Ing. Jiří Pelka, BA, MA

  • Moravané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2014 1:40:29 - Pavel M. Josífek

Profilový obrázek

Dobrý den, vážený pane inženýre. Chtěl bych se Vás zeptat, zda byste mi mohl prosím říct, co přesně znamená ona žluto-červená orlice přes ony stejněbarevné pruhy ve Vašem profilovém obrázku. Předem děkuji za odpověď. PM Josífek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.04.2017 19:40:06 - Ing. Jiří Pelka, BA, MA

Vážený pane Josífku,

velmi se omlouvám za zpoždění při vyřizování dotazu ohledně moravské zemské vlajky a jejich detailů.

Ohledně vlajky a jejich detailů pokládám ze nejautoritativnější a nejvýstižnější (cituji http://vlajka.moravy.eu) toto konstatování:

"V současnosti nejužívanější, nejrozšířenější moravská vlajka se skládá ze dvou stejně širokých vodorovných pruhů: vrchní je žlutý, spodní je červený. Doprostřed listu je obvykle vkládán zlepšený zemský znak z roku 1462. V modrém gotickém trojhranném štítu je symetricky rozkřídlená, žluto-červeně šachovaná, heraldicky vpravo hledící orlice, se žlutou královskou třícípou korunkou, žlutou zbrojí (zobák a pařáty) a s červeným jazykem. Oko orlice je bílé. Obrys štítu a figury je zvýrazněn černou konturou. Doporučený poměr šířky vlajky k její délce je 2:3. Moravský prapor nemá předepsaný poměr stran. Při svislém vyvěšení je červený pruh vpravo."

Při této příležitosti bych si dovolil upozornit na iniciativu Moravské národní obce, z. s., jejímž jsem hrdým členem, „Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích“, v zájmu obnovení používání historických symbolů a barev Moravy v nejvýznamnější dny Moravy:

a to nejnovější významný den Moravy, 19. prosince - vyhlášení Deklarace moravského národa na Velehradě (19. 12. 2016),

jakož i

28. března - narození Jana Ámose Komenského "Moravuse"

7. března - narození moravského misionáře a překladatele Davida Zeisbergera

14. dubna - Den moravské autonomie

5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

15. srpna - připoomínka Paládia země moravské

15. září - narození moravského politika a diplomata Karla staršího ze Žerotína

1. října - zvolení Jošta Lucemburského, markraběte moravského a markraběte braniborského, římským králem (1. října 1410 ve Frankfurtu nad Mohanem)

21. října - památka na blahoslaveného Karla Habsbursko-Lotrinského, posledního císaře rakouského a markraběte moravského

28. října - Den moravské státnosti, svátek sv. Rostislava Moravského, krále moravského, spolupatrona Moravy a ochránce moravského národa

7. prosince - Erbovní privilegium pro Moravu (ze dne 7. prosince 1462, vydané římským císařem Bedřichem III, v němž císař Bedřich III dovolil Moravanům používání orlice se červeno-žlutou šachovnicí.

S pozdravem,

Ing. Jiří Pelka, MA