Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2014 7:54:02

Stalking je hnusný zločin a je třeba ho tvrdě trestat

Stalking je hnusný zločin a je třeba ho tvrdě trestat

Začne to celkem nevinně. Někdo má rád někoho a ten jeho náklonnost neopětuje. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, protože podobných situací pobíhají na světě tisíce. Někdy se ale odmítnutý člověk nevzdá a příběh pokračuje dále.


 Následuje pár esemesek, e-mailů či facebookových zpráv, které začnou chodit vám, vaší ženě, obchodním partnerům apod. To vše však postupně graduje a následuje záplava zpráv, telefonátů a e-mailů. Pro vyšinutou ženu se stane objekt jejího zájmu doslova obsesí. Pro vás se pak stává takový zájem těžko snesitelným – začnete se bát i otevřít lednici, aby z ní náhodou někdo nevyskočil jako čert z krabice.

Celý minipříběh není smyšlený a jakákoli podobnost se skutečností není čistě náhodná.  Nemusíte být celebritou, abyste se objektem podobného zájmu stal/a i Vy. Za zmíněnou ženu si můžete dosadit bývalého partnera či partnerku, tajného ctitele nebo ctitelku z dětství, (ex)kolegu ze zaměstnání či souseda. Totéž se totiž může přihodit prakticky komukoli. Stačí, když se stanete středem zájmu někoho psychicky narušeného, a máte hned zaděláno na problém.

Stalking se podepíše nejen na psychice oběti, která má pocit, že ji může kdykoli a kdekoli někdo napadnout. Často ale končí skutečným fyzickým napadením a někdy bohužel i smrtí pronásledovaného. Pachatelé často objektům svého zájmu ničí osobní majetek, zabíjí domácí zvířata nebo dokonce vyhrožují napadením jeho dětí, rodičů či přátel. Výjimkou nejsou případy, kdy své výhružky naplní. Proto zásah proti stalkerům musí být tvrdý, nekompromisní a razantní.

Stalking je poměrně hodně rozšířen

 Pro podobné jednání se postupně vžilo označení nebezpečné pronásledování, známé též jako stalking. Odhaduje se, že až 8 % obyvatel se za svůj život stává obětí tohoto deliktu. To ukazuje, že problém tíží nezanedbatelnou část populace.

O to více překvapí, že se o problému alespoň donedávna příliš nemluvilo a v naší legislativě je jako delikt obsažený až od r. 2010 jako § 354 trestního zákoníku a je řazený do podskupiny trestných činů narušujících lidské soužití. Nicméně díky malé povědomosti o společenské nebezpečnosti je vnímán často jako přestupek.

Nástup internetu udělal sledování druhých snadnějším než kdykoliv předtím a dal mu navíc novou dimenzi nazvanou „cyberstalking.“  Umožňuje snadno a rychle najít si informace o čemkoli a u „online“ populace také o komkoliv.  Případů, kdy oběť spáchala sebevraždu, je v posledních letech poměrně hodně. Proto je nutné, aby si česká společnost konečně protřela oči a začala stalking tvrdě stíhat jako trestný čin!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama