ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2011 11:54:16

Nechuť vůči hrdinům

Nechuť vůči hrdinům

Komentář k stávající situaci kolem návrhu zákona o protikomunistickém odboji.

Je vcelku falešné opřít kritiku zákona o jeho konkrétní znění, když je mým cílem ve skutečnosti zabránit přijetí jakékoli právní úpravy dané problematiky. Přesně tuto pozici zaujímají někteří historikové, kteří se po třech letech diskusí ozvali proti návrhu zákona o protikomunistickém odboji. Ze série vzájemně si odporujících, účelových, zavádějících i mylných protiargumentů vyplývá jediný záměr: své nechuti k zákonnému ocenění statečných dát punc "odborného stanoviska". A tvářit se přitom, že o hrdiny nedávné doby nám jde. Nejde, na to si opravdu stačí pozorně přečíst daný dokument. Levicové většině v Senátu se nicméně podobné stanovisko hodilo jako záminka. Zpětné stažení již dvakrát Senátem schváleného návrhu je nejen krokem nestandardním a pohrdavým k předchozím demokratickým rozhodnutím horní komory, ale hlavně krutým vůči těm, na něž je zákonodárná iniciativa zacílena: odvážným mužům a ženám, kteří se za totality nebáli postavit bezpráví a zlu, a tvrdě za to zaplatili. Do diskuse nad podobou zákona nevnesl tento postup vůbec nic nového, jen jeho přijetí oddálil a ještě více zideologizoval. Dalším politickým vězňům bylo tak odepřeno dočkat se alespoň symbolické morální satisfakce. Nabýt pocitu, že se k nim demokratická společnost, za jejíž svobodu bojovali, přihlásila.

Kde se bere tak silný odpor k vůli vyzdvihnout pozitivní příklady jednání v časech zlých? Náš vztah ke komunistické minulosti se bohužel ani za dvacet let mnoho nezměnil: zatímco v odškodnění obětí minulého režimu jakási shoda existuje, do potrestání viníků nebo ocenění hrdinů se nám nechce. Je snadnější říkat: komunismus byl něco zvnějšku, podivné indiferentní zlo, jehož obětí jsme byli všichni. A narušení této představy, jež tak milosrdně překrývá vlastní selhání a pády, vší mocí zabránit. Z tohoto pohledu senátní "zpětvzetí" nepřekvapilo. Sedí-li v jeho šestičlenném vedení čtyři bývalí komunisté, asi nemůžeme očekávat upřímnou snahu o pravdivý pohled nazpět. Je to pochopitelné, ale smutné.
MVDr. Jiří Liška, jeden z iniciátorů zákona o třetím odboji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama