Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2023 20:33:00

Mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších

Mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala předsedkyni Evropského parlamentu, aby následovala Evropskou komisi a podpořila zákaz sociální sítě TikTok.

 Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala v otevřeném dopisu předsedkyni Evropského parlamentu, aby následovala Evropskou komisi a podpořila zákaz sociální sítě TikTok na všech pracovních zařízeních a zařízeních, která mají nainstalované parlamentní aplikace.

Evropská komise minulý týden ohlásila, že přikročila k zákazu sociální sítě TikTok na zařízeních používaných k pracovním věcem, respektive že zařízení, která budou mít aplikace společnosti ByteDance nainstalované, nebudou moci mít přístup do vnitřní sítě Komise a ke komisním pracovním aplikacím. Krátce na to se přidali představitelé Rady EU s podobnou vizí. Europoslankyně za Pirátskou stranu teď v otevřeném dopisu vyzývá ke stejnému kroku i Evropský parlament.

„Jsem ráda, že mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších. Pokud umožňujeme používat TikTok na parlamentních zařízeních, vystavujeme citlivé informace riziku a ohrožujeme bezpečnost celé instituce. Čínská vláda již prokázala svou ochotu použít jakékoli prostředky nezbytné k nabourání se do vládních a evropských institucí a neměli bychom ani na okamžik pochybovat, že bude v těchto pokusech pokračovat,“ varuje v úvodu otevřeného dopisu Gregorová.

„Od samého zrodu TikTok využívá všech možností sběru dat a přenáší tato data do rukou Čínské komunistické strany – respektive ani nemá na výběr. Toto množství dat získaných ze zařízení a od uživatelů v kombinaci s širokým přístupem k systému prostřednictvím aplikace představují vážnou hrozbu pro kybernetickou bezpečnost,“ pokračuje Pirátka.

„Rozhodnutí Komise následuje podobný krok americké státní administrativy. S ohledem na bezpečnostní riziko, které dle odborníků ByteDance představuje, přidávám ve svém otevřeném dopise i návrh na vyškrtnutí lobbistů této firmy z parlamentního registru. Není důvod si any instalovat jejich špionážní software na svá zařízení, ani si je pouštět volně do domu,“ dodává Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama