Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2016 15:29:02

Vietnamští komunisté po svém sjezdu

Vietnamští komunisté po svém sjezdu

Dne 19. 9. 2016 uspořádal Klub mezinárodní politiky ve spolupráci s Klubem společenských věd přednášku a besedu na téma „Vietnamští komunisté po svém sjezdu.“

Úvodní slovo přednesl velvyslanec Truong Manh Sou pro vietnamskou socialistickou republiku v České republice: „Je mi ctí, že dnes mohu být přítomen na konferenci o zahraničních vztazích. Chtěl bych popřát všem členům Komunistické strany Čech a Moravy hodně úspěchů v nadcházejících volbách, aby strana mohla plnit svoji úlohu v politické scéně v České republice.“

Tři hlavní části projevu velvyslance:

A) Závěry 12. sjezdu vietnamské komunistické strany v roce 2016

B) Situace ve Vietnamu po 30 letech – společenské reformy

C) Situace ohledně současných sporů v Jihočínském moři


A) Závěry 12. sjezdu vietnamské komunistické strany v roce 2016

Dvanáctý sjezd vietnamské komunistické strany se uskutečnil ve dnech mezi 20. až 28. lednem 2016 v Hanoji. Celý sjezd trval 9 dnů a zúčastnilo se ho 1510 delegátů zastupujících více než 4,5 milionu členů komunistické strany.

Na tomto sjezdu se diskutovalo a hodnotilo plnění úloh včetně závěrů jedenáctého sjezdu v letech 2011 až do roku 2015. Došlo také ke stanovení a náplni ekonomických cílů pro národní rozvoj v období 2016 až 2020.

Na závěru sjezdu se zvolil nový výkonný výbor se 200 členy včetně 19 členů politického byra. Nguyen Phú Trong byl znovu zvolen generálním tajemníkem komunistické strany Vietnam.

Během sjezdu vedení strany obdrželo mnoho blahopřejných dopisů od partnerských komunistických stran z celého světa včetně Komunistické strany Čech a Moravy, která obdržela poděkování.


B) Situace ve Vietnamu po 30 letech reforem

Po roce 1975 došlo ke sjednocení Vietnamu, tak republika vstoupila do přechodného období, aby mohla rozvíjet plán rozvoje socialismu. Jednalo se o období let 1975 až 1986. V tomto období se Vietnam nacházel ve velmi složité hospodářské situaci

Před touto situací na 6. sjezdu se vedení rozhodlo zahájit období nových společenských a ekonomických reforem, aby docházelo k budování socialismu ve Vietnamu.

Reformy se dotýkaly těchto hlavních oblastí: 1) Reforma ekonomického myšlení a ideologie – zavedení směřování ekonomického myšlení jiným směrem. 2) Reforma soudnictví – vybudovat zákony, které by odpovídaly mezinárodním standardům.

Bude nadále docházet k postupnému reformování politického systému, aby odpovídal novým ekonomickým reformám, které budou vyhovovat nové ekonomické situaci ve světě.

Hlavní výsledky reforem ve Vietnamu po 30 letech:

V hospodářské oblasti docházelo ke značným úspěchům v rozvoji hospodářství. V prvních letech období 2000 až 2010 dosahovalo tempo růstu HDP ve výši 7,96 procent ročně. Tempo současného růstu období 2010 až 2016 dosáhlo růstu HDP ve výši 6,75 procent ročně. V posledních 20 letech tempo hospodářského růstu dosahovalo průměrně 6,5 procent ročně.

S těmito výsledky během třiceti let hospodaření patřila Vietnamská socialistická republika k zemím s vysokým tempem růstu hospodářství, které zemi řadilo k podobným výsledkům jako v Čínské lidové republice

Sociální oblast zahrnovala více než dvě třetiny státního rozpočtu, která byla věnována na snižování chudoby a k rozvoji lidských zdrojů, zavedení nových technologií, rozvoji školství, zdravotnictví, kultury a dalších nezbytných oblastí.

Podle hodnocení OSN je Vietnam jednou z předních zemí světa v boji za snížení chudoby a dosažení většiny požadavků současného tisíciletí této Organizace spojených národů. Před počátkem těchto reforem ve Vietnamu žilo 58 procent obyvatelstva v chudobě. Nyní po 30 letech se jedná pouze o 9 procent obyvatelstva, které žije v chudobě.

Oblasti zahraničních vztahů Vietnam věnoval značnou pozornost. Nyní má Vietnam navázány diplomatické vztahy s více než 180 zeměmi po celém světě a obchodní hospodářské vztahy s více než 160 zeměmi celého světa. V současné době je Vietnam aktivním členem různých mezinárodních organizací – OSN, ASEAN, APEC, WTO, atd.

Poznámky:

OSN – Organizace spojených národů,

ASEAN – sdružení národů jihovýchodní Asie (sdružuje Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam.

APEC – ekonomické seskupení Asie a Tichomoří je organizací sdružující 21. zemí. Tyto země vytvářejí polovinu HDP světa.

WTO – světová obchodní organizace, která zakládá pravidla mezinárodního obchodu prostřednictvím konsenzu mezi jeho členskými státy.

Zavedení reforem na posledním sjezdu (jejich vyhodnocení a poučení):

1) Oblast ideologie – neustále aktivně a iniciativně pracovat pro národní nezávislost a vybudování socialismu. Hlavní tvůrčí ideologií je aplikovat zásady Marxismu-leninismu, Hoči Minovy ideologie, podstaty národních tradic a kultury včetně navozování dalších mezinárodních zkušeností v souladu s realitou podmínek ve Vietnamu.

2) Základem veškeré činnosti je lid – všechno, co strana provádí, tak vykonává ve prospěch svého lidu. Všechny úlohy strana vykonává s péčí nejlepšího hospodáře, a proto podporuje odpovědnost i činorodost všech svých členů a využívá všechny zdroje ve prospěch svého lidu.

3) Reformovat všestranně a organizovaně – vždy s vhodnými kroky podle času a doby. Respektování objektivních zákonitostí doby, které vycházejí z reality a praxe. Nepodceňovat závěry a poučení ze zavedení skutečných činů nebo zákonů. Soustředit se na včasné a efektivní řešení problémů.

4) Neustále dbát na nezávislost, samostatnost, svobodu a národní zájmy – pozitivně se zapojovat do procesu mezinárodní integrace na základě rovnosti a vzájemné výhodnosti.

5) Musíme vždy dbát na vybudování kádrové politiky strany – sebekriticky vychovávat schopné členy ve vedení, aby měly pevnou ideologii, což tvoří strategické a schopné pracovníky pro rozvoj strany i společnosti, kteří budou schopni plnit svoje úkoly před společností i stranou.

Zahraniční úspěchy KS ve Vietnamu:

Jednu z nejdůležitějších reforem, kterou Komunistická strana Vietnamu provedla v současném i minulém období je reforma zahraniční politiky ve Vietnamu. Od počátku reforem Vietnam jednotně a důsledně provádí zahraniční politiku, navazuje otevřené a mnohostranné diplomatické styky.

Vietnam usiluje, aby se stal spolehlivým partnerem a přítelem všech zemí v oblasti mezinárodního společenství a aktivně se podílel na procesu globalizace, mezinárodní i regionální spolupráce. S touto zahraniční politikou Vietnam pod vedením komunistické strany dosáhl mnoho významných úspěchů:

1) Zlomení ekonomického embarga před zavedením reforem. Po roce 1975 uvalilo USA na Vietnam tvrdé ekonomické embargo. V roce 1989 se rozpadl východní blok v Evropě. Vietnam neměl téměř žádného ekonomického spojence, který by mu pomáhal v této oblasti. Proto byla zavedena tato zahraniční politika, aby se Vietnam stal přátelskou republikou všech zemí.

2) Postupné normalizování vztahů s velmocemi na celém světě včetně prohlubování této spolupráce. V minulosti Vietnam bojoval s USA a jeho spojenci. Po válce Vietnam začal nabízet spolupráci a normalizoval tak vztahy s USA i jeho spojenci. Tyto vztahy jsou prohlubovány v souladu s vlastní nezávislostí, tak aby tyto vztahy byly výhodné pro obě strany.

3) V historii byl Vietnam mnohokrát okupován – ze strany Japonska, Francie a USA. Docházelo také ke konfliktům v pohraniční oblasti s Čínou. V současnosti jsou tyto vztahy normalizovány a zaměřeny na vzájemnou spolupráci v hospodářské oblasti.

4) Na základě této zahraniční politiky – integrace do mezinárodního společenství včetně členství v různých společenských organizacích. Podepsání různých seskupení a různých smluv o volném pohybu zboží a lidí a smlouvy o volném obchodu s EU. Vietnam tradičně dává přednost zemím z bývalého východního bloku.

5) Vztah mezi Českou republikou a Vietnamem se neustále rozvíjí. Vietnamská národnostní komunita se bez problémů integruje. Neustále se zlepšují podmínky, aby se Vietnamci mohli lépe integrovat do české majoritní společnosti.


C) Situace v Tichomoří a Tichém oceánu v Jihočínském moři.

Asie a Tichý oceán je centrem dynamického rozvoje světové ekonomiky. Ústřední roli v tomto regionu hraje sdružení ASEAN. Řada problémů mezi členy ASEAN neustále přetrvává. V této oblasti se soustřeďuje také vliv velmocí jako USA, Čína, Rusko, Japonsko a Indie.

V oblasti Jihočínského moře jsou územní spory mezi státy v této oblasti. Jsou to velmi složité, komplikované a nepředvídatelné spory mezinárodně nebezpečných faktorů. Může to vést k eskalaci násilí nebo omezení námořní dopravy.

Za této situace je snahou vyřešit vzájemné spory mírovou cestou. Vietnam tuhle problematiku respektuje a proto usiluje o to, aby všechny země respektovaly pravidla chování v Jihočínském moři.

Proto je nutné se slabšími státy navrhnout ve sdružení ASEAN co nejrychleji pravidla pro chování zainteresovaných států v těchto sporech. Vietnam zastává názor, že se spory týkajících se souostroví Číny a Vietnamu musejí společně vyřešit pomocí vzájemné diplomacie a vyřešit tento územní spor, který se týká šesti zemí od Malajsie, Filipín až po Vietnam a Čínu.

Světové společenství a jeho všechny zainteresované státy musejí společně zasednout k jednacímu stolu a nalézt mírové řešení v oblasti námořní a letecké dopravy v této oblasti. K řešení těchto sporů je zapotřebí nepoužívat vojenskou sílu a nalézat mírové řešení na základě respektování mezinárodního práva a námořní dohody z roku 1982.

Vietnam usiluje o získávání podpory všech zemí včetně České republiky a samozřejmě partnerské Komunistické strany Čech a Moravy. V míru duchu řešení těchto sporů Vietnam velmi vítá rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu na základě žaloby Filipín vůči Číně na územní nároky v tomto souostroví.

Závěrečné slovo: „Na závěr mi dovolte, abych Vám mohl poděkovat za Vaši pozornost. Děkuji.“


Dotazy a odpovědi hostům:

M. Jakeš: „Chtěl bych zdůraznit v souvislosti s migrací v celé Evropě, že pobyt Vietnamců v Československé a dnešní České republice je příkladem soužití mezi národy, různými kulturami a civilizacemi. Naši občané si Vietnamců váží pro jejich kulturnost, pracovitost, odpovědnost, péči o rodiny, atd. Pobyt Vietnamců je pro naši zemi velkým přínosem. Oceňujeme obrovskou práci k dosažení výsledků, kterých jste dosáhli a zároveň hospodářskou spolupráci s Vietnamem, i přes všechny otřesy ke kterým v zemích České a Slovenské republiky došlo. Zároveň oceňujeme správnou reakci Vietnamu na světové dění, protože bez ní nejde zemi správně řídit. EU je prodlouženou rukou USA s jejich programem nastolit chaos, války a zesilování pozic ve světě. Veškeré problémy ve světě včetně problémů migrace jsou způsobeny politikou Spojených států.“

Dotaz 1 (Jakeš): Kolik Vietnamců je ve světě? Jestli pozitivně přispívají v ostatních státech? Jenom obecně zda jsou k nim pozitivní nebo negativní reakce?

V současné době evidujeme asi 4,5 milionu Vietnamců na celém světě. Nejvíce Vietnamců žije v USA asi kolem 1,5 milionu. Velmi početná komunita žije v EU asi kolem 800 tisíc. Potom žijí zhruba v dalších sto státech po celém světě. Pro naši stranu vždycky považujeme Vietnamce žijící v zahraniční jako nedílnou součástí našeho národa. Z vaší strany došlo k vytvoření vhodných podmínky i pro vietnamské komunity žijící v zahraničí.

Vietnamská komunita v České republice tvoří zhruba 65 tisíc členů. Jedná se o bezproblémovou komunitu, kterou ocení česká samospráva i místní obyvatelé. Jsou velmi dobře integrovaní a zároveň pracovití a přispívají také k rozvoji české společnosti. Také dbají na výchovu svých vlastních dětí, aby měly skvělé výsledky ve studiích a dobře se integrovaly ve svém budoucím životě.

Vietnamci se dobře integrují ze dvou důvodů. V padesátých letech první Vietnamci přijeli do ČSR a založili své rodiny, což znamená, že jejich pobyt má dlouhou tradici. V 70. a 80. letech sem přijelo několik desítek dělníků a studentů, kteří dostali vhodné podmínky k práci a pobytu. V současné době ve Vietnamu žije asi zhruba 200 tisíc bývalých studentů a pracovníků, kteří dříve pobývali v ČSR a ČR. Nyní přispívají k rozvoji společnosti ve Vietnamu. Nikdy nezapomenou na Českou republiku a pomoc, která jim byla poskytována v rámci jejich studií a zahraničních cest.

Pokud se rozhodnete navštívit Vietnam, tak budete překvapeni kolik lidí umí česky a váží si pomoci, kterou jim poskytli obyvatelé České republiky. Lidé z Vietnamu se vždy na prvním místě snaží respektovat zákony České republiky. Spolupracují s dalšími českými organizacemi a institucemi v pomoci integračního procesu vietnamského obyvatelstva do České republiky. Třeba konkrétními kroky jako vytvoření kurzu češtiny pro vietnamské obyvatelstvo. Z toho důvodu podporují integrační proces a rozvojové vztahy mezi oběma zeměmi.

Dotaz 2 (Jakeš): Podařilo se důsledky války opravit? Do jaké míry se ve Vietnamu ozývají důsledky války, která trvala tak dlouho a byla krvavá?

Vietnam zažil mnoho válek, které byly spáchány Francouzi a Američany, které v zemi zanechaly velmi kruté důsledky. Je zapotřebí spolupracovat s bývalými agresory, aby se mohly rozvíjet vzájemné vztahy. I když ve Vietnamu je 95 milionů obyvatelstva, tak v Asii patří k menším státům.

K naší tisícileté historii Vietnamu každá dynastie zažila nějakou válku a znovuvybudovala naši vlast. Celé tisíciletí Vietnam bojoval proti agresi ze severní strany prožíval války ze strany Japonska, Francie a USA. Ale i po těchto válkách má Vietnam neustále svobodu a nezávislost.

Vietnamský národ je velmi mírumilovný a velmi dobře zná oběti a důsledky každé války. A z toho důvodu si velmi váží míru, protože bez míru nemohou vybudovat prosperující stát ani prosperující národ. Proto po všech válkách bylo nezbytné překonat důsledky obětí, aby bylo možné navazovat dobré vztahy s bývalými agresory.

Vietnamský národ je přesvědčen, že tato spolupráce pomůže smazat obětí i jejich důsledky. Proto usiluje o zmírnění důsledků války, podporuje reformování zahraniční politiky a váží si úspěchů této politiky.

Dotaz 3 (Flasarová): Jak vypadá rozvoj turistického ruchu ve Vietnamu?

Cestovní ruch je velmi různorodý. Ročně do Vietnamu zavítá zhruba 20 milionů turistů. Ve Vietnamu jsou výhodné podmínky pro turisty, protože nabízí dlouhé mořské pobřeží, různé terény, kde nechybí hory, atd. Například i vietnamská gastronomie je velice zajímavá. Všechno tohle nabízí skvělé podmínky pro cestovní ruch.

Dotaz 4 (Flasarová): Kdy se očekává přímé letecké spojení Praha – Hanoi?

Před pěti lety jsme se zasazovali o spolupráci. Zatím jsou možnosti různých druhů přímých letů z Paříže, Frankfurtu nad Mohanem do Hanoje. To je zatím otázka blízké budoucnosti.

Dotaz 5 (Herman): Jedná se o dotaz z oblasti gastronomie. Například chování u stolu a držení hůlek?

Hůlky jsou tradice a zvyky. Tak jako u Vás Vietnamci používají příbory, tak u nás je možné používat příbory. Zde je spíš hygienická podstata, a to respektování hygienických standardů.

Dotaz 6 (Herman): Z jakého náboženství a filozofie vychází společnost ve Vietnamu?

Ve Vietnamu většina obyvatelstva vyznává Buddhismus a potom Křesťanství. Máme zde asi více než 500 druhů náboženství. Vietnam respektuje náboženskou svobodu víry, náboženství a vyznání. Záleží na každém občanovi, čemu jaký směr vyznává.

Existuje zde velká tolerance. Jsou zde například i kostely, ve kterých lidé praktikují vlastní náboženství, což znamená, že je zde velká tolerance.

Dotaz 7: Jak se daří Vietnamu obnovovat škody, které provedl Agent Orange?

Rozsáhlé území Vietnamu bylo vybombardováno a poničeno chemikáliemi. Do dneška nebyly následky kontaminace všude vyčištěny. USA investují v těchto kontaminovaných oblastech a obnovování lesů. Ještě v současnosti se nejedná o stoprocentní vyčištění.

Dotaz 8: Jaký je vztah nové generace rodné vlasti svých rodičů? Kolik Vietnamců má české občanství?

V současné době nemáme přesné statistiky o tom, kolik Vietnamců má české občanství. I když se často jednalo s vedením Ministerstva vnitra ČR, tak nebylo schopno poskytnou přesný údaj. Ale odhadem uvnitř komunity je zhruba 9 tisíc Čechů s Vietnamskou národnosti.

Vietnamci z druhé i třetí generace mají velmi dobré podmínky k integraci v české společnosti. Velmi dobře mluví česky, protože chodí do českých škol a přijímají českou kulturu. Na druhé straně je také vidět, že se postupně vzdalují od své rodné země a svých předků, protože málo z těchto dětí umí dobře vietnamský jazyk, málo se zúčastňují kulturních akcí na zachování identity.

Dotaz 9: Kolik členů a jaký věkový průměr členů má KS Vietnam?

Komunistická strana ve Vietnamu má v současné době kolem 4,5 milionu členů ve straně s průměrným věkovým průměrem kolem 50 let. I ve Vietnamu rovněž dochází k problému s rozvíjením členství mezi mládeží.

Dotaz 10: Jaké je zapojení žen ve vyšší politice?

Vláda velmi podporuje účast žen ve všech oblastech společnosti. Strana dbá na rovnost mezi mužským a ženským pohlavím. Poměr žen na vedoucích místech i ve státní správě je velmi vysoký. V ústředním výboru ženské pohlaví zastupuje 17 procent ze všech členů. V politbyru jsou 3 členky ženského pohlaví.

Národní shromáždění zahrnuje 23 procent žen ze všech poslanců a poprvé v historii má strana předsedkyni národního shromáždění. Dále máme také paní víceprezidentku včetně několika ministryň.

Dotaz 11: Jaký máte vztah s Ruskou federací?

Ruská federace vůči Vietnamu je na stejné pozici jako Česká republika. Vztahy jsou na úrovni mnohostranného strategického vztahu. Mezi Vietnamem a Ruskem je zaváděno mnoho konkrétních projektů v hospodářské spolupráci. Rusové mají stejný názor na mnoho věcí v mezinárodním společenství. Vzájemná obchodní bilance je také na velmi vysoké úrovni.

Ruská federace také přímo investuje ve Vietnamu ve formě společného podniku v oblasti těžby ropy. Početná Vietnamská komunita má zhruba 100 tisíc členů v Ruské federaci. A takto komunita má podobnou pochvalu jako komunita v České republice. Vietnamské firmy investují v oblasti těžby ropy, potravinářského průmyslu a spotřebního zboží. Kromě bilaterálního vztahu má Vietnam ještě vztahy s Běloruskem a Kazachstánem.

Dotaz 12 (Exner): Můžete uvést konkrétní změny, které vás zaujaly?

Tajemník Kim Nguyen uvedl, že jej nejvíce zaujala hospodářská reforma, změna myšlení a forem vlastnictví, kdy státní sektor je určující, ale v hospodářství existují i jiné formy vlastnictví jako například podpora rozvoje soukromého podnikání ve formě vydávání licencí a koncesionářských povolení, tedy živnostenských listů jako v ČR nebo družstevní forma vlastnictví.

Dále uvedl, že podporují vytvoření společných podniků se zahraničními partnery. A to v oblasti zákonodárství, protože došlo ke sjednocení obchodních zákonů pro domácí i zahraniční investory. Tím se vytvořila rovnováha a spravedlnost mezi domácími a zahraničními investory.

Dotaz 13 (Exner): USA usiluje o podepsání TTIP, která v ČR není zveřejněna a má být zveřejněna až bude ratifikována. Jak to vidíte u Vás?

Vietnam usiluje o to, aby se mohl angažovat ve všech možných mezinárodních společenstvích. Vietnam je pořád rozvojovou zemí, proto má zájem vytvářet přístupy k dalším vývozním trhům. Vietnam usiluje o otevření vnitřních trhů pro své výrobce, ale počítá se, že domácí výrobci budou muset čelit tvrdé konkurenci zahraničních výrobců. Z toho důvodu je zapotřebí, aby si každá vláda vyjednala podmínky pro své domácí výrobce .

Dotaz 14: Úroveň spolupráce s Korejskou lidově demokratickou republikou a Kubou. Potom se státy jihovýchodní Asie jako Laos, Kambodža a Thajsko. Spolupráce s ČR a určením příčin z jakého důvodu tato úroveň kolísá?

Korea a Kuba jsou tradiční spřátelené země z období socialistického bloku. Dochází k velmi přátelským vztahům s Kubou, která Vietnam podporovala během osvobozenecké války a výstavby socialismu. Nyní Vietnam podporuje Kubu ve výstavbě socialismu. Jedná se o materiální podporu i v době její hospodářské krize. Když Kuba musela čelit embargu, tak Vietnam poskytoval humanitární pomoc.

Velmi dobrý vztah má Kuba s Korejskou lidovou republikou. Ve svém prohlášení Vietnam vyzývá všechny strany, aby zachovaly mírovou stabilitu. Kambodža a Thajsko jsou sousední země Vietnamu a také jsou členy sdružení ASEAN. Vietnam má se všemi členy ASEANU stejné cíle ohledně společné politiky s cílem vybudovat sjednocenou komunitu.

Vztahy s Českou republikou jsou přátelské, dlouhodobé a tradiční s 65 letým trváním. Potenciál v hospodářské oblasti je obrovský. ČR produkuje výrobky vysoké hodnoty z oblasti zemědělství, strojírenského průmyslu a zdravotnictví. Vietnam nabízí zemědělské produkty, rybolovní nebo různá ovoce a také má potencionál v oblasti cestovního ruchu.

Nabízí se potencionál v oblasti vzdělávání a školství. Vietnam přeje realizaci na konkrétních projektech občanům z obou stran. V budoucnu se nabízí podpora iniciativy v oblasti podnikání v různých projektech.

Dotaz 15 (Brož): Nevzhlíží náhodou vietnamská mládež nekriticky ke Spojeným státům, že se tam údajně žijí jako v ráji?

Vietnam je rozvojová země, která si přeje být integrována do mezinárodního společenství. Z toho důvodu jejich mládež jako i jinde na světě usiluje dostat se na nejvyhlášenější univerzity, k dokonalým technologiím a informacím, kterými USA disponuje.

Truo Mani Sou uvedl, že si uvědomuje určitého vlivu USA na výchovu mládeže. Část mládeže jezdí také do sousedních zemí nebo do České republiky kvůli vzdělávání, takže i Česká republika bude mít určitý vliv na vietnamskou mládež.

Z toho důvodu vždycky vychováváme a vedeme politiky, aby svoji mládež vedli ke spolupráci s těmito zeměmi. Chceme být přítelem všech zemi na celém světě a podporovat budování vlasti.

Na závěr velvyslanec Truo Manh Sou prohlásil: „Vietnam nezapomene na spolupráci občanů bývalého Československa i České republiky a bude se snažit o prohlubování vzájemné spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou. Velmi Vám děkuji za uspořádání dnešní konference a přítomnosti na velmi zajímavé diskuzi.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama