Odborář burcuje proti vládě: Budeme je válcovat výrobními prostředky

21.06.2011 22:09

Poslanci ve sněmovně schválili ve třetím čtení zdravotní reformu. I když odboráři a opozice tlačí na to, aby v podobě, jaká se dostává na veřejnost, reforma neprošla a byla přepracována, vládní koalice trvá tvrdě na svém. Reforma bude. Prezident Svazu pacientů a jeden z šéfů dopravních odborů Luboš Olejár však varuje: "Koaliční poslanci nás chtějí válcovat zákony, my je budeme válcovat výrobními protředky," řekl ParlamentnímListům.cz.

Odborář burcuje proti vládě: Budeme je válcovat výrobními prostředky

"Plně podporuji prototesty a výtky. Je dobře, že stávka odborářů pomohla odsunout projednávání zdravotní reformy - to je pro lidi velmi dobře, poněvadž ani netuší, jaká katastrofa by jejím uvedením do praxe, nastala hlavně u vážně a dlouhodobě nemocných pacientů," sdělil ParlamentnímListům.cz Miloš Voleman, jeden z vůdců protestní akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme ještě před úterním schválením zdravotní reformy ve sněmovně.

Co zaznělo ve sněmovně:
Rath: Cíl zdravotní reformy je jediný - dát lidem méně za stejné peníze
Heger: Nechceme pacientům tahat peníze z kapes, medicína se ale zdražuje

Čtěte také:

Dodal, že jedním z důvodů, proč plně odboráře nadále podporuje, je to, že ani lékařské odbory k různým jednáním vlády o zdravotní reformě nejsou zvané.

"Stává se, že jsme pak seznamováni už jen s hotovou věcí," popsal důvody nespokojenosti Voleman. Jednání tripartity pak popsal na příkladu takzvané "malé novely zákona o veřejném zdravotním pojištění".

"Nejprve to byla technická novela, pak přišla akce Děkujeme, odcházíme, tak se trochu ztratila z pozornosti a nakonec se z ní stala novela věcná. Ta už ovšem neprocházela žádným připomínkovým řízením. Prošla bez našeho vědomí i zdravotním výborem, pak k ní ještě ministerstvo podalo další pozměňovací návrh. Opět vše bez možnosti připomínek, nedávno dokonce ještě se slovy, že schvalování probíhá ve zvláštním režimu, protože si to tak přeje premiér - co k tomu dodat? Řekl jsem proto, že pokud jsme zváni někam jen do počtu a nemáme možnost do toho zasahovat, raději můžeme jít někam na koupaliště," uvedl dále Voleman. A dodal, že body, které by přinesla navrhovaná reforma, by byly pro řadu pacientů - zejména vážně a dlouhodobě nemocných - doslova vražedné.

Čtěte také:

Jeho slova však odmítá náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). "Na tripartitě se návrhy odborářů projednávají. Jen málokdy však přicházejí s nějakými konkrétními návrhy, většinou jde spíše o připomínky politického či ideologického charakteru - s těmi se pak dá pracovat jen velmi těžko," řekl ParlamentnímListům.cz Plíšek.

Čtěte také:

Prezident Svazu pacientů a jeden ze šéfů dopravních odborů Luboš Olejár však slova Miloše Volemana o malé komunikativnsti vlády s odbory také potvrzuje. "Skoro vůbec nejsou naše připomínky brané na zřetel, je potřeba zřejmě přitvrdit. Jednat o dalších krocích proto budeme už tento čtvrtek. Zatímco oni nás válcují změnou zákonů, my je budeme válcovat protřednictvím výrobních prostředků," řekl Olejár ParlamentnímListům.cz . Nevyloučil ani další možné stávky.

Čtěte také:

Co odmítá opozice a odbory ve zdravotní reformě prosazované ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP09)?

1. Zvýšení poplatku za pobyt v nemocni ze 60-ti na 100 Kč za den. Tyto poplatky se nezapočítávají do sociálního ochranného limitu a budou mít největší dopad především na nízkopříjmové skupiny, dlouhodobě nemocné pacienty a seniory. Takové opatření je přímým útokem na sociálně nejslabší skupiny ve společnosti. Vláda se tím zároveň vědomě hlásí k omezení dostupné a bezplatné zdravotní péče, kterou garantuje Ústava ČR.

2. Rozdělení zdravotní péče na ekonomicky méně náročnou a ekonomicky náročnější, tedy rozdělení společnosti na ty, kteří mají na kvalitní péči, a na ty, kteří na ni nemají. Takové rozdělení zdravotní péče pro bohaté a chudé je pro ČSSD zásadně nepřijatelné, neboť namísto lékařské diagnózy bude rozhodovat o potřebné a nutné léčbě pacienta obsah jeho peněženky. I zde spatřujeme rozpor s ústavními zákony naší země.

3. Chystané posílení vlivu zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny nemohou hrát rozhodující roli v rámci našeho zdravotnictví, protože v jejich zájmu není zdraví občanů, ale snaha o co největší zisk. Snahy o jejich posilování by tak byly velmi špatnou zprávou pro zdraví nás všech.

4. Zrušení zákona o neziskových nemocnicích. V této snaze nespatřujeme nic jiného, než připravení půdy pro privatizaci státních nemocnic. Existují konkrétní příklady z minulosti, kdy při snaze o privatizaci několika státních nemocnic došlo k jejich postupné likvidaci. To pochopitelně znamenalo zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany v daném regionu.

5. Návrh na vyřazení léků do 50 korun z úhrad. Tento nesmyslný krok povede k dalšímu finančnímu zatížení pacientů, které v kombinaci s celou řadou dalších kroků současné pravicové vládní koalice značně zatíží rodinné rozpočty občanů v nízko a středněpříjmových skupinách. Zároveň také významně zatíží systém úhrad léků ze strany zdravotních pojišťoven. Pacient bude totiž u lékaře zcela logicky žádat alternativní léky s cenou nad padesát korun tak, aby získal medikament hrazený pojišťovnou.

6. Platba pacientů za amalgámové plomby. Argument ministra Hegera, že ten, kdo si čistí zuby, vyhne se kazům, by byl úsměvný, kdyby však nešlo o tak závažnou věc. Pokud ministr zdravotnictví ve své argumentaci pomíjí genetické dispozice a choroby, které stav chrupu prokazatelně zhoršují, nemá na svém místě bohužel co pohledávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…