Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2014 9:30:49

když se přestane krást, budou i dotace

když se přestane krást, budou i dotace

Čerpání evropských fondů představuje věčný problém, který se s Českem táhne jak červená nit od vstupu do EU. Protože nedosahujeme 90 % HDP, tak jsme od začátku členství v EU čistými příjemci.

Pro ilustraci uvádím údaje z posledních dvou let: V předloňském roce pouze zhruba ze tří čtvrtin jsme dokázali vyčerpat to, co jsme mohli, 28 miliard korun zůstalo ležet ladem.  Loni se situace zlepšila, ale i přesto zůstalo 10 miliard korun nevyužito. Problémem je bezesporu komplikovaná struktura a příliš mnoho priorit, což neúměrně zatěžuje proces schvalování čerpání peněz z fondů.

Největší potíž ale spočívá v něčem jiném. Nedokážeme kontrolovat, kam peníze tečou.  Co taky ale můžeme jiného čekat, když v některých regionech mají stále vliv kmotrovské struktury a čerpání evropských fondů provází korupce.  Nedivme se tomu, že nám Brusel může na čas stopnout přístup k penězům, a logicky potom získáme méně než bychom všichni chtěli. 

Buďme vděční za lidi jako Leo Steiner. Nedávno podal trestní oznámení na 28 zastupitelů Ústeckého kraje za jejich podporu projektu na propagaci území po rekultivaci po těžbě hnědého uhlí, na němž se mělo promrhat 28 milionů. Věci se začaly hnout a doufejme, že budou dotaženy do zdárného konce. Více Steinerů znamená méně gaunerů a samozřejmě i více dobře využitých peněz.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama