reklama

Ivo Vašíček

Právo na informace a ochranu soukromí
  • Piráti
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 21:09:41

Cenzura na vzestupu

Cenzura na vzestupu

Současné vládnoucí elity opírají své ideologické záměry stále častěji o lži. Není na tom nic divného. Každý režim po určité době začne lhát. Některé režimy stojí na lži od samého počátku.

 

Neomezená svoboda slova a svobodný přístup k informacím jsou pro všechna vládnoucí uskupení velkým nebezpečím. Lež nelze obhájit argumenty, lze ji učinit pravdou pouze propagandou vylučující oponenturu pomocí strachu a násilí

Nedávno se několika internetovým bojovníkům podařilo prokázat lživou propagandu klimatologů v IPCC. Přestože investoři tohoto klimatického businessu ovládají i většinu médií, nedokázali zabránit narušení propagandou vytvářenou poptávku po řešení neexistujícího problému. Věřím, že je jen otázkou času, než někdo odhalí i pozadí businesu kolem prasečí chřipky.

Internet stále častěji sehrává stejnou roli, jako dříve samisdat v sovětském bloku. Pro současné vládce je internet nástrojem nebezpečných podvratných síl.

Vládnoucí elity se snaží svobodu projevu omezit. Na nedávném zasedání ekonomického fóra v Davosu bylo projednáváno zavedení ekvivalentu "řidičského průkazu" pro přístup na web. Tato totalitní výzva má zemezit nekontrolovanému publikování informací na internetu.

V ČR je stále klíčovým médiem televize, proto se zatím upírá cenzura hlavně na její vysílání. Proto mne vůbec nepřekvapilo zřízení cenzorské komise České televize. Tato komise bude předem posuzovat volební spoty politických stran. Shledá-li komise předložené prezentace politických stran závadnými, nebude je ČT vysílat.

Věřím, že pan Janeček má s podobnými komisemi bohaté zkušenosti. Já také, ale z druhé strany. Dobře si pamatuji na dobu, kdy jsme kopírovali audio a videokazety s tehdy závadným obsahem. Paradoxní přitom je, že jsem takto v polovině osmdesátých let získal i nahrávku Pražského výběru, Straka v Hrsti. Domnívám se, že zákaz prezentace tehdy Michalu Kocábovi vadil. Mám však obavy, že dnes už je na straně cenzorů, a to i když je ministrem pro lidská práva. George OrwelI měl s newspeakem dobrý odhad.

http://vasicek.blog.idnes.cz/c/124342/Cenzura-na-vzestupu.html

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama