cikrta asi ano. Pro mě je v té reformě důležité to, že se dál přesně nerozvádí paragraf 13, tedy standard a nadstandard. Tak jak umíme v České republice ohýbat právo, tak to může znamenat veliký problém," říká pro ParlamentníListy.cz Dufek s tím, že chce vidět černé na bílém konkretizaci standardu a nadstandardu.

Vedle důchodové a daňové reformy byla ta zdravotnická rovněž důvodem ke stávce v dopravě ze čtvrtka minulého týdne. Odbory požadovaly její stažení z Poslanecké sněmovny a v té souvislosti napjatě očekávaly jednání tripartity. To ale pro jejich požadavky skončilo krachem. Vláda stažení zákona odmítla.

Podrobněji:
Vyznejte se v reformě: Takto dnes Nečasova vláda změní zdravotnictví

Nečas slíbil diskuzi a nic

„Pan premiér nás na jednání zval s tím, že bude možné o zdravotní reformě ještě diskutovat, ale ta diskuze se v reálu vedla jen jedním směrem," komentoval pro ParlamentníLIsty.cz jednání Dufek. Jak odbory zareagují nicméně ještě neví. „V tuto chvíli si na reakci odborů musíme počkat na pátek, kdy budou o výsledku tripartity jednat naše orgány," uvedl.

Na stranu odborů se ještě před jednáním překvapivě postavil Svaz průmyslu a dopravy s tím, že bez zásadních změn budou spolu s odbory požadovat stažení inkriminovaného zákona. „Já v tuto chvíli připravuji jednání s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem, jestli se domluvíme na nějakých postupech se zaměstnavateli," řekl Dufek.

„Musím říct, že mě docela překvapila reakce svazu, který před jednáním tripartity ústy pana Hanáka tvrdil, že jsou také proto vrátit zdravotnický zákon ze třetího do druhého čtení a nakonec na jednání tripartity se rozhodli, že se má dál pokračovat," podivil se odborový předák. Sněmovna ve třetím čtení reformu v úterý odpoledne hlasy koalice schválila.

Psali jsme:
Nikdo neví, jak se změní zdravotnictví. Levice vyhrožuje soudem
Odboráři mají plán, jak porazit vládní reformy. Dufek ho prozradil

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…