ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2021 14:51:00

Volební právo bychom neměli relativizovat

Volební právo bychom neměli relativizovat

Projev na 97. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2021 k novele volebního zákona

 Děkuji za slovo, dámy a pánové.

Já vystoupím jenom na faktickou poznámku, ne s přednostním právem posléze. "Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám. Včetně zavedení korespondenční volby." Tato věta pochází z programového prohlášení této vlády. A jestli to vláda myslí skutečně vážně s touto podporou, tak dneska můžeme korespondenční volbu schválit a zavést. Jak zde již padlo, týká se to půl milionu našich občanů v zahraničí, kteří pro to, aby mohli naplnit svoje volební právo, tak musejí vynaložit nemalé prostředky a velké množství času pro to, aby mohli odvolit. V některých zemích jsou to tisíce kilometrů. Pojďme jim umožnit volit korespondenčně tak, jako je to běžné v zahraničí.

Musím se ještě ohradit vůči tomu, co tady zaznělo na jejich účet, že jsou to lidé, kteří žijí v zahraničí a jako kdyby snad nebyli Češi, čeští občané. Ne, to nejsou žádní cizinci, to jsou čeští občané s volebním právem. A my bychom to volební právo neměli relativizovat, protože velmi často jsou to lidé, kteří sledují se zájmem dění v naší republice. Chtějí se sem třeba později vrátit, žijí tu jejich příbuzní. Často sem dokonce posílají např. i peníze, to je naprosto běžná věc. A nějakým způsobem říkat, že jejich hlas má menší váhu, tak to mi nepřijde jako vhodné, přijde mi to silně protidemokratické a nemám to za něco, co by v této Poslanecké sněmovně mělo býti takto sdělováno. Naopak se domnívám, že bychom měli činit kroky pro to, aby volební právo mohl uplatit každý v zahraničí. A korespondenční volba je tradiční řešení, ověřené řešení, které tu dnes můžeme schválit.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama