JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 19:27:02

Josef Pavel v pohodě a krajské zdravotnictví v troskách.

Josef Pavel v pohodě a krajské zdravotnictví v troskách.

Josef Pavel v pohodě a krajské zdravotnictví v troskách.

Uprostřed senátní kampaně  můj soupeř Josef Pavel s radostným úsměvem zve rodiny s dětmi si zaplavat do plaveckého bazénu  hotelu Thermálu, když – jaká náhoda – se zrovna nyní  jako ředitel hotelu rozhodl  oslavit miliónového návštěvníka. Nic proti tomu. Josef Pavel se baví, ale že jako fatální dědictví jeho hejtmanování se do poslední fáze dostává stav krajského zdravotnictví jej nezajímá. Mimochodem na Islandu se rozhodli nyní oživit 100 let starý zákon, podle kterého lze vést k odpovědnosti trestní i občanskoprávní bývalé ministry za hrubě chybná rozhodnutí. Co kdyby se taková praxe zavedla i u nás a nemusela by platit jen na členy vlády, ale třebas i bývalé hejtmany ?

 Ale k věci:

         Krajská nemocnice byla založena v roce 2006 politickým sloučením tří do té doby právně samostatných subjektů.Od  a od počátku proti tomuto projektu byly  značné výhrady z řad odborné i laické veřejnosti. Následně vedení kraje pod taktovkou exhejtmana Pavla prosadilo, že v rámci zefektivnění činnosti jednotlivých nemocnic provede jejich optimalizaci. To převedlo do té doby víceméně symbolickou rivalitu všech tří nemocnic, do formy otevřené války. O peníze, o lékaře i o samotnou existenci. Rukojmím se, jak už to v daných případech bývá, stali samozřejmě pacienti.

               Příznačné je, že ve srovnání s jinými kraji není situace v nemocnicích v regionu o nic horší ani lepší. Přesto jsme jediným krajem v zemi, kde se otevřeně hovoří o krizi zdravotnictví.

           Fatálnost sloučení nemocnic již od počátku  výrazně omezilo ochotu regionálních firem podporovat "svou místní nemocnic" protože v souvislosti s optimalizací bylo takto pořízené vybavení běžně převáženo na pracoviště v jiných městech. Obnovu technického vybavení pak do značné míry zkomplikoval i nástup České zdravotní přes kterou bývalé vedení kraje centralizovaly nákupy pro nemocnice a jak se ukázalo, byly tyto nákupy pro nemocnice krajně nevýhodné. 

            Vedle nevýhodných nákupů zde sehrála roli i diskutabilní ekonomika provozu, kdy některá lůžková oddělení nemají ani padesátiprocentní obložnost. V roce 2007 tak hospodaření nemocnic dosáhlo ztráty 112 milionů Kč. To se odrazilo na investicích do obměny technického vybavení nemocnic, které, s ohledem na svůj charakter, velmi rychle morálně i technicky zastarává. Ztráty ve výši desítek milionů měla nemocnice i v následujících letech a její ekonomická stabilizace se stále zhoršovala.

  Areály všech tří nemocnic jsou historické a pro provoz zdravotnických zařízení nejsou zcela optimální. Vyznačují se značnou roztříštěností jednotlivých objektů i jejich špatným technickým stavem. V minulosti se však, místo jejich postupného nahrazování novými objekty, spíše investovalo do záplatování. Důsledkem je podfinancování v řádu stovek milionů korun. 

          Situace je proto děsivá a jediným řešením je navrácení  do původního stavu, tj. opětovným rozdělením rozdělení nemocnic. Varianta pronájmu jako krizové opatření musí být pečlivě zvážena a podložena reálnými a jasnými zárukami, že nedojde v žádném případě k omezení rozsahu poskytované zdravotní péče a že případný nájemce, např.  ve spojení se silným podnikatelským subjektem obnoví perspektivu té které nemocnice. Varianta pronájmu sokolovské nemocnice společnosti Nemos Plus,s.r.o. vypadá solidně. Konečně o ostrovské nemocnici  se říká – zřejmě ne nadarmo - že je nejlepší nemocnicí v kraji. Bude-li tento projekt finančně  podpořen i Sokolovskou uhelnou a.s, která je známa svým lokálním patriotismem, může Sokolováky čekat světlo na konci tunelu.

Jiná je však situace u chebské a karlovarské nemocnice. V žádném případě nesmí být činěno rozhodnutí od kulatého stolu a jakákoliv varianta musí být pečlivě zvážena. Oběma nemocnicím se ulehčí odpadnutím  balvanu zátěže upadající sokolovské nemocnice. Už to je plus. Ovšem lidé i odpovědní funkcionáři na Karlovarsku i Chebsku mají právo požadovat,  aby vše bylo jasné, aby byli plně informováni o různých variantách řešení, aby měli právo se k věcem vyjádřit. Proto bych zjednodušené úvahy o pronájmu zejména karlovarské nemocnice pokládal rozhodně za předčasné.

            Nicméně obloukem se vracíme zpět. Vytvoření Karlovarské krajské nemocnice,a.s. před 4 roky vedené pod taktovkou Josefa Pavla prohloubilo rozvrat celokrajského zdravotnictví. Vedlo k chaosu a tunelování. Vinou chybného politického rozhodnutí prosazené Josefem Pavlem coby hejtmanem  se možnosti poskytování kvalitní zdravotní péče v celé kraji výrazně zhoršily. Ale on je v pohodě. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama