Ivo Vašíček

Právo na informace a ochranu soukromí
  • Piráti
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2010 19:45:00

Trh v digitální době

Trh v digitální době

Článek z pirátských novin ze dne 15. 6. 2010.

Představme si společnost, ve které zákon nijak neomezuje sdílení: Jakmile autor dílo zveřejní, stává se veřejným statkem. Jak tedy dostane autor zaplaceno? Přestanou autoři tvořit? Z čeho budou žít? Autoři budou mít zřejmě stejný podíl na rozdělování statků v procesu směny, jako mají teď. Jak je to možné?
Jednoduše autor, který je úspěšný si vydělává tvorbou na zakázku. Nejlepší autoři, kteří budou mít důvěru, oznámí záměr napsat knihu (zhotovit dílo). Autor knihu zveřejní, až když dostane zaplaceno. Lidé zaplatí a podpoří svého autora předem. Každý dle svých možností a vůle. Pokud nezaplatí dost, autor knihu nevydá, nebo ji sleví. Výtisk a balení knihy už je jenom technologie, žádná práva z ní neplynou. Prodávají se díky přidané hodnotě, z důvodu bližšího vztahu k autorovi.

Začínající autor publikuje nebo hraje hudbu zdarma, je rád, když se šíří. Roste tím počet těch, kteří možná budou chtít někdy za dílo zaplatit. Buduje si tím trh. Je to jeho investice do trhu.

Stačí nechat volně působit trh a do směny se vrátí stabilita. Je příliš nákladné vzpírat se důsledkům užití moderních technologií. Trh si vždy najde rovnováhu. Cena díla je splatná v okamžiku jeho zveřejnění. Profesionální autor dílo nezveřejní, dokud nedostane zaplaceno. Po zveřejnění, nemůže být šíření díla nijak omezeno.

Popsal jsem vzdálenou vizi, ke které společnost nezadržitelně směřuje. Důsledky technologického vývoje jsou patrné i v průmyslu. Okopírovat výrobek je stále snadnější. Přibývá kopií, které nelze odlišit od originálu. Postupně se začíná oddělovat výroba od tvorby a návrhu nových výrobků. Úspěšné značkové firmy produkty navrhují a poté zadávají jejich výrobu a podporují prodej značky. Zhotovení kopií je stále snadnější.

Už dnes je pro některé automatické linky výrobek prezentován na vstupu digitálním souborem. Přijde i doba, kdy bude technologické kopírování výrobků snadné stejně, jako dnes souborů. Trh se tomu také přizpůsobí. Lidé budou přímo více ovlivňovat vývoj. Návrh a vývoj se stane žádanou službou, výroba bude prováděcím standardem. Stále důležitější bude produkt vymyslet, než vyrobit.

Zaplacení vývoje pomocí patentů je stále méně efektivní. Příčinou je neshoda systému financování a technologických podmínek ve společnosti.

Současný stav zákonů, který tu přežívá, vychází z doby, kdy zákon chránil investice do technologií potřebných k výrobě nosičů hudby. Primární důvod pominul, zajištěná investice zůstává. Autorský zákon chrání především investory, kteří nákoupili autorská práva. Měli jistě i náklady s umělci, ale investice je to bezpečná. Zejména pro korporace, které diverzifikují riziko neúspěšnosti díla.

Hodnota autorských práv je však zcela virtuální a závislá na míře jejich vymáhání. Prodloužení jejich platnosti investice významně zhodnotí. A to na náklady společnosti. Zákon rozšířil autorská práva o důchod. Formou důchodu jsou příjmy a poplatky autorským svazům. V podstatě jsou to autorské penzijní fondy.

Možná je současný systém ještě vhodný, možná ne. Já myslím, že se to právě „láme“.

Vývoj dospěje k technologicky nejpřirozenějšímu stavu vždy. I bez zákonných úprav. Jakmile bude úspěšnější nový obchodní model, bude podíl autory zveřejňovaných děl narůstat.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama